, ,

Bästa aktiemäklare

Profilbild för admin
aktiemäklare

Avanza

Avanza är en av de mest välkända aktiemäklarna på den svenska marknaden som inte är en storbank. Många svenska småsparare använder sig av Avanza för sitt sparande i aktier.

Det finns olika kontotyper att välja mellan hos Avanza så att du kan välja den som passar din handelsstrategi bäst. Courtage och minimicourtage varierar beroende på vilken kontotyp du väljer. I skrivande stund är det från 0,000 till 0,251% i courtage och från 0 till 99 kr i minimicourtage beroende på vilken kontotype du väljer. Många nybörjare föredrar den kontoklass där man betalar 0,251% i courtage men helt slipper minimicourtage, så gör man små affärer kan courtaget bli väldigt lågt i kronor och ören. I andra sidan av spektrumet hittar vi handlare som är villiga att betala 99 kr i fast courtage per affär för att slippa procentuellt courtage, eftersom de gör så stora affärer att den modellen lönar sig för dem.

Avanza har ett specialerbjudande som gör att man får handla courtagefritt tills ens konto har nått upp till ett visst värde. I skrivande stund ligger gränsen på 50 000 kronor, vilket är ett mycket bra erbjudande för småsparare som gradvis vill bygga upp värdet utan att betala courtage under tiden.

För den som vill investera i fonder finns inte bara ett stort utbud av oberoende fonder utan också Avanzas egna, inklusive Avanza Zero som är en indexfond där du inte betalar någon fondavgift.

Avanza är baserade i Sverige och du skyddas av det statliga insättningsskyddet och det statliga investerarskyddet, upp till respektive maxgräns. Mer information finns att få hos Avanza och hos Riksgälden.

Jämfört med konkurrenten Nordnet så tycker jag personligen att Avanzas användargränssnitt är bättre, men det är något av en smaksak och det finns handlare som föredrar Nordnets utformning över Avanzas.

Både Avanza och Nordnet erbjuder både ISK, vanliga aktie- och fondkonton samt kapitalförsäkringar. Hos bägge finns också möjlighet att belåna sina portfölj till förmånliga villkor.

Avanza grundades i slutet av 1900-talet och har ungefär 1 miljon kunder. Som uppstickare har de fått kämpa för att ta marknadsandelar från de mer väletablerade storbankerna och detta har varit gynnsamt för spararna. När Avanza lanserade Avanza Zero (indexfonden utan fondavgifter) i mitten av 00-talet var det banbrytande och det samma gälde för lanseringen av låneformen Bolån+.

Nordnet

Nordnet är Avanzas främsta konkurrent och de påminner på många vis om varandra. Jag gillar både Avanza och Nordnet väldigt mycket och har konton hos bägge för att dra maximal nytt av båda två.

Precis som hos Avanza erbjuder Nordnet flera olika kontotyper så att du kan välja den ballans av courtage vs. spreads som passar bäst för din handelsstrategi. Villkoren är inte exakt samma som hos Avanza, men snarlika.

Nordnet erbjuder courtagefri handel för nya kunder tills de nått upp till 80 000 kronor i kontot. Gränsen är alltså högre än hos Avanza, men å andra sidan gäller erbjudandet hos Nordnet endast i 6 månader.

För den som vill investera i fonder finns inte bara ett stort utbud av oberoende fonder utan också Nordnets egna, inklusive Nordnet Superfonden som är en indexfond där du inte betalar någon fondavgift.

Nordnet är baserade i Sverige och du skyddas av det statliga insättningsskyddet och det statliga investerarskyddet, upp till respektive maxgräns. Mer information finns att få hos Nordnet och hos Riksgälden.

Jag föredrar personligen Avanzas användargränsnsitt över Nordnets, men det är en smaksak och det är inget fel på Nordnets.

Precis som Avanza erbjuder Nordnet både ISK, vanliga aktie- och fondkonton samt kapitalförsäkringar. Du kan också belåna din portfölj till förmånliga villkor.

Nordnet är ingen väletablerad storbank utan är precis som Avanza en uppstickare från slutet av 1990-talet som fått kämpa sig till marknadsandelar genom att erbjuda bättre villkor och bättre lösningar än storbankerna – något som fortfarande märks.

Hos Nordnet får du tillgång till den sociala plattformen Shareville.

År 2018 korades Nordnets aktielånprogram till Årets Sparinnovation av Privata Affärer. Aktielånprogrammet innebär att aktier som spararna äger – och som är blankningsbara – lånas ut till handlare som vill blanka aktierna. Den sparare som äger aktierna får ersättning för att aktierna lånas ut, så för sparare med blankningsbara aktier finns här möjlighet att tjäna extra pengar.

Nordea

Nordea är en av de svenska storbankerna. Använder man redan Nordea som bank är det förstås extremt smidigt att också ha Nordea som aktiemäklare, men även för handlare som vanligen använder någon annan bank kan det vara värt omaket att skapa ett konto för aktiehandel hos Nordea.

Till skillnad från övriga aktiemäklare i den här listan går det faktiskt att besöka Nordea på något av deras konto för att genomföra aktiehandel. Det går också att ringa kontoret för att handla. Courtaget blir dock högre vid besök och telefonhandel (jämfört med näthandel på plattformen) och det är tjänster som främst används av handlare som vill göra stora och långsiktiga aktieplaceringar. Att försöka ägna sig åt daytrading på det lokala bankkontoret är inte något vi rekommenderar.

Nordea har en smidig handelsplattform tillgänglig på nätet och du kan använda ISK, depå och värdepapperskonto när du handlar med aktier hos Nordea.

Courtaget beror på var aktierna är noterade. I skrivande stund kan du få betala så lågt courtage som 0,09% på handel med aktier som handlas på Nasdaq OMX Nordic, Oslo Börs eller First North. Minsta möjliga courtage är 1kr och högsta courtage är 199 kr. För aktier som handlas på NGM, NGM MTF eller Spotlight Stock Market är minsta möjliga courtage 19 kr och det finns inget tak för courtaget.

Det går också att handla med aktier noterade vi många andra börser runt om i världen, men då är reglern för courtage annorlunda.

Den svenska statliga insättningsgaratin och investerarskyddet gäller hos Nordea, upp till respektive maxgräns.

Degiro

Det här är en mäklare baserad i Nederländerna. Det är alltså inte en svensk mäklare, däremot är den baserad i ett EU-land.

Degiro erbjuder aktiehandel, fondsparande och sparkonto. Courtaget är förhållandevis lågt och utbudet av värdepapper stort, inklusive ett mycket stort sortiment av optioner. Du kan ha USD som basvaluta för ditt konto.

Jag rekommenderar endast Degiro till mycket aktiva handlare som tillämpar snabba strategier och kan dra full nytta av Degiros snabbhet och det låga courtaget. Man måste också vara okej med att använda sig av en mäklare som inte är baserad i Sverige, med allt vad det innebär. Dina tillgångar hos Degiro omfattas inte av den svenska statliga insättningsgarantin och investerarskyddet, och är inte en bank i Nederländerna. (Planer finns på att inleda ett samarbete med Flatex Bank i Tyskland.)

Du kan inte ha ett ISK hos Degiro. De hävdar att de erbjuder ISK, men det stämmer inte och svenska skatteverket kommer inte att se detta ”ISK” som ett äkta ISK.

Jag skulle inte ha Degiro som enda aktiemäklare, däremot kan det vara en intressant lösning för en del av ens handel, till exempel med vissa aktieoptioner. En annan stor fördel med Degiro är att om du har mindre än 1 miljon kronor i totalt sparande hos Degiro får du göra en begränsad mängd courtagefri handel med aktier noterade vid Stockholmsbörsen, utan tidsbegränsning. Maximalt 5 transaktioner per dag, maximal volym 235 000 kr per dag, max 1 265 transaktioner per år, max 84,6 miljoner i volym per år för den courtagefria handeln med aktier noterade vid ’Stockholmsbörsen.

eToro

Det här är en annan mäklare som inte är baserad i Sverige och som därför endast kan rekommenderas om du är okej med att använda en sådan mäklare. Huvudkontoret ligger i Israel, men inom EU agerar eToro via ett dotterbolag som är baserat i EU-landet Cypern och som har licens därifrån och måste följa EU:s regelverk.

Hos eToro kan man spekulera på många olika saker, inklusive aktiekurser, råvarupriser, forex, med mera. De har över 30 miljoner användare globalt.

eToro är mycket inriktat på daytrading och jag rekommenderar inte eToro för den som vill spara i aktier långsiktigt. Det här är en mäklare som kan vara bra för din spekulationshandel, men inte för långsiktiga investeringar.

eToro erbjuder en hel del courtagefri handel, men som alltid gäller det att hålla koll på spreadsen för mäklare brukar ta igen på gungorna vad de förlorar på karusellen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Författare
Bengt Lindåker

Bengt Lindåker

Välkommen till min blogg där jag testar olika produkter och tjänster för att se vilka som är bäst.

Senaste Tester
Sök