,

Hur man hittar bästa ECN-mäklaren

Profilbild för admin
ecn valutamäklare

Om du vill använda en ECN (Electronic Communication Network) är det, som alltid, viktigt att välja en som passar dina behov och din handelsstragegi. Eftersom inte alla mäklare online är ECN-mäklare kommer du att ha ett mindre utbud av mäklare att välja mellan än den som är okej med olika typer av mäklare, men detta innebär inte att du ska nöja dig med vad som helst.

Här nedanför har vi samlat du några tips för dig som vill hitta den bästa ECN-mäklaren.

För att kunna välja den bästa ECN-mäklaren för dina behov behöver du jämföra flera olika faktorer, inklusive reglering, tillgängliga marknader, handelsplattformens funktionalitet, handelskostnader och kundtjänst. Genom att göra din research kan du hitta en ECN-mäklare som bäst passar dina handelsbehov och investeringsmål.

Vad är en ECN-mäklare?

ECN står för Electronic Communication Network.

En ECN-mäklare erbjuder direkt tillgång till andra handlare på marknaden och kan vanligen erbjuda lägre spreads och en mer transparent prissättning. De skiljer sig från mäklare som är Market makers (MM) och själva kan agera som motpart i en transaktion. När du använder en ECN-mäklare är det andra handlare som är din motpart, inte din egen mäklare.

Hos vissa mäklare kan du välja mellan olika kontotyper och en av dessa är en kontotyp där du får tillgång till ECN och mäklaren aldrig är din motpart i din handel.

1. Reglering

Det är bra om din ECN-mäklare är reglerad av en ansedd finansiell tillsynsmyndighet, såsom FCA i Storbritannien eller CySEC i Cypern. Många svenska handlare föredrar att hålla sig till mäklare som är baserade inom EU eftersom det kan underlätta med rapporteringen om mäklaren skulle bete sig felaktigt. Det kan vara betydligt svårare att rapportera en mäklare och få en tillsynsmyndighet att agera om det rör sig om en mäklare som är baserad i ett land långt borta med svagare legalt skydd för handlare och ett svårnavigerat eller ineffektivt rättssystem.

2. Handelsplattform

En välfungerande handelsplattform är viktig för att kunna ägna sig åt effektiv handel. Många ECN-mäklare erbjuder stora, populära plattformar som cTrader, MetaTrader 4 eller MetaTrader 5, vilka är kända för sin robusta funktionalitet och anpassningsbara verktyg. Se till att plattformen stöder alla de funktioner och analysverktyg du behöver för just din handelsstragegi.

3. Handelskostnader

ECN-mäklare tar ut kommission (courtage) på din handel. Både köpcourtage och säljcourtage kan förekomma. Jämför både courtage och spreads mellan olika mäklare, och se vad som passar bäst för din handelsstrategi. Kom ihåg att även om ECN-mäklare ofta har tajtare spreads, kan courtaget vara högre, så det är viktigt att hitta en balans som fungerar för dig.

4. Utförande

En bra ECN-mäklare ska kunna erbjuda snabbt och tillförlitligt utförande av dina ordrar. Detta är särskilt viktigt på snabbrörliga marknader där priserna kan förändras hastigt och varje ögonblick är av betydelse.

En ECN mäklare gör det lättare att tjäna pengar på valutahandel.

5. Kundtjänst

Bra kundsupport är ovärderlig om du stöter på problem eller har frågor om din handel. Kontrollera mäklarens kundtjänsttimmar och se till att de erbjuder support på ett språk du är okej med att använda. Hur vill du helst nå supporten (telefon, e-post, livechatt) och finns det alternativ?

Om du väljer en mäklare som bara erbjuder kundsupport via e-post, tänk på att de inte kommer kunna lotsa dig steg-för-steg i realtid genom komplicerade problem.

6. Instrument och underliggande tillgångar

Det är givetvis helt nödvändigt att mäklare ger dig tillgång till handel med de instrument och underliggande tillgångar som behövs för din handelsstragegi. Försäkra dig om att mäklaren erbjuder en lämplig portfölj av handelsinstrument och underliggande tillgångar, inklusive tillräckligt stor variation för att du ska kunna uppnå en bra nivå av diversifiering.

7. Utbildning och resurser

Vissa handlare vill att mäklaren också ska erbjuda utbildningsmaterial och liknande resurser. Andra föredrar att vända sig till en tredje part för detta. Om det är viktigt för dig att ECN-mäklaren erbjuder utbildningar och liknande, ta med det i beräkningen när du jämför olika mäklare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Författare
Bengt Lindåker

Bengt Lindåker

Välkommen till min blogg där jag testar olika produkter och tjänster för att se vilka som är bäst.

Senaste Tester
Sök