Annons:
ToppBlogg.se Lägg till din blogg
visa alla Allmänt Bil/MC Data/IT Ekonomi & Finans Film/Tv Filosofi/Religion Fotobloggar Företagsbloggar Hem & Inredning Humor Hälsa Kultur Litteratur Marknadsföring Mat Miljö Mode & kläder Musik Nöjen Personligt Politik Resor Sex & Samlevnad Shopping Spel & Dobbel Sport Teknik Lägg till blogg logga in & ändra blogg Om ToppBlogg.se / faq Kontakta oss

Nam Nam

En kock som bloggar om allt inom mat. Mattrender,nyheter,intressant fakta,recept,tips. Uppdaterar bloggen dagligen med bilder.


Homepage » Besök Nam Nam

Inlägg i Nam Nam

Rödvinsmarinerad fransyska
Den som väntar på något gott...Efter 2 dygn i rödvinsmarinaden blev det en underbart god stek.1,5 kg fransyska eller rostbiff1/2 flaska rödvinnågra lagerblad4 krossade vitlöksklyftornågra kvistar rosmarinPutsa köttet fri från hinnor och lägg ner det i påsen med marinaden.Marinera köttet i minst 24 timmar, vänd 2-3 gånger.Lägg upp köttet på en skärbräda och klappa torrt med papper,så stekytan blir jämn och fin.Skär några snitt i i köttet och stoppa in vitlöksklyftor och rosmarin i snitten.Bryn köttet på alla sidor i smör på hög värme och lägg sedan över det i en ugnsfastform.Häll över lite av marinaden i formen.Stoppa in en termometer i den tjockaste delen av köttet och sätt in det i ugnen på 75 grader. Ös köttet ibland med marinaden.Vill du ha köttet genomstekt ska termometern visa 70 grader, jag tog vill ha mitt kött rosa så jag tog ut det vid 63 rader. Låt köttet ligga och vila 5-10 med en bit metallfolie över, temperaturen kommer då stiga ytterligare 2-3 grader.Skär upp köttet i skivor och servera med en god sallad eller varma grönsaker,sås och potatis.Leilas rödvinssås4 ports1 msk olivolja8 4 st schalottenlökar8 4 klyftor vitlök1 0.5 st ancho- eller chipotle-chili3 1.5 kvistar färsk rosmarin (eller 1 matsked torkad)5 2.5 dl rödvin8 4 dl vatten4 2 msk socker4 2 msk kalvfond1 0.5 msk balsamvinäger2 1 tsk majsstärkelse1 0.5 dl kallt vatten1. Hacka chilin. Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek mörkbrunt tillsammans med rosmarinen. 2. Tillsätt rödvin, vatten, socker, kalvfond och vinäger. 3. Reducera (koka ner) vätskan till hälften och sila sedan genom en finmaskig sil. 4. Blanda majsstärkelsen med det kalla vattnet och red av den silade såsen.Tinas rödvinssås Några schalottenlökar, fräsa upp dem i lite smör, salvia och ½ msk tomatpuré. Häll på 3 dl vin, 1 dl vatten och 1 msk flytande kalvfond. Låt det hela koka till hälften återstår. Rör i 1 msk smör och red eveventuellt med lite maizena.

Mia's fantastiska morotskaka (favoritrecept)
Det här recept kommer från Mia (som gör den goda fläskkarrén i sambal olek såsen, ett av mina favorit recept) och det är överlägset den godaste morotskakan av alla morotskakor jag har ätit. En plåt tog slut väldigt snabbt, den är farligt beroendeframkallande.1/2 kg morötter4 ägg3-4 dl socker2 dl matoljatorra:2 tsk bikarbonat2 tsk kanel2 tsk vaniljsocker2 tsk bakpulver4 dl mjölen nypa saltVispa ägg och socker pösigt.Blandaihop de torra ingredienserna och tillsätt i äggsmeten lite i taget.Häll i matoljan och morötterna.Smörj och bröa en långpanna, häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i en timme på 150 grader. Jag tog ut kakan någonstans mellan 45-50 minuter och den blev otroligt saftig och fantastisk god.Glasyr:60g smält smör1/3 paket färskost3,5 dl florsocker2 tsk vaniljsockerGlasyren kan bres på kakan medan den är varm.

Smaklust 09
Massor och massor av folk hade samlats på Smaklust matmarknad idag för att smaka på, sylt,marmelad,saft,hårt och mjukt bröd,korv,ostar,surströmming,senap,honung,kött,fisk,struts,glass,choklad,svamp,kryddor,vinäger,oljor,äggakaka,palt,kroppkakor,kålbulle och mycket mycket mer.Jag har smakat på många ostar idag, många riktigt tråkiga och ganska smaklösa ostar, en del bra och såklart favoritosten Ockra från Stafva (Gotland). Brorstorps Lilla Blå är också en fantastiskt god ost, kommer ni över någon av dom här ostar så köp köp köp!Nya bekantskaper idag var kakobönor,Braxenpate och getmjök som jag aldrig har testat förut. Höjdpungten var nog surströmmings smörgåsen som var delikat =) + att vi fick oss en föreläsning om surströmmingens historia. Ett tips också, ska man öppna en surströmmingsburk ska man vinkla den så den står på kanten. Då bildas det en vakumbubbla i toppen och sedan är det bara att öppna burken. Det blir bara ett lite pys istället för spad som sprutar hej vilt.Jag köpte med mig suovas (torkat rökt renkött)av samer i fina samedräkter, en stor burk havtornsmarmelad,rökt regnbåge,lammisterband,Ockra och 6 tidningar av Gourmet. Tomten ville att vi skulle smaka på glögg och boka julbordKålbulle på gång. Kakaobönorna var inte så goda..Grillat lamm och tillsatssnubben Mats Eric Nilsson =)Svampstövlar och barkbröd som inte var nån höjdareGetmjölken smakar som komjölk fast med en liten eftersmak av getSkaldjurstallrik som man fick köpaHälgobörgaren bör undvikas...Tunnbrödsbak och kroppkakorBrorstorps goda ostar och surströmmingsprofsetKunde inte motstå en marmelad

Bacon karameller
Jag var inne och tittade runt lite på bloggen Not Without Salt, och hittade två intressanta recept. Ett på hibiscus marshmallows och ett på bacon caramels !Kul med lite annorlunda recept.

Rödbetor med St Agur och stekt grillad kyckling
Grillad kyckling med stekt potatis,rödbetsblast och favoritosten St Agur.Nam Nam!Fina rödbetor från självplocket i Ullriksdal

Vad man kan göra av rödbetsblast
Släng inte rödbtetsblasten om du köper färska rödbetor, använd dom i sallader, istället för mangold eller spenat, i stuvningar och soppor, på smörgåsen eller i en gratäng.Koka blasten i lättsaltat vatten någon minut och häll sedan av vattnet. Pressa lite citron över, salta peppra och ringla över olivolja så har du ett gott och bra tillbehör till kött fisk eller fågel.Fräs blasten i olivlja eller smör,salta peppra och blanda ner blåmögelost eller fetaost.På recept.nu hittade jag ett recept på Rödtunga (kan bytas ut mot rödspätta eller annan vit fisk)med rödbetsblast, mozzarella och dillstött potatis.

Canneloni med spenat,riccota och svamp
Under veckodagarna är jag så trött av all matlagning, stress och spring i köket att jag inte orkar engagera mig i matlagningen hemma. Jag lägger mig i soffan och fastnar nästan där tills det är dags att sova. Då blir det något enkelt som inte har så många moment och tar sån lång tid. I kväll fanns det mer tid och ork så jag gjorde canneloni med en riktigt smaskig fyllning. Här hemma poängsätter vi alltid dagens middag och den här fick 5 av oss båda=)Det här är vad som behövs.En ugnsfastformEtt paket färska pastaplattor (räcker till ca 8 rullar)ett halvt paket fetaostFyllning:ett halvt paket fryst bladspenat1 rödlök,finhackaden burk ricotta200 g svamp (det du kan få tag i)salt,pepparsmörTomatsås:en burk Mutti körsbärstomateren finhackad vitlöksklyftasalt (1-2 tsk),peppar2 tsk socker1 msk olivolja2 msk basilika2 dl gräddeTa fram bladspenaten så den hinner tina lite, det går också bra att tina den i micron.Koka Mutti tomaterna tillsammans med basilika,salt,peppar, socker och den finhackade vitlöksklyftan i ca 20 minuter eller tills körsbärstomaterna har mosat till sig. Häll i grädde och ställ åt sidan.Stek ur vattnet ur svampen, tillsätt smör och låt svampen fräsa 3-4 minuter,salta och peppra. Ställ åt sidan.Lägg ner spenaten i en stekpanna eller kastrull, stek ur vattnet och tillsätt lite smör salt och peppar. Finhacka löken och blanda ner i spenaten tillsammans med svampen, fräs i några minuter. Lägg upp fyllningen i en skål eller på en tallrik så den kan svalna.När fyllningen har svalnat lite, är det dags att blanda ner ricottan.Av pastaplattorna skär du rutor som är ca 10x10 cm. Lägg lite fyllning (lagom tjockt) längst med kortsidan av pastarutan och rulla ihop till ett rör. Lägg ner rullarna, en efter ugnsformen. Slå på tomatsåsen när formen är full. Smula över fetaosten och grädda i ugnen i 25 minuter på 200 grader.

Taco
Igår blev det tacos med chevre,ruccola,rödlök,tomater,gurka och fetaost.Vad har du i din taco?

Bondbönan är mycket väl värd pillet
När vi var på Slottsträdgården Ullriksdal´s självplock förra helgen plockade jag ca ett halvt kilo av dom mjälla milda bondbönorna som det är säsong för nu. Bönorna ser stora ut när man skördar dom, men efter det grönbruna ytterskalet har tagits bort är det inte mycket kvar. Det är ett fasligt pillande och bönorna ska kokas 10 minuter innan det är dags att ta bort skalet (smakar beskt)som sitter på själva bönan. Det tar lite tid men är ganska enkelt då man bara försiktigt trycker ut bönan ur skalet. Viktigt är att man kokar bondbönorna 10-15 minuter då dom innehåller lektiner som hämmar absorption av protein och mineraler. Lektiner finns naturligt i baljväxter och genom kokning eller blötläggning bryter man ner dom.Bondbönan ligger inbäddad i mjukt ludd =)Dagens middag bestod utav potatis,dill,bondbönor vaxbönor, andra bönor(?) och mangold från Ullriksdal's självlock. Fårtickorna och kantarellerna är också självplock förståss=) Bondbönor med smör och flingsalt är verkligen en delikatess!

Yemitas Kyoto av Ferran Adria
Jag sökte på recept av Ferran Adria, ni vet han som driver elBulli.Hittade det här receptet på tastedonline.com =/ känns inte som att jag kommer trixa med det här en veckodag..!Om man ens klarar av att gör alla moment rätt, vem har tid med sånt här pyssel?Någon som känner sig manad?=) Kom igen nu, no biggie! =/... Yemitas Kyoto By Chef Ferran Adria Website : Ferran Adria El Bulli Restaurant Makes 4 Servings FOR THE COOKED AND CONGEALED EGG YOLK• 200 grams of egg yolk FOR THE GINGER OIL• 300 grams of sunflower oil• 50 grams of fresh ginger FOR THE YEMITAS• 200 grams of cooked and congealed egg yolk (from thepreparation outlined above)• 300 grams of ginger oil (from the preparation outlined above)• 1 syringe with a nozzle having a diameter of 0.3 centimeters FOR THE DASHI BROTH• 200 grams of water• 2 grams of dried kombu kelp• 14 grams of paper-thin katsuobushiFOR THE COLD SOUP OF DASHI AND BOUND YUZU• 200 grams of dashi broth (from the preparation outlined above)• 2 grams of yuzu sauce• 0.4 grams of Xantana• Salt FOR THE NATURAL YOGURTSERUM• 4 natural yogurts of 125 grams per carton FOR THE FRIED GELATIN OF YOGURT SERUM• 85 grams of natural yogurt serum (from the preparation outlined above)• 15 grams of whole milk• 0.1 grams of Xantana• ½ sheet of 2 grams gelatin (previously rehydrated in cool water) FOR THE BOUND TEA CONCENTRATION• 15 grams Green tea concentration• 0.05 grams of Xantana FOR THE FREEZE-DRIED REDSHISO DUST• 10 grams of freeze-dried red shiso OTHER INGREDIENTS• 40 grams of caviar from Kalix• 4 grams of freeze-dried yuzu powder• 8 grams of toasted sesame oil• 4 grams of toasted sesame• Salt TO PREPARE THE COOKED AND CONGEALED EGG YOLKStrain the egg yolks. Cook the yolks in a dipper while stirring continuously with a spatula until reaching 55 ºC. Once this temperature is attained, lower the cooked yolk into a “bain Marie” of ice water. Put the cooked yolk in a container and freeze it at -20 ºC for 12 hours.TO PREPARE THE GINGER OILClean and cut the ginger into thin sheets of 0.1 centimeters of thickness. In a dipper add the thinly-sliced ginger with the sunflower oil at 65 ºC and candy it for 30 minutes. Take the dipper off the fire and let it cool to room temperature. Store it in the refrigerator and strain as needed.TO PREPARE THE YEMITASRemove the cooked yolks from the freezer and let them defrost in the refrigerator for 12 hours. Once defrosted put them into the syringe. Put the ginger oil in a flat container so that it reaches the height of 1 centimeter. Draw up yolk strips on the ginger oil and with scissors cut the strips into small pieces of 1 centimeter in length. This should allow us to make 25 yemitas per person. Save the yemitas inside the oil.NOTE: This preparation should be carried out only moments before the finish and the presentation.TO PREPARE OF THE DASHI BROTHIn a dipper join the water with the kombu kelp and bring to a boil. Remove from the fire and infuse for 5 minutes. Take the kelp out and bring to a boil—then add the paper-thin katsuobushi and infuse for 10 min. Strain through a tamis (heat resistant straining bag made of polypropylene) and save.TO PREPARE THE COLD SOUP OF DASHI AND BOUND YUZUIn a dipper join the dashi broth with the yuzu sauce and a pinch of salt. Add the Xantana and crush it using a hand blender until there are no lumps. In a dipper join the dashi broth with the yuzu sauce and a pinch of salt. Place in the refrigerator.TO PREPARE THE NATURAL YOGURT SERUMArrange yogurts on a fine strainer without breaking them. Leave them on the strainer and in the refrigerator for 6 hours in order to gather the yogurt serum that will strain through. Keep the natural yogurt serum in the refrigerator.TO PREPARE THE FRIED GELATIN OF YOGURT SERUMJoin the yogurt serum with the milk. Add Xantana and crush with using a hand blender until there are no lumps. Dissolve the gelatin slipped into 1/3 part of the previous liquid, take off from the flame and add the rest of the liquid. Pour the obtained mixture into a container that allows us to obtain a height of 0.5 centimeters. Thicken in the refrigerator for 3 hours.TO PREPARE THE BOUND TEA CONCENTRATIONAdd Xantana to the tea concentration and crush with using a hand blender until there are no lumps. For the best application draw it up in a pipette and keep until the finish and the presentation.TO PREPARE THE FREEZE-DRIED RED SHISO DUSTCrush freeze-dried shiso in a spice mortar until obtaining a fine powder. Keep it in an airtight container in a cool dry place. To Serve: Put 15 grams of cold dashi and yuzu soup in the base of 4 “O!Luna” plates. On top of that, distribute 3 spoons each containing 4 grams of cold serum yogurt gelatin making sure that there is no contact between them.Using a slotted spoon, take the yemitas out of the ginger oil and lay them out on top of the soup without touching the gelatine and without piling them up. Distribute over the soup and without touching any of the components, 4 teaspoons of Kalix caviar.On the sides of the soup and supported on the edge of the plate without alowing contact between them, arrange 3 touches of shiso dust, one touch of freeze-dried yuzu dust, one touch of toasted white sesame, a drop of toasted sesame oil and a drop of bound tea concentrate.Finish by flavoring the entirety with 4 grams of ginger oil and salt.TEMPERATURE : CoolSEASON : All year longUSTENSILES : Hors d’oeuvre spoonsTaste the yemitas with the gelatin and the different touches of shiso dust, freeze-dried yuzu dust, and toasted white sesame without mixing them.I was first looking for a wine but with such delicate textures and flavors in the dish, I decided to look for something more on the edge of delicacy in respect of the complexity of the dish.The Nigori through its milky texture and minerals, fruity aromas goes along with the seaweed’s iodine, smoked tuna and egg yolks aromas in the course, especially from the jelly created by the Xantana.Most of all, the sake has a small touch of acidity which within the broth brings it to another level of lightness. Finally, the shiso dust ends on the finish of the Sake - same tones and same length.

Slottsträdgården Ullriksdal´s självplock
Igår blev det en utflykt till Slottsträdgården Ullriksdal , där dom har självplock av grönsaker och blommor. Har man ingen egen trädgård är blir man riktigt lycklig av att få strosa omkring här och skörda sina "egna" grönsaker.Man fick ta sig en korg och en kniv och bege sig ut bland grönsakerna.Det fanns alla möjliga grönsaker, kronärtskockor,broccoli, brytbönor,vaxbönor,bondbönor, squash, majs,gurkor,rödbetor,potatis,kryddor mmHär hittar du en lista på priser och vad som finns att plocka. Efter en timmes knipsande,dragandes och plockandes i den 28 gradiga värmen var jag trött och hungrig och som tur var finns det ett café, Trädgårdscaféet där dom serverar sallader, smörgåsar (som var mycket goda) massor av fikabröd så som tårtor, kakor och pajer, allt uppdukat fint på ett långbord. Det var riktigt jobbigt att försöka välja en eller två saker av allt det goda. Det blev en morotskaka och en kolasnitt för mig. Smaskens!Trädgårdscaféet är öppet alla dagar mellan 11:00 – 16:00. Slottsträdgården Ullriksdal är verkligen värt ett besök, en perfekt sommarutflyckt.Slottsträdgården Ulriksdal Slottsträdgårdsvägen 8, 170 79 Solna, 08 - 514 822 30 Mån - Fre: 10:00 – 18:00 Lör – Sön: 10:00 – 16:00


Annons:

Vill du tjäna pengar på din blogg?

Vet du om att du kan tjäna pengar på ditt bloggande? Genom att publicera annonser från olika affiliatenätverk på din blogg får du provision på den försäljning som dina besökare genererar. Du väljer själv vilka företag och produkter du vill marknadsföra men en enkel tumregel är att hålla sig till sådant som intresserar just dina besökare.

Nedan listar vi olika affiliatenätverk som vi rekommenderar. Besök dem alla och registrera ett konto som "Publisher / Annonsör". Därefter kan du välja och vraka mellan olika program som du vill marknadsföra. Kontakta oss gärna om du har några frågor så ska vi försöka hjälpa dig framåt. Lycka till!


Registrera konto på AdTraction - Har många bra annonsprogram för t.ex. hälsa, skönhet, parfym, smink m.m.