Annons:
ToppBlogg.se Lägg till din blogg
visa alla Allmänt Bil/MC Data/IT Ekonomi & Finans Film/Tv Filosofi/Religion Fotobloggar Företagsbloggar Hem & Inredning Humor Hälsa Kultur Litteratur Marknadsföring Mat Miljö Mode & kläder Musik Nöjen Personligt Politik Resor Sex & Samlevnad Shopping Spel & Dobbel Sport Teknik Lägg till blogg logga in & ändra blogg Om ToppBlogg.se / faq Kontakta oss

Hvila Ro - Prästgård anno 1700


Dokumentering av den pågående renoveringen/restaureringen av vår prästgård från 1700-talet. Egentillverkade och platsbyggda inredningsdetaljer i en blivande herrgårdsmiljö. Med pärlspont, trägolv och profilerade listverk.

RSS Feed RSS Feed
Homepage » Besök Hvila Ro - Prästgård anno 1700

Inlägg i Hvila Ro - Prästgård anno 1700

Sängsoffor
Vi har sedan en tid tillbaka flyttat vår TV från gästrummet till vårt vardagsrum på övervåningen. Gästrummet är under pågående restaurering. Jag har till och från hållit på med tillverkningen av ett par breda soffor som jag nu äntligen kan visa.Stommen börjar bli klar.Vid tillverkningen utgick jag från ett standardmått på madrasser. De skulle nämligen bli 80 cm breda för att man skulle kunna ligga ner tillräckligt bekvämt. Överstycket av ryggstödet är tillverkat av två hoplimmade brädor profilerade med handöverfräsen. Det blev rätt mycket "fräsande" av samtliga delar. Benen och bottenramen fick också en kantprofil. På ryggstödet limmades slutligen sju kannelerade lister med träplugg i ändarna.Delar till armstöden efter en stund i ugnen.Tillverkningen av armstöden var nog det största problemet. Dels för att vi inte riktigt kunde bestämma oss för utseendet och dels för att den slutliga lösningen med svängda detaljer innebar en hel del extrajobb. Sågade ut och torkade till och med vissa detaljer i ugnen...Armstöden sätts på plats.De förankrades rejält i ryggstödet genom en försänkning och limskruvades sedan från baksidan med pluggad skruv.Limmet får torka...Den svängda framdelen försänktes även i frambenen och limmades på plats.Detalj av armstödens framkant.Vi är väldigt nöjda med slutresultatet. De 15 cm tjocka madrasserna kläddes in av Fru Hvila Ros mamma och överdraget är avtagbart. Färdiga.Vi letar nu med ljus och lykta efter en passande matta under soffbordet och funderar på om en kohud (brun- och vitfläckig) kan passa. Passande kuddar ska sedan sys av fru Hvila Ro.Här ser man också TV:n på plats i TV-skänken.Närbild 1Närbild 2Ritningen på sängsofforna finns härHur TV-skänken är tillverkad kan man läsa om härSoffbordet är ett loppisfynd som man kan läsa om här

Postlådan på plats
Vår "nya" postlåda fick vi av ett par snälla grannar förra året.Fru Hvila Ro hade sett den stå lutandes mot deras garage under flera års tid och sa:- Vilken snygg postlåda ni har!De svarade att vi kunde få den om vi ville...Hederlig gammalt gjutgärn och tung som bara den.Efter lite småjusteringar och en rejäl rengöring så blev den som ny.Närbild.Grävde ett halvmeter djupt hål, lade dit täckduk, grus och 15 cm frigolit innan gjutformen ställdes "i våg" på plats. Slog även ner en meter långt järnrör i mitten på formen som gör att plattan inte kan tippa.Betongen har brunnit klart.Gjöt även fast fyra bultar som postlådan kan fästas i. Det är alltid spännande att bryta loss formen och se det färdiga resultatet...På plats!Undrar bara om brevbäraren tycker att den fungerar lika bra som vår tidigare plastlåda?

Äldre bilder på huset
Efter mycket letande på nätet så hittade jag äntligen två äldre bilder på huset. Vet inte från vilket år eller vem som tagit korten, men det var kul att hitta dem. Gick ut och försökte fota från ungefär samma ställe så man kan jämföra då och nu.Drag musen över (eller klicka) för att växla bilder...Synbara förändringar:Övervåningens två fönster på gaveln är utbytta mot ett.Vi har nu bara en murstock kvar men i den äldre bilden syns den andra skorstenen tydligt.Spåntaket är borta.Längre takfot på gaveln.Synbara förändringar:Övervåningens två fönster på gaveln är utbytta mot ett.Alla de tre fönsterna på gaveln på nedervåningen är borta.Källaren (i alla fall ingången och överbyggnaden) har tillkommit.Mitten på baksidan har ändrats väsentligt. De tre mellanfönsterna har bytts ut mot två och en balkong har tillkommit.

Köksluckorna färdiga
Det börjar nu bli klart i köket. Golvet är färdigmålat. Vi ska bara lägga på lite hårdvaxolja på golv och skåpluckor innan det är dags att börja flytta upp vitvarorna från vårt temporära källarkök. Detta inlägg kommer dock att handla om våra köksluckor... Vi har återanvänt materialet i de gamla stommarna och anpassat dessa för den nya placeringen. Alla luckor och lådor har sedan tillverkats av ett lokalt snickeri i massiv björk. Monterade och färdiga för målning. Luckorna har överfalsade kanter och i överskåpen fällde jag in de synliga gångjärnen från de tidigare luckorna. Luckorna till underskåpen fick liknande gångjärn fast nya.Luckorna målades på bordet i matsalen. Alltsammans målades med något bruten egenblandad äggoljetempera (receptet finns här). Speglar och ramar målades separat och fästes sedan ihop från baksidan med fastspikade björklister. Glasrutorna i överdelen av luckorna skar jag till av gammalt glas. Har fått tag på en mängd äldre glas till vårt "glaslager".Sökord "T-knobs"... Att bestämma oss för dörrhandtagen tog en "evighet"... Vi hittade sedan dessa på en engelsk affär som bara kunde leverera inom England, men via en bekants bekant till Fru Hvila Ro kunde vi till slut få dessa hemskickade till oss. Vi är grymt nöjda...Lådor för bestick, glas och tallrikar. Samma stil fanns även som draghandtag så våra bredare lådor och diskmaskinen har fått dessa.Överskåpen i hörnet. Alla stommar och luckor målades med äggoljetempera. Pärlspont och skafferidörr målades med linoljefärg (100 droppar kimrök + 100 droppar grönjord + 2 dl mörkgrå till 3 liter zink-titanvitt). Induktionsspisen beställdes från Tyskland (nästan halva priset...) Vy från hallen.Vy från matsalen.Golvet är som sagt redan färdigmålat. Lite av golvfärgen syns även i nedanstående bild mot köpmandisken som nu är på plats.Med inbyggd fullstor frys och kyl.Belysningen under överskåpen och längst upp i överskåpen saknas. Funderar på dimbara ledlister, men att hitta varmvita som fungerar okej med dimmer på primärsidan verkar vara en vetenskap i sig... Vi saknar även ett par längre handtag till kyl och frys eftersom våra draghandtag ser lite korta ut. Har hittat ett par matchande i USA men de kostar 2.500 kr styck så vi utreder om det kan finnas något annat alternativ...Tillägg 2014-01-17Efter många om och men fick vi till slut tag på ett par passande handtag till kyl och frys. Betydligt billigare men inte riktigt lika långa som de vi var intresserade av tidigare. De beställdes från USA i augusti förra året men när de kom fram hade ett handtag gått sönder... De skickade som tur var ett nytt utan problem.De nya handtagen på plats (och golvsocklar). Närbild.Alla luckor som målades med äggoljetempera är strukna två gånger med hårdoljevax.

AWAB-pallen
Långt mellan inläggen kanske men det går fortfarande framåt här på Hvila Ro...Jag håller som bäst på med att tillverka två "sängsoffor" till TV-rummet på övervåningen.Några småprojekt får dock komma emellan, bland annat denna AWAB-pall som vi fått av mina svärföräldrar. Den var i det närmaste vit med en mängd spackel och färgrester. De hade haft den som måleri- och tapetseringspall så det är synd att jag inte tog någon bild innan jag skrapade den ren. Lade på ett färgborttagningsmedel som fick verka några timmar under ett lager plastfolie och använde sedan en varmluftspistol och skrapade sedan hela stolen så den blev som ny.De plastbelägg som satt längst upp och på varje steg gick dock inte att rädda så det blev istället lite tapet som limmades dit. Alltsammans lackades fem varv med en oljebaserad båtlack.Blev till slut en väldigt hård yta och pallen matchar nu även väggen rätt så bra... (Fler bilder på köpmandisken i bakgrunden finns här.)

Ordning och REDA
Vi hade turen att fynda en riktigt fin kryddhylla med fyra stora och fyra små glasskäppor.Skäpporna är av fabrikatet REDA och blev som nya efter lite diskande. Det saknades två stycken halvstora skäppor till själva hyllan men den var ändå i så dåligt skick så jag var tvungen att kapa och göra om den lite.Hela hyllan slogs isär och limmades om samt en ny kortsida tillverkades.Den sitter nu på plats och målad med vit äggoljetempera.Saknas gör fortfarande en halvstor skäppa men en sådan ska inte vara omöjlig att hitta.I bilderna har vi inga handtag ännu men dessa är nu beställda från England för vi hittade inte den önskade modellen någonstans i Sverige. Lite typiskt oss... Den stora granitskivan i hörnet var även tvungen att specialbeställas (tog tre månader) bara för att vi inte ville ha skarvade skivor. 2013-08-31 Tillägg: Handtagen på luckorna är nu på plats och den saknade skeppan ersattes med en REDA glasburk med rött lock i botten längst in.

Skafferiet i köket
Skafferiet är nu så gott som klart. Det ska dit lite golvsocklar, en ventil och annat smått och gott. Börjar med en äldre bild som visar hur det såg ut efter borttagningen av de gamla köksskåpen. I hörnet där det nya "gå in skafferiet" skulle placeras fanns en pärlspontsvägg som tidigare var klädd med masonit. Pärlsponten gick tyvärr inte runt hörnet men det som gick att spara skulle fixas till. Vi behöll även den gamla dörröppningen till matsalen men den sitter nu inne i skafferiet så en ny ingång från köket till matsalen är gjord.Skafferihörnan.Fick slipa och spackla en hel del innan målning. Tre brädor fick bytas ut för att nya elrör skulle dras mellan apparatdosorna vid golv och tak. Uttag och belysning i skafferiet plus ett uttag vid det ena fönstret delar på en säkring.Skafferidörren genomgår en totalrenovering.Storleken på skafferiet anpassades efter en gammal dörr vi fått av mina svärföräldrar och att en inbyggd kyl och frys skulle rymmas på väggen bredvid.Stommen på plats och isolerad.Stommarna till väggarna tillverkades av 50*50 regelvirke och isolerades med frigolit. På reglarna spikades sedan likadan pärlspont som originalet. Gångjärnen till dörren saknade hanar och hittade inga som passade men som tur var har vi faktiskt en likadan dörr fast vänsterhängd. Så från denna kunde jag ta gångjärnen, vända dem upp och ner, och sedan sätta dit en ny rundstav som "tapp".Dörrfoder sätts upp.De invändiga hyllorna tillverkades sedan. Alla hyllplan skulle få en profilerad kant och vissa hyllor skulle vara bredare än andra. Sex stycken är också ihopgerade runt hörnet så det var lite jobb att få till.Mera målning pågår...De är tillverkade av 120 mm breda planhyvlade brädor. Vi hade planer på att ha fler mindre djupa hyllor så man får överblick i skafferiet. Mot väggen som blev tapetserad är det ungefär 3 cm mellanrum så de flesta hyllorna blev ungefär 15 cm djupa.Hyllfästen.För att fästa hyllorna fick jag tillverka totalt 38 stycken fästen. (Jo, jag vet att det i bilden ovan "bara" är 37 stycken - hade nämligen tappat bort en vid målningstillfället ... ;-))Hyllfästen monterade.En massa finjusteringar hit och dit fick göras innan tapetseringen för att kunna få hyllplanen på plats sedan fästena var uppsatta. Hade lite problem med att hörnet inte heller var 90 grader men det börjar jag bli van vid....Vy från matsalen.Fotot ovan är taget från matsalen och hela den gamla dörröppningen täcks också med hyllor och dessa är löstagbara. Lämnade ett lite större utrymme i bänkhöjd så att man kan få ett litet serveringsutrymme mellan kök och matsal om vi nu vill.Invändigt.För den intresserade så kan jag nämna att det är samma tapet som vi satte upp på köksväggen mot hallen.Invändigt uppifrån sett.Belysningen styrs med en "rörelsevakt" som tänder ljuset direkt man kliver in i skafferiet.Närbild på hyllprofil.Utrymmet mellan hyllorna är beräknade utifrån en mängd olika skafferivaror. Allt mellan höjden på olika flaskor och flingpaket ner till olika typer av konservburkar. Färdigt.Sista bilden visar hur skafferiet ser ut utvändigt. Dörren och all pärlspont i köket är målad med "hemmablandad" ljusgrå linoljefärg.2013-08-31 Tillägg:Golv och golvsocklar på plats.Efter många om och men blev det till slut ekparkett (s.k "klickgolv") i skafferiet. Golvsocklarna är likadana som (så småningom kommer att sättas) i resten av huset.Köket i övrigt är nu också färdigt.Det ska dit en spetsgardin i skafferifönstret senare...

Köksgolvet
Nu är golvet äntligen är färdigt och vi kan snart flytta in i vårt nya kök. Under den tidigare linoleummattan och masoniten fanns ett lackat brädgolv (35 * 100 mm). Vi valde att behålla originalgolvet och slipa detta efter vi installerat golvvärmen.Efter en hel del skottande av sågspån (använde även en spånsug på slutet) så kunde de gamla reglarna frigöras. Nya elrör och rör till centraldammsugaren drogs och kottlingar för glespanelen till golvvärmeplåtarna skruvades på plats.Köket ligger ovanför källaren i direkt anslutning till pannrummet så rörmokaren kunde dra ny matning för värme och vatten.En golvvärmeslinga räckte för detta rum. Efter slipningen av golvet (som till största delen var av gran men även till till en viss del furu) så bestämde vi oss för att måla golvet. Golvet gick inte heller in under den gamla köksinredningen så en del lappande och lagande fick göras pga den nya placeringen av köksskåpen.Golvet klart för målning.Vi hade redan målat skåpen med tre lager äggoljetempera och fått perfekt resultat så nu tänkte vi fortsätta med detta på golvet. Vi ville ett rätt så mörkgrått golv så jag började blanda ihop pigmenten. Nu ett halvår senare kan jag berätta om våra misstag och erfarenheter med detta...Första misstaget var att inte provmåla på en bräda "vid sidan om". När jag blandat klart en enliters burk (med färgblandare för borrmaskin) och även rört om och sett att blandstickan fått rätt sorts gråfärg började jag måla på golvet... Och det blev SVART... Hjälp! PANIK! Hällde över i en treliters burk och tog allt vitt pigment jag hade. Mitt ursprungliga recept med kimrök och skiffergrå var ju bara att kasta. Efter första varvet var golvet mörkblått så jag fick beställa mer pigment...Boven måste ha varit det svarta kimrökspigmentet som troligtvis innehöll för stora korn så först när jag började pensla golvet krossades kornen och det blev svart. Påsen med kimrök var över tio år gammal så det kan ha varit en anledning. Jag fick då börja om med att sila färgen genom en nylonstrumpa och lyckades få till nyansen men den blev fortfarande för blå och efter en veckas torktid så blev den flammig och kvistarna började synas... Om jag ändå hade provmålat på en bräda först... Började även leta lite mer information och hittade att man bör grunda golvet med en opigmenterad tempera om man använder mörka pigment... Kul i juli... En liten "färgkarta" som visar hur det såg ut efter det att färgen torkat mellan varven.Lite blågrå nyans var vad vi var ute efter och efter hela fem varv var det en hyfsad kulör men med stora flammiga partier som inte kändes helt okej. Kimröken hade även lagt sig på kvistarna och dessa började då framträda efter varje torkperiod. Då provade jag att blanda ihop en ny sats med lite ljusare kulör (och utan kimrök) och gjorde ett experiment med att lasera golvet väldigt tunt med mer tempera och mindre pigment för att få till en mer jämn flammighet. Detta fick torka i tre veckor under tiden vi var på semester. När vi kom tillbaka såg vi att den nya färgtonen var "klockren" och valde då att måla alltsammans ytterligare tre varv för att nu äntligen få en nyans som vi var nöjda med.Golvsocklar målas.Innan golvsocklarna sattes på plats hårdvaxoljades golvet och all köksinredning med matt hårdvaxolja. Den ska (liksom linoljefärg och äggoljetempera) läggas på mycket tunt och den var lätt att måla ut och efterdra och ändrade inte kulören nämnvärt (möjligtvis att det blev en aningen varmare ton). Jag använde en 22 cm golvpensel till golvet och till luckorna använde jag en flat anstrykare. En bra arbetsbelysning är ett måste så att man kan se var man vaxat och även för att gå tillbaka och kontrollera att det inte kommit för mycket på något ställe.Golvsocklar på plats runt den nya hörnbänken.Hörnbänken har två luckor som kan fällas upp för förvaring. Det kommer senare att bli dynor på dessa. I samma veva som golvsocklarna sattes upp passade jag även på att byta ut den vita silikonfog jag använt runt kakelplattorna ovanför spisen. Den hade på bara någon vecka gulnat väldigt mycket och jag använde nu den något dyrare våtrumsfogen istället. Tänk om man bara använt läsglasögonen och läst det som står på tuben - "Risk för gulning"...Silikonfogen utbytt runt kakelplattorna. Golvsocklar brukar jag skruva fast i försänkta hål som täcks med silikon och målar sedan över silikonet med en liten pensel (linoljefärg fungerar även på detta). Man kan då lätt få bort socklarna genom att pilla bort silikonet som håller sig mjukt länge. Kunde konstatera att detta fungerar utmärkt när jag var tvungen att skruva bort några socklar i matsalen som suttit uppe i över tio år.Nu använde jag även våtrumsfogen för detta "pillerjobb" men rekommederar det billigare sillikonet där det räcker med två överstrykningar linoljefärg. Våtrumsfogen behövde fem överstrykningar innan den fick samma färg som sockeln. Den var även besvärligare att fylla ut skruvhålen med. Golvsocklar runt den "nya" köpmandisken.Sockeluttag till centraldammsugaren.Lite dåligt ljus i bilderna, men vi har fortfarande ingen skåpbelysning eller riktig takbelysning... Golvsockeldelen över diskmaskinsutrymmet kommer nog att fästas med hjälp av ett par magneter när diskmaskinen väl är på plats.Köket är nu färdigt för inredning med allt vad det nu innebär... Allt ska ha sin plats och nya saker ska inhandlas innan vi flyttar upp från köket i källaren...

Lusthuset - the movie
Kameran är flitigt använd men många av bilderna hamnar aldrig i något inlägg på bloggen.Varför då inte göra ett litet bildspel?Här kommer den första lilla filmen...

Köpmandisken
Gissa om jag blev glad när Fru Hvila Ro hittade en köpmandisk i en antikaffär i närheten.Vi hade länge letat efter en passande möbel till den ena väggen i köket. Det krävdes en hel del jobb med att få till den. Höjden och bredden var perfekt men den var ca 15 cm för djup och samtliga lådfronter var i stort behov av lagningar.Sagt och gjort. Alla 17 lådor kapades av till 40 cm djup.Samtliga hörn på lådorna var laxade men nu limspikade jag bakstyckena istället.Även stommens lådutrymmen och baksidan på köpmandisken fick konstrueras om.Fronterna fick nytt trä i över- och underkant eftersom de var rejält skadade. Spacklade sedan igen alla skruvhål och större skador med Plastic Padding. Förutom de senaste handtagen på varje låda hade det suttit en knopp (ungefär) i mitten. Under årens lopp verkar skruvarna ha gått av och man hade skruvat dit en ny knopp vid sidan om den första skruven. På vissa lådor satt det kvar tre stycken avbrutna skruvar kring mitten som jag var tvungen att borra ner...Skruvarna sitter fortfarande kvar inne i fronten så att försöka borra ett nytt centrerat hål ville jag inte ens försöka mig på. Fru Hvilaro hittade några trevliga handtag från England och de har även en plats för en liten etikett.Efter första varvet linoljefärg så spacklades och finslipades alltsammans. Målade totalt tre varv bruten vit linoljefärg.Toppskivan är gjord av stavlimmad furu med fräst kantprofil. Köpmandisken kommer att sättas på plats i köket på ett ihopskruvat underrede som kommer att täckas med vita golvsocklar. Totalhöjden blev lämpliga 90 cm.2013-08-31 Tillägg:Lite nyare bilder med köpmandisken på plats. Några uttag på sidan.Köpmandisken på plats (med golvsocklar)Har nu strukit skivan med två varv hårdoljevax.

Om äggoljetempera
Jag har nu målat kökets köksluckor och stommar med äggoljetempera. En väldigt slitstark målarfärg som vi tidigare bara hört talas om men aldrig provat. Vi tänkte först beställa hem färdigblandad färg men efter att ha letat information och tips så ska jag här försöka dela med mig av mina erfarenheter av egenblandad äggoljetempera. I början var vi ute efter en lite bruten vit färg till köksskåpen och de vanligaste rekommendationerna man hittar är att först grunda med Zink-vit äggoljetempera. Detta är nog bra för utsatta ytor utomhus eftersom Zink är bra att förhindra mögelpåväxt. Ännu bättre är nog Bly-vitt, men detta pigment går knappt att få tag på längre. Titan-vitt är däremot väldigt täckande och är även det pigment som används i de vita linoljefärgerna även om vissa butiker också har både Zink och Titan sammanblandade.Ett bra recept på en vit färg var också svårt att få tag på. Mycket på grund av att pigmenten väger olika och många väljer andra kulörer än vitt. Kanske förståeligt eftersom vitt alltid har en tendens att gulna. Nu vet jag inte hur mycket vår blandning kommer att förändras med åren men än så länge har jag bara positiva erfarenheter av äggoljetemperan.Här kommer mitt recept till ca 1 liter vit äggoljetempera5 hela ägg.Samma mängd (inte vikt) kokt linolja. 291 gram vatten.364 gram Titanvitt pigment.Nu är vår vita färg i köket lite nergråad (ytterst, ytterst lite...) så pigmentsblandningen blev 352 gram Titanvit + 12 gram Granitgrå.  Hur kommer man då fram till dessa siffror?Jo, man börjar med att käka en hel del pyttipanna och varmkorv...Skämt å sido. Några bra glasburkar behövs. Rekommenderar rödbetsburkar och även de något mindre gurkburkarna i glas. Här beskrivs alla steg:1. Knäck 5 stycken ekologiska ägg i en glasburk. Observera att dessa måste vara nyinköpta och kontrollera även sista förbrukningsdag. Den färdigblandade färgen ska förvaras i kylskåp och bör användas före äggens sista förbrukningsdag.Burkar med ägg, linolja, vatten + pigment2. Häll upp samma mängd vatten i en glasburk bredvid och samma mängd kokt kallpressad linolja i ytterligare en burk. Ha en bra våg tillhanda och väg vattnet för den vikten kommer sedan att vara grunden för vikten av det pigment som kommer att tillsättas. Mitt vatten vägde 291 gram.Olika pigment både väger och täcker olika men för en riktigt bra täckande Titanvit färg räcker det med att pigmentet väger 1.25 gånger mer än vattnet. Så: 291 gram vatten gånger 1.25 = 363.75 (avrundat till 364 gram pigment).3. Blanda pigmentet med vattnet. Denna burk skakas och kan med fördel blandas ihop dagen/dagarna före alltsammans ska blandas. Skaka och vänd burken då och då eftersom de tyngre pigmenten har lätt för att hamna i botten. Temperan blandad, på väg att silas.4. Oljan ska före målningen först blandas i äggen. Börja med att blanda äggen ett par sekunder med en mixerstav. Häll sedan oljan i äggblandningen medan mixern körs. En för liten burk rymmer kanske inte både mixerstav och all olja men då är det bara att dra upp mixerstaven, hälla i resterande olja och skaka burken.Pigmentet blandad med temperan.5. Häll äggoljeblandningen genom en nylonstrumpa till en enlitersburk. Rör sedan ner vattenpigmentsblandningen i temperan och sätt på locket och skaka den färdiga färgen.Klart för målning! Efter rengöring av alla behållare och strumpor....Kan nämna att jag har köpt nya ägg till i stort sett varje liter färg jag blandat men 291 + 364 är fortfarande de siffror jag använder när jag blandar vattnet + pigment även om äggen mycket väl kan väga lite olika. Man kan nog ta siffrorna med en nypa salt... När dagen för målningen kommer så knäcker jag nämligen bara de fem äggen och häller upp samma mängd olja i en burk bredvid.Hur är färgen då?Det finns många positiva ord att nämna, men jag ska försöka hålla mig lite neutral (om det går).Den är väldigt lättstruken. Täcker otroligt bra. Skillnaden mot vanlig linoljefärg (där man måste arbeta in färgen hela tiden) är att det går mycket fortare att måla. Den måste fortfarande målas tunt men är även lätt att efterdra där det blivit för mycket färg. Har ytterst lite rinningstendenser även om man inte målat någorlunda jämt. Penslarna är lätta att få rena med varmt vatten och såpa.Nackdelarna är att det är lång torktid (räkna med 3 - 4 dagar mellan varven). Är det dessutom mörkt (märkte detta efter första varvet på insidan av en skåpdörr som blev stängd) så blev den inte torr ens efter fem dagar. Första varvet är viktigast att få riktigt torrt eftersom ytorna bör slipas med ett fint slippapper (180) innan nästa varv. Nu har jag haft tänt i köket under hela målningstiden eftersom det är vinter och solen inte är uppe många timmar men målning sommartid är nog att föredra. Att det är en färskvara innebär också att man måste ha färgen i kylskåpet och ha koll på sista förbrukningsdag.EfterbehandlingFärgen är halvmatt från början men kan poleras efter ca tre veckor för att få upp glansen. En panelborste eller nylonstrumpa kan användas för att täppa till porerna och göra ytan mer lättavtorkad. Notera att det kan ta upp till ett år innan färgen genomhärdat. Några bilder från köketI köket målades först alla stommar. Sedan målades luckornas fram och baksida (själva ramen). Till sist målades luckspeglarna. Baksidorna på speglarna målade först helt klart och fick torka genom att fästa dessa på plats med två dyckerts i förborrade hål i kanterna av luckan. Till slut målades framsidan av speglarna (i bilden ovan är framsidan den synliga som har vänts inåt under torktiden).  Har även kopplat in vår nya spis och jag och Fru Hvilaro börjar också bli ganska så överens om vilka handtag som ska dit på luckorna...Tillägg 2013-04-03:Har testat några varianter av polering och föll till slut för en variant där jag använde en polertrissa av skumgummi till en borrmaskin. Trissan lindades in i en nylonstrumpa och jag polerade ramarna och speglarna separat. Färgen blev inte så mycket blankare men det kan bero på typen av pigment. Har även målat andra träslag än björk och färgen torkar ungefär dubbelt så fort på gran och furu. Det som inte verkar fungera så bra är att måla ovanpå relativt nymålad linoljefärg. Första lagret flyter ut mer än att det suger in, men efter andra och  tredje varvet så blir färgen faktiskt jämn.


Annons:

Vill du tjäna pengar på din blogg?

Vet du om att du kan tjäna pengar på ditt bloggande? Genom att publicera annonser från olika affiliatenätverk på din blogg får du provision på den försäljning som dina besökare genererar. Du väljer själv vilka företag och produkter du vill marknadsföra men en enkel tumregel är att hålla sig till sådant som intresserar just dina besökare.

Nedan listar vi olika affiliatenätverk som vi rekommenderar. Besök dem alla och registrera ett konto som "Publisher / Annonsör". Därefter kan du välja och vraka mellan olika program som du vill marknadsföra. Kontakta oss gärna om du har några frågor så ska vi försöka hjälpa dig framåt. Lycka till!


Registrera konto på AdTraction - Har många bra annonsprogram för t.ex. hälsa, skönhet, parfym, smink m.m.