5 Bästa Studsmattor

Profilbild för admin
studsmattor

Här tipsar vi om studsmattor i flera olika kategorier, så att du förhoppningsvis kan hitta en som passar just dina behov.

Först ut är testets allmänna vinnare – Berg Favorit 430 cm. Detta är en bra allround studsmatta som varken är jättestor eller jätteliten. Den har bra studs, hög säkerhet och är inte överdrivet dyr.

Eftersom vi vet att många inte har någon jättebudget för inköp av studsmatta har vi listat inte bara en utan två riktigt bra studsmattor som är betydligt billare än Berg Favorit 430 cm. Dels Exit Silhouette 427 cm som är av princip samma storlek som Berg Favorit 430 cm och dels Salta Trampoline Comfort 366cm som passar där man har mindre plats.

För den som har en större budget är Salta First Class 427 cm ett ypperligt val. Detta är en högkvalitativ studsmatta i premiumsegmentet. Men smakar det så kostar det – räkna med att betala över 10 000 kronor för denna VIP-studsmatta.

Vill du ha en extra stor studsmatta? I så fall tycker vi att du ska ta en titt på Berg Grand Favorit 520 cm. Den är 520 cm i diameter och studsmattan hamnar 95 cm över marken. Både studsmatta och kantskydd är extra tjocka, och skyddsnätet kring studsmattan är extra högt. Den här studsmattan har 96 stycken Goldspring Solo-fjädrar som ger en studsupplevelse utöver det vanliga.

Testvinnaren i den allmänna kategorin: Berg Favorit 430 cm + Safety Net Comfort

Det här är den studsmatta som vi korat till övergripande vinnare av vårt test. Längre ned hittar du vinnare av olika nischer.

Berg Favorit 430 cm är en bra allround studsmatta. Som namnet anger har Berg Favorit 430 cm en diameter på 430 cm, vilket är tillräckligt stort för de flesta. Antalet fjädrar är 96 stycken. Både stege och skyddsnät ingår.

Berg Favorit klarar av personer som väger upp till 100 kg. (Vill man kunna använda sin studsmatta för tyngre personer än så behöver man titta i premiumsegmentet istället och räkna med att betala ett högre pris.) Högsta sammanlaga vikt för personer som studsar samtidigt är 120 kg.

Det är en rund studsmatta som endast finns tillgänglig i färgen grön.

Studsmattan är 90 cm hög och den totala höjden, inklusive skyddsnätet, är 189 cm.

STUDSUPPLEVELSE

Det här är en mycket elastiskt studsmatta som ger bra studs och höga hopp. Att den är av så hög kvalité och har ett bra skyddsnät gör att man vågar studsa ordentligt.

Hoppytan är 10,75 kvadratmeter.

SÄKERHET

 • Konstruktionen är väldesignad och gedigen. Materialen är av hög kvalité så att studsmattan ska klara av att stå ute i väder och vind länge utan att försvagas. Vi gillar särskilt att ramen är så stark och tålig, med välgjorda svetsningar. Galvaniserad metall har bra motståndskraft mot rost.
 • Stegen är rejäl och stadig.
 • Skyddsnätet är inkluderat i paketet. Stolparna för nätet är smart placerade och öppningen till skyddsnätet är självstängande.
 • Kantskyddet är 38 cm brett, 2 cm tjockt över ramen och 1 cm tjockt över fjädrarna. Kantskyddet har vattenavvisande skum och är klätt i PVC.
 • Ett stort plus är ett att både fjädrar och ram täcks bra av kantskyddet, vilket minskar risken för att en fot råkar hamna mellan fjädrarna.

SVÅR ATT MONTERA

Manualen som följer med är i vissa fall lite otydlig jämfört med manualerna från många av konkurrenterna, och detta är ett stort minus i kombination med att det inte är helt lätt att montera den här studsmattan. Ska man göra en studsmatta som kräver lite mer av de som monterar den är det extra viktigt att skicka med en riktigt bra och tydlig manual.

Testvinnare #1 för den lilla budgeten: Exit Silhouette 427 cm

För testvinnaren Berg Favorit 430 cm får man räkna med att betala kring 8 000 kronor – 10 000 kronor beroende på var man köper den. För många räcker inte studsmattebudgeten till en så pass dyr studsmatta, så vi har därför tagit fram en vinnare bland de betydligt billigare studsmattorna också: Exit Silhouette 427 cm. Priset är betydligt lägre än för en Berg Favorit 430 cm – när vi tittade runt lyckades vi hitta säljare där priset för en Exit Silhouette låg kring 4 500 kronor.

Exit Silhouette de krav som ställs av EN71-säkerhetsnormen, så det är möjligt att köpa en så pass billig studsmatta som den här utan att tumma på säkerheten.

Den runda studsmattan Exit Silhouette är bara några centimeter mindre i diameter än Berg Favorit, men har endast 80 stycken fjädrar istället för 96. Trots detta är den godkänd för en maximal personvikt på 120 kg.

Exit Solhouette finns endast tillgänglig i färgen svart.

STUDSUPPLEVELSE

Med Exit Silhouette får man en bra studsupplevelse utan att gräva ett alltför djupt hål i budgeten. De dyrare studsmattor vi testat har dock vanligen fler fjädrar (i förhållande till sin storlek) och mer elasticitet i hoppen än den här, så om mycket elasticitet är viktigt för dig behöver du vara beredd att gå upp i pris och välja en dyrare studsmatta än Exit Silhouette.

SÄKERHET

 • Trots sitt låga pris uppfyller Exit Silhouette de krav som ställs av EN71-säkerhetsnormen.
 • Skyddsnätet är inkluderat.
 • Bra kantskydd för att minska risken för att en fot hamnar mellan fjädrarna.
 • Studsmattan står stabilt på sina fyra dubbla ben.
 • Studsmattan är tillverkat av material av hög kvalité och har till exempel en galvaniserad och pulverlackerad ram.
 • Studsmattan rekommenderas från 3 år och uppåt.

DET INGÅR INTE NÅGON STEGE

Om du vill ha stege till studsmattan måste du köpa en separat.

KNEPIGT ATT FÅ TAG PÅ RESERVDELAR

Det är inte helt enkelt att få tag på reservdelar till en Exit Silhouette.

Testvinnare #2 för den lilla budgeten: Salta Trampoline Comfort 366cm + Safety Net

Om man är okej med en studsmatta som är mindre än Exit Silhouette (366 cm i diameter istället för 427 cm) finns Salta Trampoline Comfort 366 cm.

Hos de flesta försäljare vi kollade kostade Salta Trampoline Comfort 366 cm mellan 5500 kronor och 6000 kronor, men det fanns också vissa som sålde den här studsmattan för mindre än 5 000 kronor.

Det här är en rund studsmatta i färgen svart som väger 69 kg. Höjden för studsmattan är 75 cm från marken och toppen av skyddsnätet hamnar 260 cm från marken.

Salta Trampoline Comfort 366 cm

STUDSUPPLEVELSE

Salta Trampoline Comfort 366 cm har 64 stycken fjädrar och är godkänt för max personvikt 120 kg.

SÄKERHET

 • Stabil studsmatta som kommer med en stabil stege.
 • Skyddsnätet är inkluderat. Det är designat för att luta något utåt, för att ge mer plats att hoppa.
 • Det är lätt att ta sig in och ut genom öppningen i skyddsnätet. Öppningen har en dubbelsidig dragkedja.
 • Det finns en metallring i toppen av skyddsnätet för att nätet ska sitta stadigare.
 • Kantskyddet över fjädrarna är 29 cm brett och 2 cm tjockt. Kantskyddet är UV-resistent för att hålla längre.

Testvinnare i premiumsegmentet: Salta First Class 427cm

Den här har samma diameter som Exit Silhouette 427 cm, men kostar över 10 000 kronor att köpa. Har man pengar i budgeten för en studsmatta i premiumsegmentet är Salta First Class 427 cm ett mycket bra val.

Detta är en rund studsmatta i grönt, svart. Den väger 122 kg, vilket är mer än många andra studsmattor och hänger ihop med den robusta konstruktionen. Höjden är 88 cm (plus skyddsnätet).

Lätt att montera och tydlig manual. Verktyg för monteringen är inkluderade.

STUDSUPPLEVELSE

Värt att noterna är att Salta First Class bara har 72 stycken fjädrar, men de är mycket rejäla och ger bra studs. Det här är en perfekt studsmatta för den som vill kunna göra mycket höga hopp och ändå få en mjuk landning. Max personvikt är hela 150 kg.

SÄKERHET

 • Studsmattan står stadigt på rejäla fötter.
 • Skyddsnät är inkluderat. Det är tillverkat av ett finmaskigt och slitstarkt material.
 • Öppningen i skyddsnätet är inte så stor. För vuxna kan den kännas lite snålt tilltagen.
 • Stolparna för skyddsnätet har en tjock skumvaddering för att öka säkerheten.
 • Stegen som ingår är mycket stabil.
 • Kantskyddet är 37 cm brett och 7,5 cm tjockt, och täcker fjädrarna bra. Det är UV-resistent för att hålla längre.

Testvinnare bland de extra stora studsmattorna: Berg Grand Favorit 520cm + Comfort Safety Net

Om du vill ha en extra stor studsmatta är Berg Grand Favorit 520 cm ett bra val. Diametern är alltså hela 520 cm, så det är en mycket bra studsmatta när man vill studsa många tillsammans eller när man vill öva på platskrävande akrobatik.

Det här är en rund, grön studsmatta som väger drygt 111 kg. Studsmattan hamnar 95 cm över marken, vilket är jämförelsevis högt.

Det kan vara bra att dubbelkolla att man verkligen har plats för den här studsmattan innan man köper den.

STUDSUPPLEVELSE

Berg Grand Favorit 520 cm har 96 stycken fjädrar och ger en mycket bra studsupplevelse med utomordentlig fjädring. Fjädringssystemet är välutformat och använder sig av Goldspring Solo-fjädrar med hög flexibilitet. Jämfört med genomsnittet är dessa fjädrar längre och mer flexibla. Studsningen blir jämnare än genomsnittet hos studsmattor för privat bruk.

Studsmattan är godkänt för max personvikt 120 kg.

SÄKERHET

 • Det här är en stabil studsmatta.
 • Ett extra högt skyddsnät ingår, vilket vi tycker är ett stort plus med den här studsmattan.
 • Rostskydd ingår.
 • Materialet i själva studsmattan är extra tjockt (30 mm). Studsmattan har ett över- och underlager av PVC.
 • Kantskyddet är 38 cm brett. Materialet i kantskyddet är extra tjockt: 10 mm tjockt över fjädrarna och 20 mm tjockt över ramen. Att ha ett riktigt bra kantskydd av den här typen är extra viktigt när man hopppar många tillsammans, eftersom risken för att landa lite fel ökar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Författare
Bengt Lindåker

Bengt Lindåker

Välkommen till min blogg där jag testar olika produkter och tjänster för att se vilka som är bäst.

Senaste Tester
Sök