Våra bästa recept! God mat, enkla recept och vackra bilder som inspiration. Titta in på vår receptblogg. Välkommen!
Lammfärsbiffar med fetaost och timjan till ugnstekta rotfrukter och sås med vitlök, timjan och rosmarin
Saftiga biffar med lammfärs och fetaost.
4 pers
400 - 500 g lammfärs
0,5 dl ströbröd
1 dl mjölk knappt
1 ägg
salt och vitpeppar
75 g fetaost
1 tsk timjan torkad
Låt ströbrödet svälla i mjölken, rör ner ägg och kryddor. Blanda ner lammfärsen och hacka fårosten och tillsätt. Forma lagom stora biffar och stek dem gyllenbruna i smör och olja. Låt eftersteka [...]
Rullad fläskfilé fylld med västerbottenost och schalottenlök till portvinssås.
God variant av fläskfilé.
4 pers
Fläskfilérullar
ca 600 - 700 g fläskfilé
2,5 dl grovt riven Västerbottenost
2 - 3 msk finhackad schalottenlök
3/4 dl vetemjöl att panera i
salt och vitpeppar
smör att steka i
Putsa filén fri från hinnor, skär den i 2 - 3 cm tjocka skivor. Banka ut skivorna till tunna lövbiffar. Blanda den rivna västerbottenosten med schalottenlöken och [...]
Äpplen i sockerkanel på smördegsbotten
Enkel, söt och godast nygräddad.
2 - 3 pers
Ugn 200 grader ca 20 - 25 min
3 syrliga äpplen
1 1/2 smördegsplatta (djupfryst)
2 msk smör
0,5 dl strösocker
2 msk kanel
1 ugnsplåt med bakplåtspapper
1 uppvispat ägg
Tina smördegsplattorna, kavla den hela så att den blir lite bredare och lite längre. Använda mjöl vid kavlingen. Den halva biten rullas till en lång [...]
Grillade lammkotletter med rosmarinsås och mandelpotatismos
Rosmarinsås till nygrillad lammkotlett.
4 pers
1 färsk lammkotlett per person
olivolja och soja att pensla med före grillning
peppar
Pensla kotletterna med olivolja och en aning soja, peppra och grilla på het grill några minuter på var sida.
Rosmarinsås
1 liten schalottenlök, finhackad
3 - 4 msk smör
1 kvist färsk rosmarin, eller en tsk torkad
6 - 8 krossade vitpepparkorn
1 msk matlagningsmjöl
2 dl [...]
Enkel björnbärspaj
Seg och knäckig med mogna björnbär.
Ugn 175 grader, ca 1 timme
225 g nyplockade björnbär ca
125 g smör
2 1/4 dl strösocker
2 1/4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 tsk bakpulver
1 bakform med löstagbar kant
1 bakplåtspapper
Kläm fast bakplåtspappret i botten av bakformen, klipp bort överflöd runt kanterna. Smält smöret i kastrull, tag bort från värmen, rör ner socker, [...]
Franskt äppelflarn med vaniljkräm
Fransk favorit.
En pajform med löstagbar kant, ugn 175 grader 10 min + 35 min
Pajdeg
100 g smör
2,5 dl vetemjöl
2 msk strösocker
2 - 3 msk kallt vatten
Kör snabbt smör, mjöl och socker i matberedare, tillsätt vattnet sist. Eller hacka ihop ingredienserna för hand. Kläm ut degen i en pajform och ställ i frysen ca 30 min. Sätt [...]
Bruschetta med rökt lax, sparris, basilika, crème fraiche och citron
Liten aptitretare.
4 pers
2 - 3 skivor av baguette per person
olivolja att steka brödskivorna i
1 liten kallrökt laxskiva per brödbit (eller dela en stor)
2 dl crème fraiche
1 näve hackad basilika
2 tsk pressad citron
svartpeppar
färsk grön sparris
1 dl rostade pinjenötter
ruccolasallad att dekorera med
Stek brödskivorna gyllenburna i olivolja, låt svalna. Blanda crème fraiche med basilika, citronsaft och svartpeppar. Klicka [...]
Gulaschsoppa med paprika, potatis, lök och köttfärs
Mustig smakrik soppa att äta vilken dag som helst.
4 pers
4 -5 medelstora potatisar
2 gula lökar
1 röd paprika
300 g nötfärs
3 msk tomatpuré
1 - 2 hackade vitlöksklyftor
1 liter vatten
2 köttbuljongtärningar
1 dl vispgrädde (kan uteslutas)
Skala och hacka lök och vitlök, fräs i olja, tillsätt köttfärsen, fräs den smulig. Skala och skiva potatisen, dela paprikan i småbitar och blanda [...]
Björnbär - bara
Smakar kanske allra bäst naturella och nyplockade.
Pilgrimsmusslor med paprika, mynta, olivolja, citron och hallonvinäger
2 personer
2 - 3 pilgrimsmusslor per person
2 dl ruccolasallad
1 kvist färsk mynta
1/4 röd paprika
saften av en kvarts citron
4 msk olivolja
flingsalt och svartpeppar
2 tsk hallonvinäger
Tina pilgrimsmusslorna. Dela och hacka paprikan i småbitar, blanda med olivolja, citron,2 -3 myntablad, salt och peppar. Fördela ruccolan och några myntablad på assietter. Pensla pilgrimsmusslorna med olivolja och stek dem 10 [...]