Annons:
ToppBlogg.se Lägg till din blogg
visa alla Allmänt Bil/MC Data/IT Ekonomi & Finans Film/Tv Filosofi/Religion Fotobloggar Företagsbloggar Hem & Inredning Humor Hälsa Kultur Litteratur Marknadsföring Mat Miljö Mode & kläder Musik Nöjen Personligt Politik Resor Sex & Samlevnad Shopping Spel & Dobbel Sport Teknik Lägg till blogg logga in & ändra blogg Om ToppBlogg.se / faq Kontakta oss

Mina Drömmars Resa

Tankar och annat inför min stora resa västerut


Homepage » Besök Mina Drömmars Resa

Inlägg i Mina Drömmars Resa

Linjer som intresserar
Tänkte skriva lite om aktulla linjer/program som intresserar mig. Men innan det så presenterar jag två nya Universitet/Colleges. Newport University finns i Newport, California, en liten förort till Los Angeles. The O.C. kanske hjälper er lite? Väldigt billigt för att vara ett renodlat universitet och inget Community College. Runt 25 000 kronor per termin.På östkusten så sägs Boston vara fint enligt kompisar som jag har pratat med. De flesta universitet är ju riktigt bra (Harvard, BU, BC, Princeton), men också dyra. Jjag har hittat ett Community College som ligger i Bunker Hill, fem minuter från city. Billigt, bra och fint.# # #Journalism: Bra vidareutbildning för mig. Finns på SMC, NU samt även på Bunker Hill, men inte riktigt samma utan den heter Media Communication. Finns mycket jobb i USA, inte lika många i Sverige.Business: Inte så mycket att säga om egentligen. Finns olika inriktningar såsom Accounting, Administration och International. Finns på de flesta Colleges såsom Santa Monica College, Newport University och Bunker Hill.Law Studies: Finansiella rådgivare behövs det mycket av under dessa tider och att studera juridik ger en bred kunskap. Kan läsa mycket ekonomi också vilket gör att man kan jobba med annat också. Finns på NU och Bunker.

Goda framtidsursikter
Alexander Fällström har minst sagt en ljus framtid. Han spelar för närvarande hockey i de amerikanska juniorligorna och är topprankad inför sommarens draft. Inte nog med detta, han är antagen till Harvard University där han ska plugga, vad han ska plugga vet jag dock inte, men framtidsutsikterna är som sagt bra.Efter några år på Harvard kommer han spela i NHL, om hans utveckling fortsätter, och kan sedan jobba på ett välbetalt jobb.# # #Dollarn är nere under åtta kronor nu. Bra för min del!# # #Har hittat ett till alternativ till universitet som heter Newport University. Där kommer jag troligtvis plugga om det blir "Law Studies" eller "Business". Mer om det kommer lite senare i veckan, men det är desto billigare att plugga, billigare att bo, men svårare att bli antagen.

Ser bra ut
Känns som det var ett bra tag sen jag skrev om lite USA här. Trots finanskrisen så har dollarn gått upp i värde och ligger nu på 8,05 svenska kronor. Det gör att vi precis kan hålla oss på samma nivå som tidigare när det gäller både boende och terminsavgift.Jag kan ta en snabb resumé för er nya läsare om hur läget är med pengar och så vidare. Man lånar alltså pengar och räknar dem per vecka. Från CSN kan man få ut för följande:¤ Kursavgiftslån - 1350 kronor/vecka (varje termin är 18 veckor). Detta ska alltså finansiera studierna och kostnaden som blir av att gå på den skolan. Totalt kan man få ut 24300 kronor och om kursavgiften är lägre så får man ut det maximala.¤ Uppehälleslån - 2500 kronor/vecka (18 skolveckor). Detta är alltså till för att finansiera alla kostnader utöver skolan, såsom boende, mat, kläder och nöjen. Totalt får man alltså ut 45000 kronor.¤ Studiebidrag - 643 kronor (18 skolveckor). Är till för att finansiera studiematerial som man behöver till studierna. En bok kan kosta runt 900 kronor.Det blir mycket lån, men för att undvika att ta maxbelopp så gäller det att jobba bra innan (done) och även söka stipendium. Har hört att det finns ett stipendium för de som jobbar inom ett område, men vill uppgradera sig, precis som jag inom journalistik.¤ ¤ ¤Back to business. SMC är ett college i centrala Santa Monica, bara någon dryg kilometer från beachen. Kursavgiften är relativt billig, med tanke på vad övriga College i USA och L.A. kostar, och ligger stadigt runt 20000 kronor och har så gjort i fem år.¤ ¤ ¤Att hitta boende är svårt, men jag tror att jag har hittat något helt i min stil - och samtidigt affordable. Olympic Studios heter det, ligger på “fel” sida av Santa Monica Freeway, men det är ändå bara drygt 500 meter till skolan och 1,2 kilometer till beachen.Area: 35 square metersKitchen: Granite Countertop, Double Sink, Microwave, Stove, Dishwasher, RefrigeratorFeatures: Air Condition, Hardwood Style Laminate Flooring, High Speed Internet and DirecTVCommunity Ameneties: Easy Acces to Freeway and shopping, Laundry Facility on-site, Underground ParkingVy från köket mot sofforna.Översikt från loftet ner i köket/vardagsrummet.

Se upp i backen
Är du ute och åker skridor. Se upp för George Washington på papper. Det vill säga dollarsedeln. För den är på väg att sjunka rejält. Det räcker att kolla in den här grafen för att inse det.

Dollarn på väg ner
Med Viktor som ska flytta till North Carolina i höst så har diskussionerna om studier utomlands blossat upp lite. Eftersom det var ett tag sen jag skrev om det så känns det lägligt med en liten update.Alltjämt så är det Santa Monica College som gäller för min del. SMC är ett Community College som förbereder studenter, många från utlandet, i två år innan man går vidare till ett nytt College, förslagsvis UCLA (University of California Los Angeles). Det som också är bra är att man inte måste ha allt för bra engelskakunskaper utan ett VG räcker gott och väl i Engelska B. Överlag måste man ligga mellan G-VG och det lär jag, med 16,5 i snitt (meritpoäng inräknade), klara av.Det som är dåligt är det faktum att man inte har någon praktik på journalistlinjen under de två första åren i USA, till skillnad från till exempel arkitekturlinjen, som jag också är intresserad av.Dollarn är det enda orosmolnet just nu. Den verkar åka lite upp och ner och efter en månad då den gick upp från 8,20 till 9,17 så är den nu på väg att rasa och har faktist åkt ner till 8,75. Bostadspriserna börjat sjunka efter krisen och efter att ha pratat med lite kontakter i USA, som har koll på ekonomin, så kommer priserna sjunka ytterligare inom de närmaste åren, precis som dollarn.Så kort och gott kan man säga att om ett och ett halvt år så kommer jag befinna mig på USA:s västkust och glassa på Venice Beach tillsammans med min nya polare, Arnie - även känd som Arnold Schwarzenegger.

AA Degree - Journalism
Har börjat att kika lite på hur journalistikupplägget egentligen ser ut. Glädjande nog verkar det vara som jag tidigare trott om de amerikanska AA Degree-studierna, nämligen brett och väldigt valbart.En journalistiklinje har totalt 60 units vilket betyder fyra års heltidsstuderande (15 units per år och det motsvarar ungefär 800-950 poäng i gymnasiet av vad jag har förstått). Till en början har alla dessa ett gemensamt grundutbud som alla studenter inom Journalism måste ha klarat av (Siffrorna innanför parantesen står för antal Unit).JOUR1, The News (3)JOUR8, Writing to Sell (3,3)JOUR16, Producing the Campus Newspaper (4,4)Efter det så står man i valet och kvalet. Det finns tre olika grupper och man måste ta minst en kurs ur varje grupp. Jag som vill inrikta mig på skrivande (Grupp A) och inte så mycket på grafisk design (Grupp B) eller statistik (Grupp C) tar därför, helt naturligt, nästan enbart kurser från Grupp A. Därmed skulle mina kurser kunnat se ut enligt följande (grupp står innanför parantesen och framför antalet Units):COMM2, Reading Media: Acquiring Media Literacy Skills (C 3)GRDE21, Electronic Pre-Press and Publishing (B 3)JOUR03, Editing (A 3)JOUR17, Editing the Campus Newspaper (A 2,2)JOUR18, Opinion Writing (A 3)JOUR19, Online Newspaper (A 3,3)JOUR20, Producing Magazines for the Web (A 3,3)JOUR21, News Photography (B 3,3)JOUR43, Public Relations and Publicity (A 3)JOUR90, Internship (A 2,2,2)Kravet man har på sig är att klara av att få C (G översatt till svenska betyg) i varje kurs för att få plugga vidare. Man är också tvungen att läsa minst 50% av kursen på Santa Monica College, för att sedan genomgå en transfer till ett annat Universitet eftersom man inte har lika bra resurser på SMC som på UCLA. Det är också bra att nästan en hel termin få praktisera på något närliggande företag för att skaffa sig arbetslivserfarenhet inom Journalistik.

En början på något nytt
"Mina drömmars stad" är en bok av stockholmaren och den inbitne söderfantastens Per-Anders Fogelström. Med en förkärlek till Stockholm så skriver han sina böcker. Det är ungefär samma förkärlek och relation som jag har till Los Angeles, the city of angels.Likt Henning i "Mina drömmars stad" så styr jag kosan mot en storstad, nämligen ovan nämnda Los Angeles. Så på något sätt ska ni se den här bloggen som en väldigt lång prolog inför det stora äventyret. För i den här bloggen ska jag ta upp allt från nyheter och intressanta fakta om College i Los Angeles-området och verkligen berätta vilka tankar som rör sig i huvudet på en blivande Universitetsstudent.Välkomna


Annons:

Vill du tjäna pengar på din blogg?

Vet du om att du kan tjäna pengar på ditt bloggande? Genom att publicera annonser från olika affiliatenätverk på din blogg får du provision på den försäljning som dina besökare genererar. Du väljer själv vilka företag och produkter du vill marknadsföra men en enkel tumregel är att hålla sig till sådant som intresserar just dina besökare.

Nedan listar vi olika affiliatenätverk som vi rekommenderar. Besök dem alla och registrera ett konto som "Publisher / Annonsör". Därefter kan du välja och vraka mellan olika program som du vill marknadsföra. Kontakta oss gärna om du har några frågor så ska vi försöka hjälpa dig framåt. Lycka till!


Registrera konto på AdTraction - Har många bra annonsprogram för t.ex. hälsa, skönhet, parfym, smink m.m.