Annons:
ToppBlogg.se Lägg till din blogg
visa alla Allmänt Bil/MC Data/IT Ekonomi & Finans Film/Tv Filosofi/Religion Fotobloggar Företagsbloggar Hem & Inredning Humor Hälsa Kultur Litteratur Marknadsföring Mat Miljö Mode & kläder Musik Nöjen Personligt Politik Resor Sex & Samlevnad Shopping Spel & Dobbel Sport Teknik Lägg till blogg logga in & ändra blogg Om ToppBlogg.se / faq Kontakta oss

ThursdayNs äventyr i bokskogen

En blogg om böcker, läsning och annat länkat till detta.

RSS Feed RSS Feed
Homepage » Besök ThursdayNs äventyr i bokskogen

Inlägg i ThursdayNs äventyr i bokskogen

I de lugnaste vatten av Viveca Sten
På senare år har det uppstått en svensk deckarboom i efterdyningarna av diverse succéer inom genren både här på hemmaplan och i utlandet. Kvalitén på dessa deckare är dock minst sagt varierande.I de lugnaste vatten börjar en varm sommardag då ett lik flyter upp på en strand på Sandhamn, men det är osäkert om det rör sig om ett mord eller en olyckshändelse. Sedan dyker det upp ännu ett lik och kriminalinspektör Thomas Andreasson börjar ana oråd. Det finns dock inte så många ledtrådar så utredningen är tungrodd. Till sin hjälp med att lösa gåtan har han sin barndomskamrat Nora Linde som liksom han själv har bott på ön under somrarna hela uppväxten.Den här ljudboken är tyvärr inget som jag kan rekommendera. Karaktärerna är platta och inte så trovärdiga och själva mordhistorien är dåligt uppbyggd. Efter cirka halva boken visste jag vem mördaren var och varför. Uppläsaren Katarina Ewerlöf är inte en av mina favoriter, men i det här fallet tror jag inte ens att att en riktigt bra uppläsare hade kunnat rädda boken. Vill man läsa en bra svensk deckare så ska man inte läsa den här, utan istället någon av Anna Janssons böcker. Hon kan skriva.

Darling Jim av Christian Mörk
I våras läste jag Darling Jim, en bok som antagligen hade passat bättre att läsa nu när höstmörkret är på ingång. Helst av allt så skulle jag ha velat läsa den sittandes framför en brasa i en sliten skinnfåtölj med vinden vinandes utanför. Det här är nämligen just den sortens bok som hör hemma i en sådan miljö.Berättelsen börjar med den makabra upptäckten av tre döda kvinnor i ett hus utanför Dublin. Brevbäraren Niall hittar i en hög med oadresserade brev en dagbok skriven av en av de döda kvinnorna, Fiona Walsh. Genom Nialls läsning av dagboken får vi läsare sedan ledtrådar till vad det är som har hänt och att Fionas systrar, Rósín och Aoife, också har skrivit var sin dagbok. Dessa handlar bl.a. om deras tid i huset där deras moster hållit dem fängslade, men även om att en av dem lyckats rymma därifrån.En av de centrala figurerna i berättelsen är Jim Quick, en kringresande "seanchaí", sagoberättare, som trollbinder sin publik och inte minst kvinnor med sitt berättande. Inte heller systrarna Walsh är immuna mot hans charm, men de börjar ana att något inte står rätt till när det hittas döda kvinnor i trakten.Vad som börjar som en vanlig deckare med makabra mord utvecklas inom ett par kapitel till en berättelse som närmast drar sig åt den gotiska romanen. Här finns alla de grundläggande dragen i denna genre, såsom mystik, fantasi, spänning och t.o.m. en medeltida borg. Mörk stannar dock inte här utan väver in lite av myterna runt Cuchulainn och Artur. Resultatet är en nutida saga med rötter i traditionellt sagoberättande.Man sugs in i berättelsen och vill inte lägga undan boken förrän sista sidan är läst, men även efter det lever karaktärerna kvar inom en. Jag väntar med spänning på att fler av Mörks böcker skall publiceras på svenska eller engelska, eftersom de än så länge bara finns på danska.

Booker Prize shortlist 2009 är klar!
Domarna har kommit fram till vilka sex titlar som platsade på årets shortlist. Listan hittar du här. Enligt diverse tidningars nätutgåvor så är årets lista den bästa på flera år och det kommer att bli en tuff tid för domarna. Om Coetzee skulle vinna blir det ett hattrick för hans del, Byatt har också vunnit tidigare, men jag hoppas på att Waters skall vinna i år.Mitt blogginlägg om Longlist 2009 hittar du här.

Pullman tar sig an historien om Jesus
Idag fick jag reda på att Philip Pullman skall skriva en bok om Jesus, som kommer att heta The Good Man Jesus and the Scoundrel Christ. Enligt en artikel på Guardians kultursektion så kommer boken att erbjuda en ny tolkning av Jesus liv. Detta kommer troligvis att reta upp den kristna högern i USA ännu mer än vad hans trilogi His Dark Materials gjorde och antagligen fortfarande gör. Och som extra grädde på moset så skall den komma ut lagom till nästa påsk...Nåväl, hur intressant denna kontrovers i sig än må vara så var det inte framför allt det som jag fastnade för. Jag tycker nämligen att Pullman är en fantastisk författare som jag läst ett stort antal böcker av och han har ännu inte gjort mig besviken. Så nu hoppas jag givetvis att han lyckas även med den här boken.Mitt intresse för boken ökade dessutom när jag såg att den kommer att vara en del av Canongates mytserie. The Myths är en utgivningsserie i vilken författare från hela världen blivit ombedda att välja en myt (från valfri mytologi) och skriva en modern tolkning av den. Hittills har författare som Jeanette Winterson, Margaret Atwood och vår egen Klas Östergren bidragit. Hela listan hittar man här.Utgivningsserien som helhet är en mycket intressant idé från förlagets sida, men tyvärr tycker jag inte att resultatet har levt upp till förväntningarna. Jag har inte hunnit läsa alla de böcker som har kommit ut på engelska än, men av dem jag läst så är det bara ett fåtal som varit riktigt bra. Bäst hittills har Girl Meets Boy av Ali Smith (måste läsa mer av henne!) och The Helmet of Horror av Victor Pelevin varit. Bottennappet i serien är tyvärr det kinesiska bidraget Binu and the Great Wall av Su Tong, eftersom det lät väldigt intressant med en kinesisk myt efter alla de grekiska som inledde serien. Boken var dock lite väl tråkig för min smak.Att Pullman nu skall ge ut en bok i serien betyder förhoppningsvis att kvalitén höjs igen.

Samurajsommar av Åke Edwardson
Jag bara läst en av Åke Edwardsons tidigare böcker, någon av hans deckare med kommisarie Winter i huvudrollen. Jag tyckte inte alls om den och det var därför var det med viss tveksamhet som jag började lyssna på Samurajsommar.Den 12-årige Kenny befinner sig på kollo för att hans mamma inte kan/orkar ta hand om honom över sommaren. Över kollot styr Kärringen med järnhand och Kenny jämför det med att vara i ett fängelse. Han och hans samurajkrigare håller på att bygga ett slott i hemlighet, allt för att kunna gömma sig för Kärringen och de andra stora. Den här sista sommaren upptäcker han Kerstin, en tjej som är både schysst och snabb. Men en dag har hon försvunnit och Kenny är övertygad om att Kärringen och hennes son Christian har haft något med saken att göra.Boken var faktiskt bra! Jonas Karlsson gör en bra uppläsning och det skulle ju kunna bidra till att jag tyckte om den. Men jag tror inte att det bara beror på uppläsningen, utan även på att Åke Edwardson här har skrivit en historia som går in i medvetandet och stannar där. Han skildrar Kennys och de andra barnens livssituationer med både känslighet och skärpa. Detta är en utmärkt ungdomsbok som även vuxna borde läsa!

Militärmusik av Vladimir Kaminer
Ibland så kan man inte göra annat än att hålla med om andras uttalanden om böcker. I det här fallet så gäller det den "blurb" som finns på framsidan av boken och är hämtad från Aftonbladets recension: "En sorts sovjetisk Populärmusik från Vittula". Jag kan inte annat än instämma.Vladimir Kaminer berättar i sju kåseriartade kapitel om sin uppväxt i Sovjetunionen på 1970- och 80-talen. Lugnt och utan krångligheter får vi uppleva den sovjetiska statsmaktens absurditeter och de personer som han kommer i kontakt med. Själv upptäcker berättaren Kaminer tidigt sin berättarlust, som är av den egenheten att han inte för sitt liv kan berätta sanningen utan vrider och vänder på allt. Så vad som är sant eller inte i den här berättelsen kan man fundera på.Liknelsen med Populärmusik från Vittula är som redan påtalat slående och liksom denna är Militärmusik mycket charmigt berättad. Man skrattar och småflinar sig igenom hela boken.Som ni förstår så tyckte jag bra om boken och den gav mig även lust att läsa mer nutida rysk litteratur. Framför allt så vill jag läsa mer av Viktor Pelevin som jag läst ett par böcker av (Omon Ra är fantastisk!), men jag känner även att det är dags att ta tag i Döden och pingvinen av Andrej Kurkov. Den boken har legat länge nog på mitt Mt. TBR (dvs den ständigt växande "att läsa"-högen).

Bokmässeschema 2009
Nu har biljetterna kommit! Dags att ta en ordentlig titt i programmet för att försöka bestämma vilka seminarier som verkar mest intressanta och vilka som man kommer att få skippa till förmån för andra. Sedan skall man ju även hinna äta något någon gång också.Årets tema är Spanien, så det kommer antagligen att bli en hel del spanskinfluerat för min del. Tyvärr så kan författaren Javier Cercas inte medverka på ett av de seminarier som jag är intresserad av. Nåväl, det finns fler. Såsom det med Guillermo Arriaga, som bl a skrivit manus till Babel, Älskade hundar och 21 gram, eller det om den svåra översättningen av Roberto Bolaños romaner.Förutom seminarier så kommer det ju att finnas en hel del monteraktiviteter, författare att lyssna på lite här och var samt förlag att besöka. Om ca 1 månad ses vi där!

Musselstranden av Marie Hermanson
När man ser att en ljudbok finns tillgänglig som bokring på Bookcrossing så är det svårt att tacka nej. Jag var dock lite osäker på om jag skulle hoppa på den här eller inte, jag har tidigare läst Hembiträdet av Hermanson och var inte så förtjust i den, därav tveksamheten.Ulrika tar med sina söner till stället där hon brukade tillbringa somrarna som liten, men de är mer intresserade av att fiska än att gå runt och titta på hus. Vid fiskestället gör en av pojkarna en makaber upptäckt i en gång under ett par stenblock. Detta för Ulrika tillbaka till sommaren där ett av grannfamiljens barn försvann och hittades senare vid just denna plats.Uppläsaren Maria Johansson gör ett mycket bra jobb med den här boken, hon får fram det rätta tonfallet som gör att man sugs in i berättelsen. Och berättelsen är bra! Till skillnad från Hembiträdet som jag upplevde som förutsägbar, är den här skriven på ett sätt som gör att även de passager som är något genomskinliga blir intressanta och man vill veta mer.Sammanfattningsvis så berättas historien väl av såväl författare som uppläsare. Jag är dock lite tveksam till om jag skall läsa något annat av Marie Hermanson, den första upplevelsen brände mig lite och även om Musselstranden var bra, väger den inte upp för Hembiträdet. Fast om det skulle dyka upp en i ljudboksform så skulle jag nog inte tacka nej, särskilt om det är denna Maria Johansson som läser...

I am the Messenger av Markus Zusak
En av de bästa böckerna jag läste förra året var The Book Thief, en rent ut sagt fantastisk bok! Så när jag såg att det fanns en bokring på Bookcrossing med en av hans andra ungdomsböcker så hoppade jag naturligtvis på den med en gång. Och jag blev inte besviken.Ed Kennedy, 19 år, är en minderårig taxichaufför (i Australien måste man uppenbarligen ha fyllt 20 år för att få köra taxi). De flesta i hans närhet (även han själv) anser att han är en loser. Men så en dag råkar han avstyra ett bankrån och blir stadens hjälte, om än för en kort stund. Strax efter detta hittar han ett ruter ess i sin brevlåda, på vilket någon har skrivit tre adresser. Han åker till de här adresserna och inser att det bor människor där som är i behov av hjälp på olika sätt. Han får tre ess till på samma sätt i brevlådan, men med olika meddelanden som han måste klura ut vad de betyder och vad han förväntas göra.I am the Messenger är inte alls lik The Book Thief, så förvänta er inte det om ni skulle läsa den. Men det är en bra bok på sitt sätt. Den är klassad som Young Adult (14-17år), har en bra handling, härliga karaktärer och man blir glad av den. Trots att det allt som oftast är uppenbart vad som kommer att hända, så gör det ingenting eftersom Zusak är en såpass skicklig författare med ett underbart språkbruk som gör att man bara vill läsa vidare. Tyvärr så är boken som helhet inte lika bra som The Book Thief, men den bra känslan man får av den lever kvar. Jag kan tänka mig att den passar utmärkt att läsa och diskutera i skolklasser, men tyvärr så finns den inte på svenska, åtminstone inte än.(Och för er som undrar vad Bookcrossing månde vara så har Gealach förklarat det alldeles utmärkt här.)

Booker Prize 2009 igen!
Nej, jag har tyvärr inte hunnit läsa någon av böckerna än (lugn, det kommer). Jag ville bara uppmärksamma er på den här artikeln i The Bookseller om hur försäljningen för de 13 titlarna har förändrats efter att longlisten presenterades.

Bookerprize longlist 2009 är klar!
I början av veckan så släpptes årets longlist till Man Booker Prize. De 13 titlarna på listan hittar man här. Domarna skall nu välja ut en shortlist bestående av sex av dessa böcker och detta kommer att meddelas 8 september. Vilken bok som sedan i slutändan vinner kommer att meddelas 6 oktober.Nu är det tyvärr så att jag inte har läst en endaste en av böckerna på listan, men jag har trots detta utsett min alldeles egen lilla shortlist på dem jag skulle vilja läsa.Min absoluta favoritkandidat är Sarah Waters bok The Little Stranger. Jag har tidigare läst en av hennes andra böcker, Tipping the Velvet, samt sett TV-serien baserad på den och tyckte väldigt mycket om båda. Sedan blir det dock lite svårare att välja ur listan.En bok som verkar väldigt intressant är Heliopolis av James Scudamore, där en man gör en klassresa från fattigdom i Sao Paolos slum till den rikare delen av staden. Det är lite svårt att sätta fingret på vad det är som får mig att sätta den på listan. Jag får väl bara ta och läsa den helt enkelt!En författare som alltid har intresserat mig, men som jag aldrig har läst, är A.S. Byatt och The Children's Book verkar lovande. Den utspelar sig från 1895 fram till första världskrigets slut och man får följa tre familjer vars barn växer upp under den här tiden. Familjekrönikor som utspelar sig vid den här tiden tycker jag är svåra att motstå!Colm Tóibín är en annan författare vars böcker jag har stått och tittat på men aldrig läst. Brooklyn handlar om en kvinna som flyr från fattigdomen på Irland till New York på 1950-talet och jag har alltid varit fascinerad av historier om irländska emigranter så den hamnar listan.Lite motvilligt så hamnar även Cheetas "självbiografi" på listan. Motvilligt för att Booker är ett pris för romaner, inte biografier, men den stora frågan är väl egentligen hur man klassar en sådan här bok. Schimpansen lär ju inte ha skrivit den själv. Det låter ju snarast som en fiktionalisering av apans liv i Hollywood under dess glansdagar. Om utförandet har lyckats så kan det vara en intressant bok om ämnet i fråga.Ja, det var de fem som hamnade på min lista. Den uppmärksamme läsaren ser här en diskrepans mellan min fem böcker långa shortlist och den på sex böcker som domarna måste klämma fram. Det är helt enkelt så att de andra inte riktigt faller mig i smaken. Jag har läst några verk av vissa författare på listan (Coetzee, Hall, Trevor), men de var inte tillräckligt bra för att jag i nuläget får lust att kasta mig över deras senaste alster. Så det blir helt enkelt endast fem titlar på min lista.


Annons:

Vill du tjäna pengar på din blogg?

Vet du om att du kan tjäna pengar på ditt bloggande? Genom att publicera annonser från olika affiliatenätverk på din blogg får du provision på den försäljning som dina besökare genererar. Du väljer själv vilka företag och produkter du vill marknadsföra men en enkel tumregel är att hålla sig till sådant som intresserar just dina besökare.

Nedan listar vi olika affiliatenätverk som vi rekommenderar. Besök dem alla och registrera ett konto som "Publisher / Annonsör". Därefter kan du välja och vraka mellan olika program som du vill marknadsföra. Kontakta oss gärna om du har några frågor så ska vi försöka hjälpa dig framåt. Lycka till!


Registrera konto på AdTraction - Har många bra annonsprogram för t.ex. hälsa, skönhet, parfym, smink m.m.