Annons:
ToppBlogg.se Lägg till din blogg
visa alla Allmänt Bil/MC Data/IT Ekonomi & Finans Film/Tv Filosofi/Religion Fotobloggar Företagsbloggar Hem & Inredning Humor Hälsa Kultur Litteratur Marknadsföring Mat Miljö Mode & kläder Musik Nöjen Personligt Politik Resor Sex & Samlevnad Shopping Spel & Dobbel Sport Teknik Lägg till blogg logga in & ändra blogg Om ToppBlogg.se / faq Kontakta oss

Kolportören


I dag säger kanske inte ordet kolportör så mycket, men på 1800-talet så handlade det om kringresande predikanter som delade ut småskrifter med uppbyggligt innehåll. Det är vad den här bloggen handlar om!


Homepage » Besök Kolportören

Inlägg i Kolportören

Jag tror på Gud därför att...
Vi började vår alphakurs i onsdags och jag höll i det inledande snacket. Alpha resonerar ju väldigt logiskt och vill visa på rimmligheten i den kristna tron. Det är naturligtvis viktigt att med hjärnan i behåll kunna visa på historiciteten osv. Det här är ett bra och klassiskt sätt att argumentera för trovärdigheten i tron. Samtidigt så efterfrågar människor jag möter i allt mindre grad de här argumenten. (Det är min helt subjektiva bedömning) Folk jag pratar med resonerar i allt högre grad som Michael Nyqvists gör i Dagen. Michael säger: ”Världen vore tonlös om inte Gud fanns”. Jag samtalade häromdagen med en vän. Han berättade hur han gått från att klamra sig fast vid en massa "bevis" för Guds existens på olika sätt till att bara säga: "Jag tror på Gud för att jag vill, jag behöver det". Vi resonerade och kom fram till att ett viktigt argument för vår tro är att vi inte skulle stå ut att leva i en ond värld om det inte fanns en god Gud, (sen konstaterade vi att vi nog är väldigt postmoderna.) Mitt främsta argument att tro är att min lilla berättelse har fått en plats i den stora och den lever jag i tillsammans med Jesus, varje dag. Varför tror du på Gud och hur har dina argument förändrats? Du som inte tror på Gud får naturligtvis gärna hänga på med dina skäl!

Att "älska syndaren men hata synden". Hur ser det ut?
Ett uttryck som ofta återkommer i lite olika varianter är att vi ska: "älska syndaren men hata synden". Det låter ju rätt och bra men jag undrar, klarar vi alltid av att skilja på synden och syndaren ens i vårt eget liv? Leder inte det här tänket lätt till förakt av människor, både oss själva och andra? (Är det tex lätt att skilja en högmodig person från hennes högmod?) Om vi inte är trygga i Guds kärlek och Guds förlåtelse så återstår inget annat än förakt och självförakt och det blir ingen bättre av. Lägg sen till vår tendens att var dömande så blir det helt enkelt inte bra. Samtidigt finns det naturligvis sanning i det. Det är klart att det finns saker hos mig som Gud ogillar, som Han vill ta itu med, förlåta och hela. Det finns saker i mitt liv som jag måste jobba med, ta itu med och rent av "döda" som Paulus skriver (Kol 3:5). Så är det för mig och så är det för dig. Gud vill ju helga och upprätta oss. Bibeln ger stöd för att Gud hatar ondska och orättfärdighet i alla dess former. Men jag tror samtidigt att Guds hat skiljer sig från vårt. Guds princip är ju att besegra det onda med det goda. Vi får aldrig glömma att Gud är Kärlek. Hur ofta ser vi förresten Jesus i evangelierna uttrycka hat? När det gäller oss människor så misstänker jag att hat i alla dess former är riskabelt oavsett vem/vad vi riktar det mot. Jag säger inte att det här uttrycket är fel, bara att det måste användas genomtänkt och med tanke på vår trasighet. Så resonerar jag. Hur tänker ni? Jag uppskattar annars den här överlåtelsebönen: Gud, du som ville mitt liv och har skapat mig efter din vilja, allt i mig känner du och omsluter med ömhet, det svaga likaväl som det starka det sjuka likaväl som det friska * Därför överlämnar jag mig åt dig utan fruktan och förbehåll. Som ett lerkärl lämnar jag mig i dina händer. Fyll mig med ditt goda så att jag blir till välsignelse. * Jag prisar din vishet du som tar till dig det skadade och lägger din skatt i bräckliga lerkärl *

Varför är ni med i SvK också?
Det har skrivits mycket i kristen press om det nyss avklarade kyrkovalet. En sak som jag förvånats över är att så pass många är dubbelanslutna (alltså med i en församling plus SvK) Jag förstår inte det här alls. Hur tänker ni? Jag ser personligen en massa skäl emot dubbelanslutning men jag vill gärna höra hur ni resonerar först. Så varför är ni med i SvK också?

Gud är en sån pappa!
Jag är ingen stor fan av Baseball, ärligt talat så fattar jag inget av reglerna det är dock en stor sport i USA och så mycket har jag fattat att det är riktigt häftigt om man skulle få tag i bollen under en match. En souvenir för livet. Den här killen lyckas fånga bollen och han ger den till sin lilla dotter som omedelbart kastar bort den! Pappan visar direkt och med all tydlighet att han älskar sin lilla tjej i alla fall. Precis så är min Gud, ibland kastar vi bort de chanser han ger oss men hans famn är alltid öppen

Vi är "post-allting"
Såga gärna min poetiska ådra. Men det här kom till mig när jag följde samtalet på Stefan Swärds blogg. Vi är på väg. Vi går där ingen gått tidigare, vi möter det okända men vi är inte vilsna. Vi lever nämligen med en Berättelse så djup och så stor. Vi möter framtiden tillsammans med Honom. Vi är "post-allting". Guds rike är nära! 

Kolportörens traktat-utmaning!
Jag kallar ju min blogg för kolportören ändå så måste jag erkänna att kristna traktater gör mig nervös. Ni vet småskrifter med en presentation av det som i bästa fall är en rimlig variant av kristen tro.Det finns säkert undantag (tips välkomna) men ofta innehåller de förenklingar, vinklingar och betoningar som inte alls fångar dynamiken i det rike Jesus presenterar. I alla fall är det min erfarenhet.Men istället för att klaga. Låt säga att du har lite utrymme på en bit papper. Hur skulle du så kärnfullt som möjligt berätta vad evangelium handlar om?Häng på kolportlörens "traktat-utmaning". Skriv ditt bästa traktatförslag i kommentarerna!

Att nyansera bilden av helvetet del 2
Jag började ju skriva lite om helvetet för ett tag sen. Jag planerar att följa upp det hela bättre men till dess får ni hålla till godo med Greg Boyds plädering för annihilationism. Det är en svår fråga men jag tycker Boyd argumenterar bra."Unending Suffering is Inconsistent with the Love of God. The central revelation of God in the New Testament is that God is love (I Jn 4:8, 16). His anger endures for a moment, but his mercy endures forever (Ps 103:8-14). How is this consistent with the view that God’s wrath burns eternally toward the wicked? Does this seem like the sort of thing the “Abba” Father of Jesus would do? Would we call a human being good or merciful – or anything other than cruel — who retaliated on his foes with this sort of unmitigated, insatiable vengeance?"Hur tänker ni i den här frågan?

Vådan av att vara på väg
Ibland när du inte kommer någonstans i ett samtal så kan det bero på att du varit där den andre befinner sig. Du har campat, kanske till och med bott där ett tag men av olika skäl dragit vidare.Samtalet är orättvist till din fördel, den andre har ju inte varit där du är och kan inte förstå vad du pratar om. Problemet är att du inte kan "tvångsförflytta" någon. Precis lika lite som någon kunde fått dig att dra vidare när du trivdes i det som då var din verklighet.Din största frestelse är att vara nedlåtande och föraktfull. Betänk att den andre kanske har goda skäl för att befinna sig just där han finns. Kanske vill han aldrig flytta, kanske hittar han skatter där som du aldrig fann.Möt den andre med kärlek och respekt, men gå dit vägen leder dig!

1 + 1 = 3
1 + 1 = 3 kan du leva med dé?Vår fallna värld är inte logisk och vi bemästrar inte Gud med våra böner. Det finns sällan några enkla svar och ibland inga svar alls. Våra försök att systematisera och ordna hamnar ofta likt löven när höstvinden blåser. Frustrerande? Javisst. But, let's face it, så ser det ofta ut.Det fanns en tid då allt var enkelt. Gör du A så får du B. Om du gjorde "rätt" så tvingas Gud göra sitt. Allt styrdes av bestämda lagar som jag med den magi kallad tro kunde manipulera med den formel som kallades bibelordet.Men nu är tro lika med förtröstan och hoppet är det som bär mig i en värld där allt kan hända. Farligare och osäkrare, men oändligt mycket verkligare och faktiskt mycket, mycket mer spännande!

Strödda länkar 9
Ledig söndag, skönt att bara delta i gemenskapen. Min vän Carl från Gagnef stod för predikandet. Riktigt bra!Här kommer lite länkar att titta på!Johan Stenberg skriver tänkvärt och rannsakande om döden.Peter Rollins tävling där folk har fått skicka in liknelser och berättelser är klar. Tvåan är min favorit, vet dock inte om jag fattade poängen med det vinnande bidraget? Thought provoking som det heter.Ett kristet verktygsfält för Firefox.För alla er som älskar fåret Shaun. Barnens (och min) favorit på SVT Play.Det får räcka för den här veckan!

Dagens boktips!
Jag har skrivit en del om bibeln den sista tiden. Ja vill därför uppmärksamma en ny kommentarserie som finns på svenska. Det är Marcus förlag som ger ut N.T. Wrights kommentarer till evangelierna. Hittills har man gett ut "Markusevangeliet för alla" och nyligen "Lukasevangeliet för alla". I sommar så har jag läst i den om Markus och jag uppskattar den mycket. Boken är lättläst och passar verkligen alla. Perfekt som uppföljning till Alpha eller i hemgrupper etc. Samtidigt som den känns läsvärd och relevant även om man är lite mer bevandrad i teologisk litteratur. Bra kommentarer är en viktig hjälp för att injicera ny förståelse och entusiasm över bibelordet.Det här är en stor satsning av Marcus förlag som de ska ha all heder för. Rekommenderas varmt!


Annons:

Vill du tjäna pengar på din blogg?

Vet du om att du kan tjäna pengar på ditt bloggande? Genom att publicera annonser från olika affiliatenätverk på din blogg får du provision på den försäljning som dina besökare genererar. Du väljer själv vilka företag och produkter du vill marknadsföra men en enkel tumregel är att hålla sig till sådant som intresserar just dina besökare.

Nedan listar vi olika affiliatenätverk som vi rekommenderar. Besök dem alla och registrera ett konto som "Publisher / Annonsör". Därefter kan du välja och vraka mellan olika program som du vill marknadsföra. Kontakta oss gärna om du har några frågor så ska vi försöka hjälpa dig framåt. Lycka till!


Registrera konto på AdTraction - Har många bra annonsprogram för t.ex. hälsa, skönhet, parfym, smink m.m.