10 Bästa Pepparkakor (2024)

Profilbild för admin
pepparkakor

1. Gille små hjärtan, 425 gram

Det här är små och charmiga pepparkakshjärtan som smakar och doftar utsökt. Vi ger ett extra plus för att de är riktigt spröda. Den framträdande kryddiga smaken för tankarna till pepparkakor från ett konditori snarare än pepparkaksfabrik och det finns en touch av sälta.

Betyg: Fem pepparkaksgubbar av fem möjliga.

2.) Nyåkers hjärtan, 475 gram

Det här är en annan förpackning med pepparkakshjärtan som vann våra hjärtan – och smaklökar. Dessa hjärtan är dock betydligt större än Gilles och passar om man till exempel vill kunna skriva God Jul på sina pepparkakor i kristyr.

Nyåkers pepparkakshjärtan är välkryddade. De är inte jättetunna, men lyckas ändå vara spröda.

Nyåkers pepparkakshjärtan bakas i Nyåker/Bjurholm i Västerbotten. De innehåller inte palmolja eller några animaliska fetter, utan degen görs med en kombinaton av sheaolja, kokosolja och rapsolja istället.

Betyg: Fem pepparkaksgubbar av fem möjliga.

3.) Kung Oscars spröda pepparkakor, 300 gram

Det här är vanliga runda pepparkakor och förpackningen innehåller ungefär 45 stycken av dem. De bakas hos Göteborgskex i Kungälv utanför Göteborg, med ett recept som inte innehåller palmolja utan använder sig av solrosolja istället. Kryddningen är god och välbalanserad, och pepparkakorna är spröda. Till jul föredrar jag dock något annat än enkla runda pepparkakor, men det är förstås en fråga om personliga preferenser.

Betyg: Fyra pepparkaksgubbar av fem möjliga.

4.) Ica tunna & spröda pepparkakor, 375 gram

Icas tunna och spröda pepparkakor säljs i en skyddande plastburk som innehåller både pepparkakshjärtan och pepparkasstjärnor. De smakar och doftar gott, med ett tydligt stråk av apelsin eftersmaken.

Betyg: Fyra pepparkaksgubbar av fem möjliga.

5.) Coop pepparkakor bakade med shea och kokosolja, 300 gram

De här knapriga pepparkakorna kommer i en skyddande plastburk och har en fin balans mellan kryddighet och sötma. Om man tittar närmare kan man se sockerkristaller glittra, och de knastrar mellan tänderna när man äter.

Betyg: Fyra pepparkaksgubbar av fem möjliga.

6.) IKEA Vintersaga pepparkakor, 500 gram

Det här pepparkakorna kommer i en fin röd metallburk dekorerad med en måne och stjärnor. För min del får den här burken gärna stå framme på bordet under hela december. Det här pepparkakorna passar om man vill ha milda pepparkakor. Vill du har en mer rejäl kryddsmak finns det andra som är bättre. Pepparkakorna innehåller inte någon palmolja.

Betyg: Fyra pepparkaksgubbar av fem möjliga om man gillar milda pepparkakor. En pepparkaksgubbe av fem möjliga om man gillar kryddstarka pepparkakor.

7.) Kronans cederpepparkakor, 500 gram

Det här är en lite lyxigare och ovanligare pepparkaka där den vanliga pepparkakssmaken piffats upp med citronzest, vilket får pepparkakorna att inte bara smaka utan också dofta citrus.

Kronans cederpepparkakor är lite tjockare och ser hembakta ut.

Kronans cederpepparkakor kommer i en fin metallburk med svenska flaggor på. Den är inte typiskt julig, så den kan stå framme året runt hos pepparkaksfantasterna. Samtidigt gör den guldiga kungakronan och de svenska flaggorna att den absolut är festlig nog för vilket julbord som helst.

Betyg: Fyra pepparkaksgubbar av fem möjliga om man gillar citrus i pepparkakor. En pepparkaksgubbe av fem möjliga om man inte gör det.

8.) Swedish fika pepparkakor, 300 gram

Swedish fika pepparkakor bakas i Sverige och de vanliga pepparkakskryddorna har fått sällskap av en hint av citron. Pepparkakorna är knapriga och innehåller inte någon palmolja utan bakas på en kombination av rapsolja, sheaolja och kokosnötolja.

Dessa pepparkakor kommer i en vacker röd plåtburk som pryds av juliga motiv och den svenska flaggan. Burken innehåller ungefär 55 hjärtformade pepparkakor.

Betyg: Fyra pepparkaksgubbar av fem möjliga.

9.) Finsmakeriet Pepparkakor Morris Collection, Original, 430g

Det här är pepparkakor i lyxsegmentet och du får räkna med att betala ungefär 250 kronor för en burk innehållandes 430 gram. De kommer i en mycket vacker burk av metall och varje år formges en ny burk, så man kan samla och skapa en hel kollektion av vackra pepparkaksburkar att pryda hemmet med.

Pepparkakorna innehåller inte någon palmolja utan bakas på rapsolja och kokosolja. De är spröda och välsmakande, men passar enligt mig inte den som vill ha kryddstarka pepparkakor för de är ganska milda.

Tips! Om du tycker att 250 kronor är lite väl magstarkt för att prova på en ny sorts pepparkakor som du kanske inte ens kommer att tycka om finns det en mindre förpacking att köpa som har en betydligt mindre prislapp och innehåller åtta stycken pepparkakor.

Betyg: Fyra pepparkaksgubbar av fem möjliga om man gillar milda pepparkakor. En pepparkaksgubbe av fem möjliga om man gillar kryddstarka pepparkakor.

10.) Göteborgs pepparkaksbageri

Göteborgs Pepparkaksbageri på S:t Sigfridsgatan i rikets näst största stad bakar runda pepparkakor med konditoribakad känsla. Pepparkakorna är tunna och krispiga, och både doftar och smakar utsökt med ett stråk av citrus.

Pepparkakorna kommer i fyra olika metallförpackningar så att man kan välja storlek själv. Den minsta storleken är ett rör med 50 stycken pepparkakor. Det här är pepparkakor i lyxsegmentet; år 2023 kostade den minsta förpackningen 127 kronor. Förpackningarna är silvriga till färgen, inte typiskt juliga, så de kan stå framme året runt om man vill.

Till jul föredrar jag något annat än enkla runda pepparkakor, men det är förstås en fråga om personliga preferenser och för många har de runda pepparkakorna från Göteborgs pepparkaksbageri blivit en omistlig del av adventstid och julen.

Betyg: Fyra pepparkaksgubbar av fem möjliga om man gillar pepparkakor med en hint av citrus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Författare
Bengt Lindåker

Bengt Lindåker

Välkommen till min blogg där jag testar olika produkter och tjänster för att se vilka som är bäst.

Senaste Tester
Sök