,

Hur man hittar bästa DMA-mäklaren

Profilbild för admin
dma mäklare

DMA står för Direct Market Access och en DMA-mäklare är en mäklare som skickar dina ordrar direkt till marknaden. En Market Maker-mäklare är inte en DMA-mäklare, eftersom en MM-mäklare kan vara din motpart i handeln och alltså själv till exempel köpa de aktier du vill sälja.

Innan du bestämmer dig för att det är just en DMA-mäklare du vill ha bör du också ta en titt på STP-mäklare och ECN-mäklare, för det finns många likheter mellan dessa och om du är okej med även en STP-mäklareeller ECN-mäklare får du ett betydligt större utbud av mäklare att välja mellan och kan behöva kompromissa mindre vad gäller andra faktorer. Det finns också mäklare som använder sig av hybridlösningar där fler än en modell tillämpas.

DMA står för Direct Market Access. En DMA-mäklare skickar automatiskt dina ordrar så att de kan matchas ihop med Market Makers eller andra stora likviditetsleverantörer. Det finns inte någon Dealing Desk, så en DMA-mäklare är en NDD-mäklare (No Dealing Desk-mäklare). Det förekommer att ECN-mäklare och STP-mäklare erbjuder DMA som en särskild service.

ECN står för Electronic Communication Network. En ECN-mäklare ger dig tillgång till marknaden och har inte någon Dealing Desk (DD). Detta är alltså också en typ av NDD-mäklare. De flesta ECN-mäklare visar handelskurser i realtid. Alla ordrar sköts elektroniskt. ECN-mäklare har ofta mycket tajtare spreads än vad man kan förvänta sig när man har att göra med en mäklare som också är Market Maker.

STP står för Straight Through Processing. En STP-mäklare har inte någon Dealing Desk och är alltså en NDD-mäklare. Ordrarna skickas elektroniskt och anonymt till en grupp stora marknadsaktörer, till exempel likviditetsleverantörer. Handeln brukar ske mycket snabbt, och spreadsen brukar vara tajtare än när man har att göra med enda Market Maker.

Här nedanför har vi samlat några punkter som är bra att ta hänsyn till när du jämför DMA-mäklare för att hitta den som är bäst för dig. De flesta av punkterna är också relevanta för dig som kan tänka dig att använda en STP-mäklare eller ECN-mäklare.

Reglering och pålitlighet

Det första steget är att säkerställa att mäklaren är reglerad av en väl ansedd finansiell myndighet i en jurisdiktion du har förtroende för.

Marknadstillgång

Du behöver en mäklare som ger dig tillgång till de instrument och underliggande tillgångar som krävs för din handelsstragegi och för din diversifiering.

Handelsplattform

Plattformens kvalitet är avgörande. DMA-handlare behöver avancerade handelsplattformar som stödjer snabba beslut och utförande.

Transparenta och konkurrenskraftiga kostnader

Jämför handelskostnader, inklusive kommissioner / courtage, spreads och eventuella andra avgifter. DMA-mäklare bör erbjuda transparent prissättning utan dolda avgifter.

En DMA mäklre gör det enklare att tjäna pengar än en Dealer Desk mäklre där man handlar mot mäklaren. Att mäklaren är neutral skapar ärligare handel.

Snabbt och tillförlitligt orderutförande

Snabbt och pålitligt orderutförande är kritiskt för DMA-handel, där sekunder kan göra stor skillnad. Undersök mäklarens utförandehastighet och tillförlitlighet.

Tillgänglig och kompetent kundservice

Kontrollera att mäklaren erbjuder support på ett språk du är okej med och är tillgänglig när marknaderna är öppna. Om du stöter på problem vill du troligen kunna få hjälp i realtid, så välj en mäklare som har support via telefon och livechatt istället för någon som endast erbjuder e-post. Handlare som använder sig av DMA-mäklare tillämpar vanligen handelsstragegier som går snabbt och där man inte kan sitta och vänta länge på att få ett problem löst.

Verktyg och resurser för handlare

Är det viktigt för din handelsstragegi att handelsplattformen och mäklaren erbjuder verktyg och resurser som marknadsanalyser, handelssignaler och utbildningsmaterial? Eller föredrar du att använda en tredje part för sådant? Dina personliga preferenser ska vara vägledande här.

Sammanfattning

När du väljer en DMA-mäklare är det viktigt att noggrant överväga reglering, tillgång till olika marknader, handelsplattformens kvalitet, kostnader, utförandekvalitet och kundsupport. Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du hitta en DMA-mäklare som bäst uppfyller dina handelsbehov och mål.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Författare
Bengt Lindåker

Bengt Lindåker

Välkommen till min blogg där jag testar olika produkter och tjänster för att se vilka som är bäst.

Senaste Tester
Sök