Annons:
ToppBlogg.se Lägg till din blogg
visa alla Allmänt Bil/MC Data/IT Ekonomi & Finans Film/Tv Filosofi/Religion Fotobloggar Företagsbloggar Hem & Inredning Humor Hälsa Kultur Litteratur Marknadsföring Mat Miljö Mode & kläder Musik Nöjen Personligt Politik Resor Sex & Samlevnad Shopping Spel & Dobbel Sport Teknik Lägg till blogg logga in & ändra blogg Om ToppBlogg.se / faq Kontakta oss

Norrblogg

Socialdemokratiska riksdagsledamöter från Norrbotten som bloggar om vardagen, visioner och vårt framtidslän Norrbotten!

RSS Feed RSS Feed
Homepage » Besök Norrblogg

Inlägg i Norrblogg

Jobben, jobben och jobben
När julhelgen snart är här, så pågår debatterna i kammaren i en strid ström. Jag har min utskottsplacering i arbetsmarknadsutskottet, och vi har debatterat våra områden som är arbetsmarknad, jämställdhet och integration. Som det är nu, så är 400 000 människor arbetslösa i Sverige varav mer än 100 000 är ungdomar. Det är hisnande siffror och bakom varje siffra finns en människa, det är väldigt viktiga att komma ihåg. Långtidsarbetslösheten växer lavinartat och under regeringens sex år vid makten har den nästan tredubblats och för ungdomar har den ökat med 60 %. Nu vet jag att Norrbotten sticker ut och har ett bättre utgångsläge och det känns bra. Men även vi har långtidsarbetslöshet bland ung som gammal, vi är beroende av en aktiv arbetsmarknadspolitik. Så vad har regeringen då haft för "medicin" att erbjuda; - Fas 3 är ett misslyckande, en återvändsgränd som är utformat som en ändstation. 32 800 människor finns i fas 3 och nya människor kommer till i en strid ström. - Jobbcoacherna har det satsat stort på. Men utvärdering visar att för stora grupper arbetssökande funkar det inte alls. - Af har granskat sig själv och där visar det sig att hälften av de långtidsarbetslösa inte fått någon dokumenterad hjälp. Bland utrikesfödda lämnas över hälfen mer eller mindre vind för våg. Nyanlända kvinnor får en mycket mindre omfattande hjälp i etableringsreformen än nyanlända män. Samtidigt som myndigheten skickar tillbaka mängder av pengar till statskassan. - Utbildning leder till jobb, samtidigt så har regeringen kraftigt skurit ner på det statliga stödet vuxenutbildningen. Regeringens jobbpolitik har helt enkelt havererat och männsikor står utan jobb. Vi socialdemokrater satsar stort i vår budgetmotion på utbildning, genom bristyrkesutbildning, vuxenutbildning, yrkesvux, arbetsmarknadsutbildning, yrkeshögskola och universitet/högskola. Alla former av satsningar på utbildning, det livslånga lärandet gagnar både oss som individer och samhällsutvecklingen. Fas 3 ska avskaffas och taket i A-kassan ska höjas. Af måste förnyas och medel måste kunna användas friare, målet måste vara att matcha till jobb och utbildning.

Debattinlägget om integration
Hoppas nu länken funkar.....har fått ett nytt tekniskt hjälpmedel som jag inte riktigt kan ännu,,sorry!

Länge sedan sist.....
....känner mig som en skurk när jag inte skriver några inlägg på bloggen! Det är inte så att det inte finns något att skriva om, det verkar mera vara min skrivtorka. Jag ska försöka bättra mig och prioritera bloggen. För utan inlägg, ingen blogg! Idag har mitt utskott kammardebatt om arbetsmarknad och arbetsliv och sedan fortsätter integration och jämställdhetsdebatten. Jag började debatten om Integration och jämställdhet förra veckan, den blev avbruten pga tiden, vi slutade kl.23.00 på kvällen. Ni kan läsa och se den på riksdagens hemsida...skickar med länken här; Integration eller etablering, det beskriver läget bättre tycker jag, är eller borde inte vara så svårt. En arbetsmarknadspolitik, en bostadspolitik och en utbildningspolitik är svaret på hur vi löser etablering, etablering både för utrikesfödda och unga. För när välfärden krackelerar så betalas priset av människor, individer som har några steg längre att gå för att få jobb och en bostad. Det borde inte vara så himla svårt för ett land som önskar vara en nation som utmärker sig för sin välfärd. Men jag tror vi behöver en ny regering som har fokus på jobben och inte en regering som uppenbarligen inte klarar av jobben. Sverige har 400 000 människor som väntar, önskar och kämpar för att få ett jobb.

Lätt sömndrucken
Jag skäms över att jag inte har skrivit på bloggen, det har ju hänt en del som är värt att skriva om. Men ibland tycks tiden inte vara på min sida, men jag länkar till min krönika som var i Piteå-tidningen i går. Det handlar om en älskad tax, privata sjukförsäkringar och ett skattesystem som urholkas.....

Skoltrötthet och upprepandet av att alla inte kan eller vill bli akademiker.
Jag lyssar just nu på utbildningsministern som upprepar gång på gång att alla unga människor inte kan eller vill bli akademiker. Det känns som om att om den devis får fortsätta att upprepas så blir det en sanning för många unga. Du kan inte, eller du vill väl egentligen inte?! Hur ska ungas drömmar få bli möjliga i borgerlighetens utbildnings-Sverige med den inställningen? Jag blir så nedslagen, det känns som att lyssna på högerns retorik för hundra år sedan, låt nu bönderna och arbetarnas unga vara kvar vid sin läst. Inte ska dom väl drömma eller önska sig ett bättre liv? Varför, för alla kan ju inte eller vill inte bli akademiker. Nej, men alla önskar sig nog ett liv och ett arbete som inte sliter dig sönder och samman.

Valövervakning i Ukraina
Hur gick valet i Ukraina? Ja, det återstår ju att se eftersom allt ännu inte är klart. Men oj va spännande det har varit. En livsupplevelse! När jag fick chansen att åka iväg som en av många, många intenationella valövervakare, så stutsade jag till av glädje och ödmjukhet. För hur många gånger i livet får man chansen att uppleva att en nation går till allmänna val? Och du får vara där och se hur det går till när medborgarna går till valurnorna?! Nästan aldrig skulle jag vilja påstå.... Nåja, så bar det iväg till Kiev och två intensiva förberedande dagar kom i rasande fart. Det var träff med de politiska partierna, med media och med all sköns expertiser. Träff med tolk och chaufför.... Korvstoppning tror jag det kallas! Natten till valdagen kunde jag inte sova så mycket, det var vakna - sov, vakna - sov ni vet hur det funkar natten innan något spännande ska hända. Morgonen kom och första vallokalen skulle besökas, vårt uppdrag var att se och lyssna hur själva öppnandet av vallokalen gick till. Sen var det bara att köra på, från vallokal till vallokal tills det var dags att stänga vallokalerna kl.20.00. Då började själva väntandet och räknandet.....och det är ännu inte klart hur valet gick. Jag får återkomma om det i ett senare inlägg. För här nere i Kiev ska vi ha en presskonferens kl.14.30, där vår bild och uppfattning presenteras (vi som är internationella obeservatörer) och före det säger jag inte ett pip :-)

Utkvittad från riksdagens kammare, hur går det till?!
Idag har Kuriren en artikel som handlar om hur många procent som vi ledamöter från Norrbotten är utkvittade från röstningarna i riksdagens kammare. Det ringde en journalist till mig igår och frågade om min frånvaro, mitt första svar och försök till förklaring är att jag är medlem av Nordiska Rådet och det innebär utskottsarbete i de andra nordiska länderna ett par gånger under ett riksdags år. Men sen tyckte jag att frågan var så intressant att jag ringde upp igen för att ge en bild av t. ex den här veckans riksdagsarbete; I kväll flyger jag upp till Gällivare för att vara med när vi uppmärksammar skyddsombudens 100 år och att 61 löntagare dött pågrund av sitt jobb under 2011. Till saken hör att jag även varit med i partiets arbetsgrupp som har jobbat fram ett politiskt program om just arbetsmiljöfrågor. Just resan till Gällivare och bristen på flygmöjligheterna, gör att jag inte på ett vettigt sätt kan komma tillbaka till kammarens onsdags votering som sker kl.16.00. På torsdag åker jag till Ukraina och Kiev för att vara en av riksdagens utsända att övervaka valet som ska ske där på söndag. Flyget till Kiev går kl.15.55 och därför missar jag voteringen som sker kl. 16.00 samma dag. Som ni ser så handlar utkvittningarna om jobb som är förknippat med riksdagens arbete och politik. Det går inte att få bli utkvittad för att göra en charterresa eller något annat privat.....vi tjänstgör 365 dagar om året.

Sjuklöneveckan!
I vår budgetmotion så föreslår vi att staten ska ta över ansvaret för 2:a sjuklöneveckan. Ytterligare ett steg för att underlätta för företag och arbetsgivare att anställa. Vi människor blir sjuka, så är det bara, vi blir förkylda, bryter ett ben eller får mycket mycket allvarliga sjukdomar än så. Därför känns vårt förslag som ett steg framåt i arbetslivet, både för arbetsgivarna och i slutändan även för den som är eller ska bli anställd. Sjukdom borde inte få vara ett hinder för arbetslivet. Så prioriterade vi socialdemokrater i vår budgetmotion!

Vår budgetmotion är nu klar!
Fler jobb för Sverige Socialdemokraternas budgetmotion Arbetslösheten är idag 7,5 procent. Det är högre än flertalet jämförbara europeiska länder. Ungdomsarbetslösheten har bitit sig fast på en mycket hög nivå. Antalet långtidsarbetslösa har mer än fördubblats på fem år. Den ekonomiska utvecklingen i Sverige hålls tillbaka av den otillräckligt fungerande arbetsmarknaden. Utrymmet för nya ekonomiska reformer begränsas. I vårt budgetalternativ presenterar vi breda insatser för att bryta arbetslösheten, att stärka hushållens efterfrågan och att ta Sverige mot full sysselsättning. Fem miljarder i lägre reformutrymme ger en konjunkturbuffert Vår bedömning är att reformutrymmet år 2013 uppgår till 18 miljarder kronor. Det ska jämföras med regeringens åsikt om 23 miljarder kronor. Därmed föreslår vi ett finansiellt sparande som är fem miljarder kronor bättre än regeringens. Regeringen har valt att sänka bolagsskatten med 16 miljarder kronor. Hälften av den sänkningen är lånefinansierad, trots att budgetreglerna inte medger kraftiga ofinansierade insatser i närtid. Sverige ska ha en konkurrenskraftig bolagsskatt. Men vi bedömer inte att ekonomin i innevarande läge tillåter en så stor skattesänkning som regeringen föreslår. Vi föreslår i stället att bolagsskattesatsen nästa år ska uppgå till 24 procent. Det är ett fullt finansierat förslag. 10 miljarder i ekonomiska stimulanser till vanliga hushåll Vi föreslår betydande efterfrågestimulanser till hushållen. Regeringens budget saknar nästan helt sådana insatser. Det är viktigt att öka hushållens inkomster i tider av stigande arbetslöshet. Totalt tillförs vanliga hushåll, i vårt budgetalternativ, närmare 10 miljarder kronor i ökad disponibel inkomst. Efterfrågestimulerande förslag som föreslås införas 1 januari, 2013: · Barnbidraget och studiebidraget för gymnasieungdomar höjs med 100 kronor per månad och barn. (2 400 miljoner kronor) · Ökat underhållsstöd med 50 kronor per barn och månad. (100 miljoner kronor) · Avgiften till arbetslöshetsförsäkringen sänks. Arbetslöshetsavgiften avskaffas. (2 500 miljoner kronor) · Skatten för pensionärer sänks med ungefär 100 kronor i månaden. (1 250 miljoner kronor) · Bättre arbetslöshetsförsäkring. Taket höjs från dagens alltför låga nivå 18 700 kronor i månaden till en mer rimlig nivå, ungefär 25 000 kronor. (3 400 miljoner kronor) Höj Sveriges kompetens till en världsledande nivå Vårt mål är att Sverige ska ha en världsledande utbildningsnivå. Sverige har nu en regering som sänker utbildningsambitionerna. Resultaten i skolan sjunker. Antalet högskoleplatser minskar. En ny ettårig gymnasieskola planeras. · Vi investerar i mindre klasser. Det ger förutsättningar för bättre resultat i skolan. (2 000 miljoner kronor) · Trenden med sjunkande resultat i den svenska skolan måste brytas. Vi vill bland annat stärka lärarnas kompetens, satsa på läxhjälp och införa skolplikt på sommaren. (1055 miljoner kronor) · Vi föreslår insatser för ökad kvalitet i högskolan. (200 miljoner kronor) · Vi föreslår närmare 30 000 utbildningsplatser inom Yrkesvux, Komvux, Yrkeshögskola samt Högskola och Universitet. Skapa jobb i växande och kunskapsintensiva företag Sverige är ett av världens mest öppna, innovativa och konkurrenskraftiga länder. Vi vill stärka Sveriges innovationsklimat och därmed skapa förutsättningar för nya jobb att växa fram. Det svenska innovationsarbetet behöver lyftas upp till högsta politiska nivå. · För att fler företag ska kunna expandera och anställa vill vi låta staten ta över ansvaret för den andra sjuklöneveckan. (1 500 miljoner kronor) · Breda insatser för företagande ska göras. Vi vill bland annat etablera ett nytt klimatinnovationsprogram, stärka kapitalförsörjningen till regionala inkubatorer, etablera ett nationellt kompetenscentrum för upphandling och öka resurserna till exportfrämjande. (575 miljoner kronor) · Sveriges konkurrenskraft ska stärkas med satsningar på strategisk samverkan mellan staten och Sveriges framtidsbranscher. (500 miljoner kronor) Stäng rekryteringsgapet på arbetsmarknaden Sveriges arbetslöshet är mycket hög. Samtidigt har många företag svårt att rekrytera personal med rätt kompetens. Vi föreslår investeringar i mer och bättre utbildning – på alla nivåer, och genom hela yrkeslivet. Rekryteringsgapet måste stängas. · Ett brett paket för jobb för unga genomförs. Ingen ung person ska vara arbetslös mer än 6 månader. (4,8 miljarder kronor) – Alla arbetssökande ungdomar utan fullgjord gymnasieutbildning ska erbjudas ett Utbildningskontrakt där man tar gymnasieexamen. För att få behålla ersättningen från samhället ställer vi krav på att man genomgår utbildningen. – Vi vill satsa brett på Yrkesintroduktionsjobb. Inom dessa ges unga nyanställda ges möjlighet att kombinera jobb med utbildning inom yrket. – En satsning på bristyrken ska utformas i nära samverkan med det privata näringslivet och andra arbetsgivare. · Fas 3 ska avvecklas. Den artificiella sysselsättningen ska ersättas med riktiga jobb till avtalsenliga villkor samt reguljär utbildning. (2,0 miljarder kronor) Exempel på andra reformer i (S)-budgetalternativ · Ett mer aktivt klimat- och miljöarbete; med ökat stöd till solenergi, främjande av den biologiska mångfalden, insatser för minskad övergödning och satsning på lokala klimatinvesteringar m.m. (450 miljoner kronor) · Sjukförsäkringen ska vara en omställningsförsäkring. Vi höjer därför taket ersättningen. (1150 miljoner kronor) · En byggbonus införs för studentlägenheter och lägenheter för unga. (1 000 miljoner kronor) · Tågen ska gå i tid. Ökade insatser i drift och underhåll. (400 miljoner kronor) · Alla har rätt till ett rikt kulturliv. Vi vill att fler ska få del av det svenska kulturarvet. Vi vill införa fri entré på statens muséer. (270 miljoner kronor) · Fler kommuner ska uppmuntras att tillhandahålla barnomsorg på kvällar, nätter och helger. (100 miljoner kronor) · Alla människor har rätt till trygghet. Vi satsar särkskilt mot den organiserade brottsligheten. (100 miljoner kronor) · Insatser för en bättre arbetsmiljö ska genomföras. Resurser tillförs Arbetsmiljöverket. (100 miljoner kronor) Finansiering, större skatteförändringar · Avskaffad nedsättning av socialavgifter för unga som redan har ett jobb. (14,2 miljarder kronor) · Avskaffad nedsatt krogmoms. (5,4 miljarder kronor) · Höjd skatt på alkohol. (1,5 miljarder kronor) · Jobbskatteavdraget blir kvar, men inte på miljoninkomster. (1,3 miljarder kronor) · Skatt på handelsgödsel. (0,3 miljarder kronor) · Avskaffat avdrag för gåvor. (0,3 miljarder kronor) · RUT-avdraget blir kvar, men taket halveras. (0,1 miljarder)

Fas 3 ska bort!!
Äntligen så kommer vi socialdemokrater med beskedet om att fas 3 ska bort! Jag är övertygad om att många människor väntat på beskedet och nu är det på plats. Vad ska då ske i stället, jo här kommer vårt svar; •Alla som befinner sig i Fas 3 får riktiga jobb i företag, kommuner/landsting eller föreningslivet eller utbildning. •Den som anställer får en lönesubvention i form av ett särskilt anställningsstöd på mellan 85 och 100 procent. •Varje individ ska få individuellt utformade planer. •De som får ett riktigt jobb får avtalsenlig lön, de som får en riktig utbildning får bibehållen ersättning. Den som inte tar eget ansvar får ingen ersättning. •Reformen innebär en investering på 2,0 miljarder kronor 2013. Det är väl investerade 2 miljarder kronor anser jag. Investeringar i människors vilja att arbeta.

Vita jobb - ett mycket bra sätt att göra en kommunal upphandling
Lyssnar just nu på Martin Viredius, Martin har i många år funnits i Transportarbetareförbundets ledning, han jobbar nu med det som i fackligt sammanhang kallas för - "Vita jobb". Ett mycket bra verktyg och modell för att det offentliga, när det ska göras offentliga upphandlingar. Till saken hör att Sverige är sämst i Nordeuropa på att försäkra sig om att det finns en social hänsyn, när vi gör upphandlingar i kommunerna och landstingen. Varför ska vi då försäkra oss om att det går schysst till när vi gör upphandlingar, jo därför att det tvättas pengar, villkor för anställda dumpas och dessutom så snedvrids konkurransen mellan de schyssta företagen och skumrasket. Malmö Stad håller på att införa verktyget, läs gärna om det som sker i Malmö! Det kan vara svårt för en kommun eller ett landsting att alltid har full koll på hur man kan göra en bra offentlig upphandling, därför finns informationen tillgänglig på nätet..... För alla kommuner och landsting finns dessutom en mycket bra hemsida som stöd, finns också att läsas och lära!


Annons:

Vill du tjäna pengar på din blogg?

Vet du om att du kan tjäna pengar på ditt bloggande? Genom att publicera annonser från olika affiliatenätverk på din blogg får du provision på den försäljning som dina besökare genererar. Du väljer själv vilka företag och produkter du vill marknadsföra men en enkel tumregel är att hålla sig till sådant som intresserar just dina besökare.

Nedan listar vi olika affiliatenätverk som vi rekommenderar. Besök dem alla och registrera ett konto som "Publisher / Annonsör". Därefter kan du välja och vraka mellan olika program som du vill marknadsföra. Kontakta oss gärna om du har några frågor så ska vi försöka hjälpa dig framåt. Lycka till!


Registrera konto på AdTraction - Har många bra annonsprogram för t.ex. hälsa, skönhet, parfym, smink m.m.