,

Hur man hittar bästa STP-mäklaren

Profilbild för admin
stp mäklare

STP står för Straight Through Processing och STP-mäklare är populär bland handlare som tillämpar vissa handelstekniker eller helt enkelt föredrar pristransparensen hos en mäklare som inte samtidigt är en market maker.

En STP-mäklare har inte någon Dealing Desk och är alltså en NDD-mäklare (No Dealing Desk-mäklare). Ordrarna skickas elektroniskt och anonymt till en grupp stora marknadsaktörer, till exempel likviditetsleverantörer. STP-mäklare är populära bland handlare som prioriterar snabbhet och tajta spreads. En STP-mäklar är inte din motpart i handeln, utan skickar bara vidare dina ordrar. ATT handelsorder skickas direkt utan någon dealerintervention minskar risken för prismanipulation och fördröjningar i orderexekveringen.

Vill du ha just STP, eller finns det andra lösningar som också skulle fungera för dig?

Innan du bestämmer dig för att det är just en STP-mäklare du vill ha bör du också ta en titt på DMA-mäklare och ECN-mäklare, för det finns en hel del likheter mellan dessa och om du är okej med även en DMA-mäklare eller ECN-mäklare får du tillgång till betydligt fler mäklare att välja mellan, och kan därför behöva kompromissa mindre med andra faktorer. Värt att veta är också att det finns mäklare som använder sig av hybridlösningar där fler än en modell tillämpas.

DMA står för Direct Market Access. En DMA-mäklare skickar automatiskt dina ordrar så att de kan matchas ihop med Market Makers eller andra stora likviditetsleverantörer. Det finns inte någon Dealing Desk, så en DMA-mäklare är en NDD-mäklare (No Dealing Desk-mäklare). Det förekommer att ECN-mäklare och STP-mäklare erbjuder DMA som en särskild service.

ECN står för Electronic Communication Network. En ECN-mäklare ger dig tillgång till marknaden och har inte någon Dealing Desk (DD). Detta är alltså också en typ av NDD-mäklare. De flesta ECN-mäklare visar handelskurser i realtid. Alla ordrar sköts elektroniskt. ECN-mäklare har ofta mycket tajtare spreads än vad man kan förvänta sig när man har att göra med en mäklare som också är Market Maker.

Hitta rätt STP-mäklare för dina behov

Här nedanför har vi samlat några punkter som är bra att ta hänsyn till när du jämför DMA-mäklare för att hitta den som är bäst för dig. Många av punkterna är också relevanta för dig som kan tänka dig att använda en DMA-mäklare eller ECN-mäklare.

Reglering

Säkerställ att mäklaren är reglerad av en respekterad finansiell tillsynsmyndighet.

Svenska handlare föredrar ofta att hålla sig innom EU eftersom det kan göra det enklare att framgångsrikt rapportera mäklare som inte beter sig korrekt, men det finns respekterade tillsynsmyndigheter även i en del andra delar av världen. Till exempel har Australien ett mycket gott rykte och en tillsynsmyndighet som är känd för att vara på hugget.

Marknader

Det är viktigt att mäklaren ger dig tillgång till de instrument och underliggande tillgångar din handelsstragegi och diversifieringsstrategi kräver.

Likviditet

Handlare som vill ha en STP-mäklare vill vanligen också ha mycket hög likviditet, bland annat för att minska risken för slippage.

Handelsplattformen

Det är viktigt att handelsplattformen är enkelt och smidig att navigera. Du vill inte förlora potentiellt mycket dyra ögonblick på grund av en seg och krånglig handelsplattform.

Handelskostnader

Jämför handelskostnader, inklusive spreads och courtage / kommission. STP-mäklare tjänar oftast mest pengar på spreads.

bästa stp mäklare

Orderutförande och hastighet

Eftersom STP-mäklare skickar order direkt till likviditetsleverantörer, bör du förvänta dig snabb och effektiv orderexekvering och välja bort mäklare som inte lever upp till detta önskemål. Om möjligt, undersök mäklarens historik av utförandehastighet och kvalitet.

Kundtjänsten

När du letar efter en bra STP-mäklare, välj en som erbjuder utmärkt kundsupport. Kontrollera tillgänglighet och responsivitet för att säkerställa att du får den hjälp du behöver när du behöver den. När brukar du handla? Är kundtjänsten bemannad då? När man ägnar sig åt snabb daytrading vill man inte behöva vänta länge på att få hjälp med eventuella problem.

Utbildning och resurser

Är det viktigt för dig att mäklaren erbjuder marknadsanalyser, ekonomiska nyheter, etc?

Är det viktigt för dig att mäklaren erbjuder gratis utbildningsresurser?

Välj mäklare utifrån dina personliga preferenser.

Sammanfattning

Att hitta den bästa STP-mäklaren innebär att noggrant överväga reglering, tillgång till marknader, handelsplattformar, kostnader, orderutförande, kundsupport, med mera. Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du välja en mäklare som bäst uppfyller dina handelsbehov och bidrar till en positiv handelsupplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Författare
Bengt Lindåker

Bengt Lindåker

Välkommen till min blogg där jag testar olika produkter och tjänster för att se vilka som är bäst.

Senaste Tester
Sök