Annons:
ToppBlogg.se Lägg till din blogg
visa alla Allmänt Bil/MC Data/IT Ekonomi & Finans Film/Tv Filosofi/Religion Fotobloggar Företagsbloggar Hem & Inredning Humor Hälsa Kultur Litteratur Marknadsföring Mat Miljö Mode & kläder Musik Nöjen Personligt Politik Resor Sex & Samlevnad Shopping Spel & Dobbel Sport Teknik Lägg till blogg logga in & ändra blogg Om ToppBlogg.se / faq Kontakta oss

Den effektiva fronten

En ekonom som skriver om ekonomi - ett vetenskapligt perspektiv försöker läggas an på investeringar och ekonomi i allmänhet. Dessutom en del bokrecensioner.

RSS Feed RSS Feed
Homepage » Besök Den effektiva fronten

Inlägg i Den effektiva fronten

Recension av Free
Det är inte alltid som man läser en bra bokrecension, men ibland händer det. Den här recensionen av Wired-redaktören Chris Andersons bok Free i the New Yorker är fantastisk.“Information wants to be free,” Anderson tells us, “in the same way that life wants to spread and water wants to run downhill.” But information can’t actually want anything, can it? Amazon wants the information in the Dallas paper to be free, because that way Amazon makes more money. Why are the self-interested motives of powerful companies being elevated to a philosophical principle?Jag har inte läst Free än, men jag gillade hans förra bok the Long Tail. I den här har han vidareutvecklat sitt resonemang men hans tankegångar imponerar uppenbarligen inte på recensenten Malcolm Gladwell.

Därför kommer återhämtningen ta tid
Det finns två argument för att den ekonomiska återhämtningen kommer att ta lång tid. Den ena är att en ekonomisk kris i kombination med en finansiell kris brukar ge lägre tillväxt de efterföljande fem åren. Det är är common knowledge bland ekonomer.Det andra är lite mer hemmasnickrat. Det har att göra med osäkerhet. Man kan hävda att det som utlöste finanskrisen på riktigt allvar i höstas var Lehmans kollaps. Helt plötsligt litade inte någon på någon längre och i bankvärlden är det, minst sagt, dåligt. Men hur kunde sjunkande huspriser sen 2006 utlösa en krasch av sådana proportioner? Även en blind man kunde se att husmarknaden var på väg ner och det gjorde naturligtvis bankerna också.Det de däremot inte visste var vem som ägde vad och hur pass exponerade varje enskild bank var mot hussektorn. Kan Lehman kollapsa så kan vilken bank som helst göra det, löd logiken och världens finansmarknader blev till en öken över en natt.Nu har den delen av krisen blåst över. Vi vet med någorlunda säkerhet vem som förlorade vad, eller vem som kommer att förlora vad. Åtminstone i USA. I Sverige och Europa har vi hela Lettlandsproblematiken att ta itu med och gud vet var det slutar. Se det som att USA ligger före Europa i konjunkturcykeln.Det som alla frågar sig dock är: vad kommer de långsiktiga och medelsiktiga (är det ett ord?) effekterna av den förda penningpolitiken att bli? För att inte tala om det gigantiska budgetunderskottet i USA? Vad betyder det? Osäkerhet. Det är vad det betyder. Det kommer att hålla tillbaka den amerikanska tillväxten, och tillväxten i hela världen för den delen, under flera år framöver. Först när Fed och de andra centralbankerna och Obama och de andra regeringarna börjat nysta i och reda ut den oreda som deras, med vissa undantag nödvändiga, räddningsaktioner skapat kan tillväxten på allvar ta fart igen.

Dexter
Dexter är precis som alla andra lysande tv-serier (eller filmer för den delen) nu för tiden baserade på en lysande bok. Boken bakom serien heter Darkly Dreaming Dexter och är skriven av Jeff Lindsay. En sliten klyscha är ju att boken ALLTID är bättre än filmen och tillåt mig vara precis så fantasilös i mitt omdöme om boken. Den ÄR verkligen bättre än tv-serien.Även om Michael C Hall är väldigt bra i serien så kommer hans Dexter aldrig upp på samma nivå som Dexter i boken. Får undertecknad gissa beror det på tv-mediets begränsningar. Skulle allting från boken fångas i serien så skulle den vara en enda lång voice-over. Inte särskilt kul.Den fjärde säsongen av serien har premiär den 27 september, tills dess kan det vara en bra idé stilla sitt behov av seriemördande genom att läsa boken.

Alliance oil riktade emission
Kanske inte längre ett brännande hett ämne, men det är likväl så pass intressant att det är värt en notering. Teoretiskt sett borde marknaden, som den också gjorde, reagera negativt på nyheten om en riktad nyemission. Detta på grund av utspädningseffekten.Empirin säger dock något annat än teorin. Priseffekten av nyheten om en riktad nyemission är nämligen signifikant positiv. Förklaringen till detta någon förbryllande faktum är i akademins underbara värld tvådelat.Den första förklaringen har att göra med agency costs och hur de blir mindre då ägarbilden genom emissionen koncentreras.Den andra förklaringen har med information att göra och antagandet att ledningen för bolaget vet något om bolagets rätta värde som marknaden inte vet. En riktad emission sägs förmedla en del av denna kunskap till marknaden genom att en välinformerad investerare placerar sina pengar i bolaget. En signal som tolkas som något positivt.Fast nu sjönk ju priset. Det har sannolikt att göra med att det enda som är säkert än så länge är att det blir en utspädning. När vi får veta mer om resultatet av emissionen så kommer, om resultatet är positivt, kursen att stiga igen.(Källa: Molin, Shareholder gains from equity private placements: Evidence from the Stockholm Stock Exchange, 1996)

Värdelös dollar
Den här bilden är ganska skrämmande. Den visar förändringen i den monetära basen i USA. Hur blir dollarn inte värdelös av det här? Och hur ska Federal Reserve minska den monetära basen utan att skapa en kraftig recession?Men Paul Krugman säger att vi inte behöver oroa oss för vi är i en liquidity trap. Och Paul Krugman är en ärans man.

Alla dessa banker
Bankerna rusade under veckan som gick efter bland annat devalveringslättnad och stresstester från Finansinspektionen. Swedbank gick liksom SEB upp med 20 procent och Nordea, den bank som väger klart tyngst i index, gick upp med över 6 procent.Det var den största orsaken till att portföljen underpresterade mot index i veckan som gick. Jag håller mig dock borta från bankerna. Orsaken är att Lettland borde devalvera. Varför deförsvarar en uppenbart orimlig växelkurs begriper jag inte. Istället genomför de en så kallad intern devalvering, dvs att de skär ner där de kan skära ner. De som har maktens öra klarar sig garanterat bättre än vanligt folk, vilket i mina ögon är direkt motbjudande och ohållbart.Affärsvärlden skrev i senaste numret att större länder än Lettland överlevt prestigeförlusten som det innebär att devalvera. Auktoriteter som Bengt Dennis säger att en lettisk devalvering är oundviklig. Du kan inte fortsätta med en politik som har noll uppsida för att några svenska storbanker vill det.Portföljen backade 2 procent under veckan, främst på grund av nedgångar i Alliance Oil och B&B Tools. Sedan starten i mitten av december har SIX Return Index stigit med 27,34 procent medan portföljen har stigit med 25,72 procent.

Aktivt investerande är sämre än ett nollsummespel
Mina favoritakademiker Fama och French har ett skräckinjagande inlägg på sin blogg. I det står det att aktivt investerande inte är ett nollsummepel utan ett negativ-summespel. Det är knappast något som uppmuntrar, men det är svårt att värja sig mot logiken.De hänvisar till en artikel i The Financial Analysts Journal (Vol. 47, No.1, pp. 7-9) från 1991 av William F Sharpe. Jepp, det är killen som bland annat kom på CAPM-modellen och Sharpe-ratiot.Artikeln säger att alla investerare sammanlagt håller en portfölj av alla aktier viktad efter marknadsvärdet. Om man sedan antar att alla passiva investerare i snitt håller en portfölj med samma vikter återstår en likadant viktad portfölj för alla aktiva investerare slåss om.I och med att marknaden har den avkastning den har så innebär ovanstående att om en aktiv investerare att ska kunna få överavkastning måste det vara på någon annan aktiv investerares bekostnad. Vilket innebär att aktivt investerande innan kostnader blir ett nollsummespel. Efter kostnader är summan negativ.Enda sättet att få överavkastning som aktiv investerare är alltså att vara skickligare än genomsnittet, vilket naturligtvis alla är...

Portföljen
Portföljen har stått och stampat lite de senaste två veckorna. Uppgången sedan starten i december är 26,8 procent. Samma siffra för SIX Return Index är 24,4 procent.Redbet var en stor vinnare förra veckan och en stor förlorare denna veckan. Det är helt i linje med den tillgängliga forskningen som säger att förra veckans vinnare blir denna veckans förlorare och vice versa.Övrigt värt att notera från veckan som gått är att B&B Tools gick upp med över 8 procent. West Siberian, som snart heter Alliance Oil, rapporterade bra och steg med 5,3 procent. Nordic Mines närmar sig deadline för överklagande av miljötillståndet (ansökan publicerades 29 april och klagomål ska ha kommit in senast 30 dagar efteråt) och ingen information om problem har kommit ut än så länge. Det innebär i så fall att miljötillståndet är i hamn. Då fattas bara en finansieringslösning för att aktien ska dubbla.

Redbets kassaflöde
Så kom det då äntligen. Redbets justerade bokslut för helåret 2008 och rapporten för det första kvartalet. Resultatet var en besvikelse (4,44 kronor per aktie för helåret 2008), men kassaflödet var fantastiskt. Det fria kassaflödet för helåret 2008 blev 24,4 miljoner kronor, eller 11,83 kronor per aktie. Det blir en så kallad Free Cashflow-yield på 21,9 procent. Samma siffra för de liknande bolagen Betsson och Unibet var 9,5 respektive 8,6 procent. För det första kvartalet var det fria kassaflödet 9,10 kronor per aktie, vilket ger en yield på 16,8 procent. Samma siffra för Betsson och Unibet var 1,8 respektive 3,2 procent. Sett till resultatet är Redbet inte ett dugg billig. Sett till kassaflödet är den ett fynd. Återstår att se vilket mått som är det korrekta.

Räcker en fantastisk produkt?
Probi har en fantastisk produkt i sina bakterier mot förkylning. Enligt studier förkortas förkylningstiden nästan två dagar samtidigt som symptomen blir färre. Förkylning är världens vanligaste sjukdom och i alla fall jag skulle mer än gärna betala ganska dyra pengar för att bli mindre sjuk och frisk snabbare.Frågan är då: räcker det för att tjäna pengar? Svaret är nej. BioGaia försökte för många år sedan att satsa på så kallade functional foods. De upptäckte dock snart att de som de själva såg som sin konkurrensfördel, effekterna som dokumenterats i kliniska studier, inte gick att använda i marknadsföringen. Dels finns det begränsningar för vad man får säga och dels är det svårt att prata om till exempel diarré i en tv-reklam (imodium det lysande undantaget). Så även om Probi har en fantastisk produkt återstår det att se om samarbetet med Skånemejerier kan realisera potentialen som produkten har. Jag är tveksam. Jag tror att det hade varit bättre att sälja via apotek.

Klingon Warbird?
Har precis sett den nya Star Trek-filmen. Den var ok, inte mycket mer. Inte i närheten av serierna. Skådespelarinsatserna från samtliga var starka, men manuset var stundtals svagt. Några detaljer förstörde dessutom (varning för spoilers). Det refereras, för första gången i Star Trek, mig veterligen (förutom ett författarmisstag i Star Trek: Enterprise), till Klingon Warbirds. Klingons har Bird of Prey, det är the Romulans som har Warbirds (de har visserligen en klass med Bird of Prey också). Vem skulle bygga ett skepp som ser ut som Narada? Det är inte vettigt någonstans. Ok att det till det yttre ser helt vansinnigt ut, det kan jag köpa. Det är interiören som är problemet. Inuti är det mörkt (ok, det brukar det vara i Star Trek), blött (vid flera tillfällen vadar karaktärerna kring i vatten) och fullt med djupa schakt med smala bryggor utan räcken över. Det verkar bara vara designat för att verkar häftigt på bioduken, vilket gör i alla fall mig besviken. Sen, skulle de som var på Narada föreställa romaulans? Please. De var inte ens lika karaktärerna från serierna. Romulans med tauteringar i hela ansiktet? Löjligt!


Annons:

Vill du tjäna pengar på din blogg?

Vet du om att du kan tjäna pengar på ditt bloggande? Genom att publicera annonser från olika affiliatenätverk på din blogg får du provision på den försäljning som dina besökare genererar. Du väljer själv vilka företag och produkter du vill marknadsföra men en enkel tumregel är att hålla sig till sådant som intresserar just dina besökare.

Nedan listar vi olika affiliatenätverk som vi rekommenderar. Besök dem alla och registrera ett konto som "Publisher / Annonsör". Därefter kan du välja och vraka mellan olika program som du vill marknadsföra. Kontakta oss gärna om du har några frågor så ska vi försöka hjälpa dig framåt. Lycka till!


Registrera konto på AdTraction - Har många bra annonsprogram för t.ex. hälsa, skönhet, parfym, smink m.m.