Hur man hittar en bra mäklare för binära optioner

Profilbild för admin
binära optioner

Binära optioner är ett populärt finansiellt instrument för den som i förväg vill veta exakt hur stor vinsten blir om affären går med vinst, och exakt hur stor förlusten blir om affären går med förlust.

Att välja rätt mäklare är avgörande för din framgång inom handel med binära optioner. Här är några steg för att hitta en pålitlig och lämplig mäklare.

Förstå binära optioner

Vad är binära optioner?

Handel med binära optioner är en form av finansiell spekulation där utbetalningen är antingen ett fast belopp eller ingenting alls. Din mäklare är också din motpart. Du kommer alltså inte att köpa och sälja värdepapper på en marknad.

En binär option är en typ av derivatinstrument, där det är rörelsen hos en underliggande tillgång som avgör om den binära optionen ger dig en vinst eller ej. För en binär option av standardtyp gäller det för dig att korrekt förutsäga om priset på den underliggande tillgång kommer att vara högre eller lägre när den binära optionen löper ut än vad priset är när du köper den binära optionen. Binära optioner används normalt för mycket kortfristig spekulation. Det finns sådana som är så kortsiktiga att de löper ut inom en minut efter att de har köpts.

Med en binär option är resultatet binärt. Om din förutsägelse visar sig vara fel förlorar du hela det investerade beloppet. Om din förutsägelse visar sig vara rätt belönas du med det belopp som angavs i förväg.

Risker

Det är allt eller inget

Medan binära optioner kan erbjuda hög avkastning, är de också förknippade med hög risk, inklusive risken att förlora hela investerat belopp.

Om du till exempel köper aktier istället är det ovanligt att förlora hela det investerade kapitalet.

Exempel: Du köper 100 aktier för 95 kronor (totalt 9 500 kronor). Du sätter en stop-loss på 85 kronor. Detta innebär att om aktiekursen sjunker till 85 kronor kommer aktierna automatiskt att bjudas ut tillförsäljning, och sannolikheten är hög att någon köper dem för 85 kronor eller strax därunder, beroende på omständigheterna. Att aktiekursen sjunker ned till 0 kronor utan att du lyckas få dina aktier sålda är mycket osannolikt. Du kanske förlorar en del på affären, men att du skulle förlora hela det investerade beloppet är osannolikt.

Med binära optioner fungerar det annorlunda. Antingen är din förutsägelse korrekt och du får betalt, eller så är din förutsägelse fel och du förlorar hela det investerade beloppet.

Emotionella risker förknippade med extremt kortfristig handel

Att binära optioner normalt är så kortfristiga innebär också en särskild typ av risk som man behöver kunna hantera. Precis som med andra typer av extremt kortfristig handel ökar risken för att man börjar älska de snabba kickarna och därför fattar olämpliga, emotionella investeringsbeslut.

Mäklarrisk / juridisk risk

Oavsett om det rör sig om binära optioner eller något annat innebär det alltid en inbyggd risk att ha sin mäklare som mortpart i affären. Det ger mäklaren ett extra övertag och ett incitament att det ska gå dåligt för dig. Det finns seriösa mäklare som hanterar den här intressekonflikten på ett seriöst vis och vill behålla sina klienter och sitt goda rykte på lång sikt, men det förekommer tyvärr också mäklare som inte gör det.

Vidare har fältet binära option lockat till sig en del mycket oseriösa aktörer som snarare är scammers än mäklare. Detta är alltid en risk, men binära optioner har varit lite extra lockande för bedragare, av flera olika anledningar.

Många länder har förbjudit mäklare att erbjuda binära optioner till icke-yrkesmässiga handlare, vilket i sin tur fått vissa icke-yrkesmässiga handlare att söka sig till mäklare som är baserade i mer tillåtande jurisdiktioner – och vissa av dessa jurisdiktioner har ett i praktiken obefintligt skydd för handlare. Blir man till exempel lurad av en mäklare baserad på en söderhavsö på andra sidan jorden kan det vara väldigt svårt, dyrt och krångligt att med driva en juridisk process mot dem.

Att försöka hitta en seriös och pålitlig mäklare

När man som icke-yrkesmässig handlare väljer mäklare är en vanlig rekommendation att man ska välja en mäklare som är baserad i en jurisdiktion som är känd för att ha ett bra skydd för icke-yrkesmässiga handlare. Vill man ägna sig åt handel med binära optioner blir det lite extra komplicerat att följa detta råd, eftersom många av de jurisdiktioner som ger icke-yrkesmässiga handlare en hög skyddsnivå också har förbjudit eller grovt kringskurit handeln med binära optioner för icke-yrkesmässiga handlare.

År 2018 införde EU-myndigheten ESMA ett tillfälligt förbud mot försäljning av binära optioner till icke-yrkesmässiga handlare. Numera har förbudet löpt ut och ESMA har valt att inte förlänga det, eftersom så många EU-länder och deras respektive tillsynsmyndigheter har infört egna nationella förbud istället. Förbuden är utformade så att de straffar den mäklare som säljer och marknadsför binära optioner; det är alltså inte den icke-yrkesmässiga handlaren som råkar illa ut.

Även utanför EU har många av de strikta jurisdiktioner infört liknande förbud. Detta gäller till exempel den brittiska tillsynsmyndigheten FCA och den australiensiska ASIC.

Är man en icke-yrkesmässig handlare som vill ägna sig åt handel med binära optioner är man alltså i en lite jobbig sits och kommer att behöva ta högre risker än den som till exempel vill handla med aktier. De mäklare som fortfarande erbjuder handel med binära optioner för icke-yrkesmässiga handlare är numera normalt baserade och reglerade i länder med en väldigt avslappnad lagstiftning, passiva tillsynsmyndigheter och svagt konsumentskydd. Eller så är reglerna strikta på pappret, men rättssystemet i sig är inte så mycket att hänga i julgranen.

För handlaren blir det ännu viktigare än normalt att göra rejäla efterforskningar och se hur pass bra rykte en mäklare har bland handlarna online. Hur en mäklare har betett sig historiskt är inte någon garanti för vad som kommer att ske framöver, men det kan ändå vara en indikation.

Binära optioner kan ge snabb avkastning om man är en skicklig handlare men det är också möjligt att förlora pengar mycket snabbt.

Granska handelsplattformen

Användarvänlighet

Plattformen bör vara enkel att använda och erbjuda alla nödvändiga verktyg och resurser för effektiv handel.

Demo-konto

Många respekterade mäklar av binära optioner erbjuder ett demo-konto fyllt med gratgis låtsaspengar så att du kan prova på att handla på plattformen utan att riskera riktiga pengar. Detta är ett bra sätt att testa plattformen och dina strategier.

Avgifter och utbetalningar

Handelsavgifter

Förstå vilka avgifter som gäller för handel, både fasta och rörliga.

Utbetalningsprocent

Jämför utbetalningsprocenten för de binära optionerna mellan olika mäklare och optionstyper. En högre utbetalningsprocent innebär högre avkastning på framgångsrika affärer.

Kundservice

Supportkanaler

En bra mäklare bör erbjuda utmärkt kundservice genom flera kanaler, såsom telefon, e-post och livechatt.

Tillgänglighet

Kontrollera att kundtjänsten är tillgänglig när du mest troligt kommer att handla och att de kan kommunicera på ett språk du är okej med att använda.

Läs omdömen och feedback

Läs omdömen och feedback från andra handlare om mäklaren. Detta kan ge värdefull insikt om mäklarens pålitlighet och handelsupplevelse.

Överväg andra möjligheter

För dig som vill ägna dig åt derivathandel finns det andra lösningar än binära optioner. Du kan till exempel ta en titt på Contracts for Difference (CFD).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Författare
Bengt Lindåker

Bengt Lindåker

Välkommen till min blogg där jag testar olika produkter och tjänster för att se vilka som är bäst.

Senaste Tester
Sök