5 Bästa Rakhyvlar: Mina fem favoriter

Profilbild för admin
rakhyvel

Här listar jag mina fem favoriter när det gäller säkerhetshyvlar. Med säkerhetshyvel avses en rakhyvel som du kan byta rakblad i. Du kasserar alltså endast det nötta gamla rakbladet – inte själva hållaren/handtaget. Det är ett ekonomiskt och miljövänligt val, och det innebär också att man kan kosta på sig en betydligt bättre hållare/handtag för rakbladet eftersom den inte ska slängas utan användas under lång tid.

Bra bugetval: Sailor’s Safety Razer Butterfly Chrome Finish 99R

Butterfly 99R från tillverkaren Sailor’s är en mycket bra och prisvärd rakhyvel. Den är mer stabil nu än förr och har blivit mer hållbar och mindre benägen att gå sönder. Jag gillar den här versionen mycket mer än den föregående; den glider lätt under rakningen och man kommer riktigt nära. Den fungerar bra även om man har grov skäggväxt.

Sailor’s Butterfly Chrome Finish 99R har vingar som du öppnar genom att skruva på handtaget.

Jar har hittat den här rakhyveln till salu för mindre än 300 kronor, så man behöver inte göra någon stor investering för att prova på den.

Bra budgetval: Rockwell R1 och Rockwell 2C

Det här är tre olika säkerhetshyvlar från Rockwell som alla är plånboksvänliga och passar även för nybörjare. Rockwell R1 White Chrome och Rockwell R1 Gun Metal går att hitta för under 350 kronor, medan du får räkna med att betala drygt 500 kronor för en Rockwell 2C Rose Gold. Alla tre ger en bra och slät rakning, med minimal risk för skador eller irritation.

Förbättrad ergonomi: Benjamin Barber Classic Safety Razor

Det här är en säkerhetshyvel där tillverkaren lagt ned extra tankemöda på att göra de ergonomiska lösningarna ännu bättre än hos den genomsnittliga säkerhetshyveln.

Den har bra handtagslängd, bra tyngd och många smarta lösningar. Den kommer i tre olika utföradanden så att du kan välja den som passar dig bäst: Ebony, Wood och Chrome.

Om du vill kan du köpa ett helt set med säkerhetshyvel, ställning och borste.

Lyxvalet: Feather AS-D2 All Stainless Steel Luxury Safety Razor

Det här är inte någon budgethyvel utan brukar räknas till premiumsegmentet. Räkna med att betala över 2 200 kronor för den. Jag tycker personligen att den är värt priset för den som rakar sig varje dag. Den är väldigt skön i handen, den ger ett utmärkt resultat och den är av så hög kvalité att man kan använda den under många år.

En varning är dock på sin plats: Den här hyveln kräver en mer exakt rakstil än genomsnittet. Man bör inte slarva runt på huden med den.

Jag skulle inte heller rekommendera Feather AS-D2 All Stainless Steel Luxury för den som har riktigt grov skäggväxt. Den här hyveln är lite för mild för att hantera en stor mängd mycket grova strån.

För grov skäggväxt: Merkur Futur 700 (Ställbar)

Om du har grov skäggväxt rekommenderar jag Merkur Futur 700, en ställbar säkerhetshyvel som klarar av riktigt tuffa utmaningar. Att den är ställbar gör den också till ett bra val för den som har olika skäggrovhet på olika delar av ansiktet och halsen.

Hyvelns bladexponering går att ställa in i sex olika lägen. Den lägsta inställningen motsvarar en genomsnittlig säkerhetshyvel.

Merkur Futur 700 har en bra tyngd som minskar risken för att man börjar pressa för hårt mot huden under rakningen.

En nackdel med Merkur Futur 700 är att den inte är ideal för att forma kanterna av ett skägg. Det kan vara svårt att få till fina detaljer med den. Ska man däremot renraka stora ytor är den perfekt.

Tyska Merkur är en tillverkare som har mycket gott rykte på marknaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Författare
Bengt Lindåker

Bengt Lindåker

Välkommen till min blogg där jag testar olika produkter och tjänster för att se vilka som är bäst.

Senaste Tester
Sök