Annons:
ToppBlogg.se Lägg till din blogg
visa alla Allmänt Bil/MC Data/IT Ekonomi & Finans Film/Tv Filosofi/Religion Fotobloggar Företagsbloggar Hem & Inredning Humor Hälsa Kultur Litteratur Marknadsföring Mat Miljö Mode & kläder Musik Nöjen Personligt Politik Resor Sex & Samlevnad Shopping Spel & Dobbel Sport Teknik Lägg till blogg logga in & ändra blogg Om ToppBlogg.se / faq Kontakta oss

Arbetsliv och hälsa

Bloggen handlar om arbetslivet och behandlar ämnen som rekrytering, kompetens samt utbildning. Tar också upp samhällsproblem så som hälsa och utbildningspolitiken.

RSS Feed RSS Feed
Homepage » Besök Arbetsliv och hälsa

Inlägg i Arbetsliv och hälsa

Hälsa kopplat till miljö
Genom att jobba för miljön och tänka på dina val kommer både du och dina medmänniskor må bättre och leva längre. Det vanligaste argumentet för att inte välja miljövänliga alternativ är att det är dyrt och att det jag gör ändå är en så liten del att det ändå inte gör någon skillnad i det långa loppet. Jag kan hålla med om att det största ansvaret ligger på politiker, regeringar och större företag. Så visst går det att tänka så, men samtidigt är detta knappast ett hållbart tankesätt. Om alla tänkte så hade miljön varit ännu mer illa ute än det är nu. Se bara på hur utvecklingen gått de senaste åren. Ekologiska varor har ökat och gått ner i pris. Miljövänliga alternativ som användning av solfångare har utvecklats och gått ner i pris. Fler människor än någonsin engagerar sig i Greenpeace. Miljöpartiet gjorde ett fantastiskt val i EU-valet i år. Dessa saker kan inte hända utan din och ditt företags insats! All marknad styrs av utbud och efterfråga. Tyvärr gäller det även miljön. Hade det inte gjort det hade vi inte varit i de bekymmer som vi är i idag. När människor och framför allt företag säger att det de gör ändå inte påverkar miljön i det långa loppet har de helt fel!   Men om du eller ditt företag ändå tänker att det du gör inte gör skillnad finns det ett kanske ännu bättre argument för att börja handla KRAV-märkt och ekologiskt. Det är bra för dig och dina barn! I dagens varor finns det mängder med gifter, farliga kemikalier med mera. Att börja tänka ekologiskt för dig, dina arbetskamrater och anställda handlar alltså även om den egna hälsan. Medvetenheten finns dock redan hos många konsumenter. En undersökning som gjordes på Coop i februari 2014 visar att det finns en stor oro bland konsumenter när det kommer till kemikalier i mat och kläder. Jag är helt säker på att det gäller att företag coh privatpersoner fortsätter visa vägen för politiker och regeringar. Inte bara för miljön, utan även för den egna hälsan! 

Kontorsinredning - viktigt för att må bra
Vilka kontorsmöbler och kontorsmaterial som företaget väljer att investera i är viktigt. Det finns forskning som visar både på att personal som trivs med konorsinredningen både ser mer positivt på arbetsgivaren, mår bättre och jobbar bättre. Dom bästa tipsen är att skapa arbetsplatser där de anställda själva har chans att styra över sitt kontor och sin plats. Cellkontor är de kontor där anställda trivs bäst och har bäst hälsa. Alltså rum där man sitter själv eller två och två. Den största utmaningen har företag som har öppen planlösning. Där har inte de anställda något privat och i vissa arbetslandskap har man heller knappt ingen plats för egna saker. Man ska inte heller underskatta det estetiska i en arbetsmiljö. Kontorsmöbler kan ofta bli underprioriterade då det kan uppfatats att innehållet i datorerna får mycket mer prioritet än de anställda i många företag. Det kan kännas som en stor investering för företaget att köpa nya kontorsmöbler, men letar man bara lite finns det faktikt ett stort utbud med billiga och begagnade möbler på webben. Det behöver inte bli en allt för stor kostnad och det kommer uppskattas extremt mycket av de anställda! Nöjda anställda lika är ofta synonymt med nöjda kunder.  Växtinredning - en genväg till välmående anställda Ett enkelt tips för att skapa en bra arbetsmiljö och samtidigt förbättra luften på arbetsplatsen är att lägga ner lite jobb i växtinredningen. Växter bidrar också till högre luftfuktighet och rensar luften från skadliga ämnen. Fördelarna med en bra växtinredning på kontoret är, förutom att luftkvalitéen blir bättre, också att kontorslandskapets estetik höjs väsentligt. Dessutom är det trevligt med liv och miljö i arbetet. Kan man skapa ett bra samspel mellan växtinredningen och övrig kontorsinredning har man kommit en lång bit i att få välmående och nöjda anställda. Och det är väl precis det som vi vill ha?

Din hälsa består av flera delar!
Välbefinnande är inte något ouppnåeligt utan du kan uppleva den varje dag på olika plan i din vardag. Ofta reflekterar du kanske inte över att den redan finns där! ​ Det är en levnadskonst att uppskatta det du redan har, att kunna se klart på ditt liv! Genom att tillföra god hälsa och komplettera med de delar som saknas kan du komma ytterligare en bit på vägen! Ohälsa uppkommer ofta om obalans infinner sig i livet och hälsa återtas bäst genom att du återskapar balansen igen. Något som kan ske genom att du avsätter vilja och tid, för att ändra riktning, något som på sikt kan leda till en märkbar positiv förändring! ​ Flera år av ohälsosamt leverne kan vara orsaken till starten för ett förändringsarbete! Ett försämrat allmäntillstånd kan ha sin upprinnelse i hur du mår psykiskt! Stress och dålig sömnkan kanske vara den bakomliggande faktorn! depression, eller än värre en plötslig sjukdom! Men ofta är det dessvärre tidsbrist, en viss lättja och bekvämlighet vad gäller kost och motion som ligger bakom, detta är ofta den tragiska sanningen! Men vi är många som sitter i samma båt!   ​ Olika delar påverkar din hälsa: kosten du äter påverkar ditt psykiska välbefinnande, hur du mår! Ditt psyke påverkar i sin tur hur du agerar i din vardag. Och ditt psyke kan i sin tur påverka hur du tar upp näringen av kosten! ​ Exempelvis flera hormoner i ditt hormonsystem påverkas av såväl kosten, som av psyket! men även av om du tränar och håller kroppen i trim eller ej! Allt hör samman, människan är en helhet! Din kropp är en helhet! 

Fårskinn – ett användbart naturmaterial
Det är populärt att inreda sitt hem med naturmaterial som fårskinn eller kohudar. Fårskinn är vackra att se på men har även många andra bra egenskaper. De reglerar temperaturen på ett naturligt sätt, när det är varm har de en svalkande effekt och när det är kyligt värmer de. Fårskinn stimulerar blodcirkulationen och är tryckutjämnande, vilket förebygger tryckskador. Det är också mycket slitstarkt och håller sig snyggt i många år om det är av bra kvalitet. Fårskinn kan användas på många olika sätt. I hemmet kan man använda fårskinnsfällar som mattor. Stolar och fåtöljer kan ha klädsel av fårskinn, och det finns även stolsdynor för t ex matsalsstolar. När det gäller priset på fårskinn så varierar detta väldigt mycket beroende på storlek och kvalitet. En fårskinnsfäll hos IKEA kan du få för ca 300 kr, men kvaliteten är också därefter. Fårskinnsfällar av bra kvalitet kan kosta flera tusen kronor, men då får du också en fäll som håller i många år. Många billiga skinn har sämre kvalitet på ullen och det kan hända att skinnen filtar ihop sig och blir fula ganska snabbt. Det är också populärt att använda fårskinn i barnvagnen eller i pulkan på vintern. Eftersom fårskinnet har temperaturreglerande egenskaper så blir barnet lagom varmt med en fårskinnsfäll. I sjukvården används fällar för att förebygga och läka trycksår.  När man tänker på fårskinn så förknippar man ofta detta med Gotland. Men många riktigt fina fårskinnsfällar kommer från Nya Zeeland eller Australien.

Köp värdecheck av Groupon!
  Hårborttagning för hemmabruk med laser och då till 79% rabatt!! Ja det är sant!! Är du medlem på den helt otroligt fantastiska super sajten groupon så har du en massa möjligheter att få mängder av rabatter. Känns nästan som gratis:) Vem vill inte ha det gratis??

Vaccin till fattiga
The Bill and Melinda Gates Foundation kommer att donera 10 miljarder dollar under de närmaste tio åren att forska fram nya vaccin och föra dem till världens fattigaste länder, sade Microsofts grundare och hans hustru i fredas. Paret Gates menar att pengarna kommer att leda till att 90 procent av barnen i utvecklingsländerna blir vaccinerade mot farliga sjukdomar som diarré och lunginflammation. Vaccin har redan räddat miljontals liv i utvecklingsländerna. Vacciner är som mirakel, bara några få doser kan förebygga dödliga sjukdomar under en livstid. Vi har valt vacciner som vår första prioritet inom Gates-stiftelsen eftersom vi har sett deras fantastiska inverkan på barns liv - Bill Gates hustru Melissa Gates vid framträdandet i Davos. Läs mer: "Miljardbelopp till vaccin av Gates" DN 2010-01-29

Avreglering av apoteket, beklagligt!
Om en vecka öppnar de första privata apoteken men redan nu kan man köpa huvudvärkstabletter i närbutiken så skriver DN idag.  Personligen har jag deltagit i flera aktioner för att bevara apoteksmonopolet och höromdagen när jag fick ett brev på posten att jag inte får behålla kundkretsen på mitt gamla apotek för att sprida konkurransen, blev jag så arg att jag sade upp hela kortet. Det finns många anledningar till att behålla apoteksmonopolet och framför allt är det på grund av att läkemedel inte ska vara för lätttillgängliga, utan ha en viss översyn. Samt att apoteket som myndighet kan kontrollera produkterna, vilket är en av anledningarna till att jag handlat mina produkter där. Samt att det finns kunnig och utbildad personal att fråga. När apoteket nu blir företag är det kapitalet som styr, det är beklagligt. Ilsemarie blogg ställer sig frågan vad som hänt på de marknader som avreglerats. Här kommer listan med facit i hand (1988-2004); Järnvägen avreglerades 1988, priserna har stigit med 125 procent, konsumentprisindex (KPI) +57 procent. Taxibranschen avreglerades 1990, priserna har stigit med 72 procent, KPI +34 procent. Inrikesflyget avreglerades 1993, priserna har stigit med 63 procent, KPI +20 procent. Posten avreglerades 1993, priserna har stigit med 80 procent, KPI +14 procent. Elbranschen avreglerades 1996, priserna har stigit med 86 procent, KPI + 9 procent. Läs hela blogginlägget, Avregleringar och utförsäljningar inga prispressare

Lekia, Leklust och Barnens hus - Dåliga arbetsförhållanden vid tillverkning av leksaker
Många av de kinesiska arbetare som tillverkar leksaker till svenska återförsäljare arbetar långa arbetsdagar, i vissa fall över 70 timmar. Sjudagarsvecka är inte heller ovanligt. Det visar en kartläggning av leksaksbranschen som organisationen Swedwatch låtit göra. Tre av åtta svenska återförsäljare ställer inga krav på hur arbetsvillkoren ser ut på de fabriker där deras leksaker tillverkas. Fyra av företagen saknar information om sina etiska riktlinjer på sin webbplats. Granskning av leksaksbranschen På de kinesiska arbetarnas önskelista till jul står kortare arbetsdagar, rätten att förhandla kollektivt och en lön som det går att leva på. Dock är månaderna innan jul en stressig period där arbetstiderna är extra långa för att de svenska butikerna ska hinna få sina leveranser i tid. SwedWatch och Fair Trade Center gjorde en första granskning av den svenska leksaksbranschen redan år 2004. Fem år senare gjordes en ny granskning av fyra kinesiska fabrikerna samt två nya fabriker. Fair Trade Center granskat också arbetet på hemmaplan och intervjuat åtta leksaksföretag om deras etiska riktlinjer. Sveriges Konsumenter har drivit frågan om ökad möjlighet att göra medvetna val i butikerna. - Vår granskning visar att sociala krav och kontroller har haft betydelse. 2004 var det vanligt med uppåt 90 timmars arbetsvecka. De anställda saknade anställningskontrakt, hälso- och säkerhetsutbildning. På de fyra fabrikerna där SwedWatch gjort återbesök har det blivit bättre. Nu är det viktigt att lösa de problem som inte kunnat åtgärdas genom företagens krav och kontroller. Arbetarna måste involveras i arbetet för att förbättra arbetsvillkoren, säger Emma Hernborg, projektledare på Fair Trade Center. Inga krav på arbetsvillkoren Flera av de granskade företagen brister fortfarande i sitt inköpsarbete. Tre av åtta granskade företag, Lekia, Leklust och Barnens hus, ställer fortfarande inga krav på hur arbetsvillkoren ser ut där deras leksaker tillverkas. Fyra av företagen har ingen information om sitt etik- eller miljöarbete på sin webbplats. Svårt för konsumenter att göra etiska val - Lättillgänglig information är en förutsättning för att konsumenterna ska kunna använda sin konsumentmakt när de handlar. Idag är det svårt att göra etiska val. Det finns ingen märkning, det är svårt att få svar på frågor i butiken och informationen på företagens hemsidor är obefintlig eller knapphändig. Nu måste det till en kraftig skärpning, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter. Fair Trade Center, SwedWatch och Sveriges Konsumenter rekommenderar leksaksföretagen att i större utsträckning än idag vara med och betala för förbättrade arbetsvillkor. Här kan du läsa pressmeddelandet, en sammanfattning av granskningen, de kinesiska arbetarnas villkor och vad den svenska leksaksbranschen gör inom etik. Kulturministern "det viktigaste är säkra leksaker"? Vad har du gjort för svenska konsumenter? Konsumentminister får svara på vad hon gjort för konsumenterna under sin tid som konsumentminister. Anmärkningsvärt är att hon nyss haft ett tal om ämnet och ändå har svårt att hitta orden för hur hon som konsumentminister bidragit med förbättringar för konsumenter. Det bästa som hon gjort är enligt inslaget "Bättre lag när det gäller leksakers säkerhet och miljögifter", detta tas upp två gånger i intervjuen. Viktigaste i konsumentlagstiftningen är säkra leksaker, tillgänglig information och konsumentskydd.  Frågan är hur vår svenska konsumentminister kan säga att det bästa hon gjort för konsumentfrågorna visar sig i rapporten ovan vara något som svenska företag inte följer. Fler som skriver om leksaksbranschen, DN. Relaterad sida Läs mer om leksaker på kurragomma.se

De tjänar mest i IT-branschen
Den svenska IT-branschen är den fjärde största branschen i Sverige enligt fackförbundet Unionen. IDG presenterar idag de 20 personerna som tjänar bäst inom branschen, bland annat får vi se Lars-Johan Jarnheimer, fd vd Tele2, Carl-Henric Svanberg, avgående vd på Ericsson, Lars Nyberg, vd på Teliasonera, Anders Lidbeck, fd vd Telelogic, Per Adolfsson vd för Microsoft osv. För denna ganska unga och omogna bransch är det tragiskt att se att samtliga 20 mest välbetalda personer inom IT-branschen utgörs av en gubbliga. Det är först på 37 plats i listan som en kvinna står med på listan! Riktigt skamligt!  Se listan här >> Hur ser prognoserna ut för arbetsmarknaden i IT-branschen då? Unionens prognoser Enligt fackförbundet Unioen, så är det först  på senare år som det skett en viss mognad av IT-branschen och för första gången efter IT-krisen år 2000 kan vi återigen se att det råder personalbrist, men orsakerna är inte samma som tidigare. Under IT-bubblans uppbyggnadsfas rådde det personalbrist på grund av en explosionsartad tillväxt där det var svårt att hinna utbilda den mängd IT-kunnig arbetskraft som krävdes. Nu kan vi snarare se att personalbristen finns på grund av att unga människor har blivit skrämda från att söka IT-utbildningar som en konsekvens av krisen. Det har skett en minskning så stor som 75 procenti antalet sökande till datautbildningar mellan åren 1998 och 2007. Det som kommer att påverka tillväxten i IT-sektorn i den närmstaframtiden är framför allt hur konjunkturen i stort utvecklas då IT-branschen är mycket konjunkturkänslig. Orsaken till detta är att kundernas IT-investeringar ökar i högkonjunktur och minskar i lågkonjunktur. (Källa Unionen). Arbetsförmedlingens prognoser  It är en av de få branscher där sysselsättningen väntas öka nästa år efter Arbetsförmedlingens prognoser. Arbetsmarknaden inom it tar till och med fart snabbare än de flesta andra branscher, enligt Torbjörn Israelsson som arbetar med analyser och prognoser på Arbetsförmedlingen. – Vi ser en förbättrad konjunktur nästa år och it-branschen är en av få branscher som går upp. Marknaden tror på att produktionen ökar sakta men säkert och det ökar behovet av it-tjänster, säger han till IDG. Han menar att 2009 varit tuffare än på länge för de som arbetar inom IT-branschen, men trots så har inte branschen drabbats lika hårt som tidigare lågkonjunkturer. It-företagen har upprätthållit sin produktion någorlunda och många har velat behålla sin personal så länge som möjligt för att inte stå utan kompetens när marknaden vänder. – Det har förekommit rationaliseringar och man har skurit bort olönsamma delar för att trimma organisationerna men ser man till totalen har IT inte påverkats lika mycket som andra branscher, säger Torbjörn Israelsson. Även om arbetsmarknaden varit trögare än vanligt har sysselsättningen till och med ökat något under året för it-specialister med en högskoleutbildning. Däremot har den minskat för dem med kortare utbildning, enligt Torbjörn Israelsson. – Den trenden fortsätter nästa år. De mest eftertraktade på arbetsmarknaden är de med en bra utbildning och några års erfarenhet. Sedan spelar inriktningen inte så stor roll, säger han.

Disneys nya svarta prinsessa
Disney kommer nu med en ny film "Prinsessan och grodan". Detta kommer bli den första svarta prinsessan i Disneys historia. Dock har vi tidigare fått se andra internationella prinsessor i form av pocahontas, mulan mdf. Filmen kommer ha premiär i Sverige i fabruari.   Svart prinsessa i nya Disney

H&M flyttar från webb till butik
Medan många företag fortfarande går i tankarna med att flytta från butik och butikslokalskostnader till webben så gör H&M tvärtom. För att marknadsföra sina textiler så öppnar H&M ett så kallat showroom för Home, företagets textila varor för kök, badrum och liknande. Sortimentet började H & M sälja tidigare i år genom katalog och webb. Nu tar man alltså klivet ut i butiksvärlden. Maria Lindblom, ansvarig för H&M Home säger "Vi vill ge möjlighet för kunderna att uppleva produkterna live. Att kunna klämma och känna på dem". Det handlar alltså inte om en traditionell butik, i stället ska tankarna föras mer till ett galleri. Kommentarerna till artikeln på DN tror att showroomet inte har krav på lönsamhet, utan endast en marknadsaktivitet för framtida expansion. En annan kommentar tror att H&M är ute ock cyklar. "Så tanken är att man tittar på varan i butik/showroom och går hem och beställer? Detta minns jag att olika webbutiker försökte på in början av 00-talet vilket resulterade i total flopp. Många tror jag hellre gör tvärtom - går in på webben och tittar/läser för att sedan köpa den i butik". Personligen tycker jag att det är en kanonidé! Kul att företag investerar i gratisevent och kulturgalleri. H&M har insett att sådant här behövs för att bygga på ett vinnande koncept och ett bra rykte. Konsumenterna kommer köpa mera! Vi väntar spänt på H&Ms kvartalssiffor. Ett annat PR-trick, kan vara att HMs herrkollektion Jimmy Choos läckt ut.. Denna ser ni nedan. Mycket fina kläder för herrar.. Dessvärre kan jag inte säga det samma om tjejkläderna.. Lite barnslig barbiestämpel enligt min smak.  


Annons:

Vill du tjäna pengar på din blogg?

Vet du om att du kan tjäna pengar på ditt bloggande? Genom att publicera annonser från olika affiliatenätverk på din blogg får du provision på den försäljning som dina besökare genererar. Du väljer själv vilka företag och produkter du vill marknadsföra men en enkel tumregel är att hålla sig till sådant som intresserar just dina besökare.

Nedan listar vi olika affiliatenätverk som vi rekommenderar. Besök dem alla och registrera ett konto som "Publisher / Annonsör". Därefter kan du välja och vraka mellan olika program som du vill marknadsföra. Kontakta oss gärna om du har några frågor så ska vi försöka hjälpa dig framåt. Lycka till!


Registrera konto på AdTraction - Har många bra annonsprogram för t.ex. hälsa, skönhet, parfym, smink m.m.