Annons:
ToppBlogg.se Lägg till din blogg
visa alla Allmänt Bil/MC Data/IT Ekonomi & Finans Film/Tv Filosofi/Religion Fotobloggar Företagsbloggar Hem & Inredning Humor Hälsa Kultur Litteratur Marknadsföring Mat Miljö Mode & kläder Musik Nöjen Personligt Politik Resor Sex & Samlevnad Shopping Spel & Dobbel Sport Teknik Lägg till blogg logga in & ändra blogg Om ToppBlogg.se / faq Kontakta oss

Insatssoldaten.se


En blogg om livet i lumpen som insatssoldat på I19/Pbat i Boden


Homepage » Besök Insatssoldaten.se

Inlägg i Insatssoldaten.se

100 Pinnar muck!
Ja, som ni ser är det idag 100 dagar kvar till muck. Hur det känns? Ja, hur ska man säga, ungefär som när man tog studenten, väldigt skönt att man har klarat det och att det är slut, men samtidigt så känns det väldigt vemodigt, man vet att man inte kommer träffa alla igen och den kamratskap som bara finns inom militären kommer man aldrig mer få uppleva, i alla fall inte med dom här grabbarna och tjejerna.Alla minnen man har och allt man upplevt tillsammans med plutonen och framförallt troppen som man sitter i vakten med.Men nu har den riktiga nedräkningen börjat och imorgon är det tvåsiffrigt, otroligt vad snabbt tiden har gått, det trodde man inte när man för första gången kom till den lilla by i Norrbotten som vi alla känner som Boden, en kall och mörk morgon i mitten på Januari.

Morgonuppställningen - Hur går den egentligen till?
För er som undrar hur en helt vanlig morgonuppställning går till så har jag hittat ett filmklipp som visar det väldigt bra, det är i stort sätt exakt så vår uppställning går till, som ni kan se på filmen här nedan alltså.Hoppa fram till 1.50 ungefär så har ni det.

Intressant artikel
Läste en ganska intressant artikel idag i aftonbladet, det är modern till en stupad soldat som skrivit den. Den handlar lite om hennes syn på utlandstjänst och om hennes stupade son.Här kan ni läsa artikeln, "Vi måste stötta våra soldater"."Till er som har söner och döttrar som väljer att åka på utlandsinsatser: Var stolta över dem och respektera deras val. När viljan att göra en insats för någon som har det svårt är större än rädslan för att något illa ska hända en själv, då finns det hopp och tro för mänskligheten" - Anna Jonsson

Soldatens kvinna
Fält, strid, värn och post, en soldats vardag.Det är tungt och jobbigt, ibland svettas vi, ibland fryser vi.Vi är hungriga och trötta.Men hon, som ensam blev lämnad.Hon som varje soldat håller så kär.Soldatens kvinna blev lämnad hemma, med dubbel börda.Hon sliter för 2 och är ovetande om vår hälsa.Lever vi, eller har vi stupat?Hon vet inte vart vi är eller hur vi mår.Hon saknar oss varje kväll när hon ensam ska sova.Var soldat saknar sin kvinna, men vi har nått de inte har, ett brödraskap starkare än pansar.

Vård och handgranat
Idag har vi i stort sätt bara vårdat hela dagen, och det var inte lite att vårda.KSP 58B går att ta isär till atomstora delar nästan, en jäkla massa saker att ta bort och polera, allt skulle vara helt kliniskt rent, och det är bara under den särskilda tillsynen, när vi har remi sen kommer det fan ta en vecka att få bössan godkänd.På eftermiddagen när allt var klart så hade vi utbildning i handgranat modell 56, vilket tog ca en timme bara.

KSP skytte
Idag var vi på ett skjutfält och sköt KSP, samma skjutfält som vi hade skjutveckan på i vintras, det väckte många minnen men det ser väldigt annorlunda ut nu på sommaren jämfört med på vintern när det är 2 meter snö och 20 minus.Till en början så var det väldigt svårt att skjuta med den, eller det var inte svårt att skjuta men svårt att träffa, men efter några gånger så fick man in snittsen och det gick bättre och bättre, precis som med allt annat, övning get färdighet.Till en början så laddade vi banden med 5 skott sen en lucka och sen 5 skott till osv, då ett av kraven var att man skulle skjuta 5 skott och alla skulle träffa inom en halvmeters radie, och har man fullt band så blir det väldigt svårt att skjuta exakt 5 skott varje gång.När vi hade skjutit så ett par gånger så ökade vi och köre 20 - lucka - 20 osv. och då fick vi själva reglera skurarna. Som mest så körde vi med 49 patroner utan luckor, dvs ett fullt band och så fick vi själva avgöra hur feta salvorna skulle vara, men kunde ju dra iväg alla 49 skott i en stöt men då hade man ju skjutit åt fanders också.Det är väldigt svårt att sikta medans man skjuter, om det änns går, för man ser bara ett grått rökmoln från pipan och det är därför man skjuter flera kortare skurar istället, hur långa varje skur är beror på hur bra man ser målet, om det är dolt bakom nått, hur stort det är och hur långt bort, ju längre bort ju längre skurar kör man.Det är också laddaren som berättar hur man skjuter, om man skjuter för långt åt sidan eller hur man ligger i höjd osv.Det var väldigt kul att skjuta KSP 58B och vi drog iväg ca 5000 skott idag vilket kostar ca 19 000 kr, på 23 man tror jag vi var. Det blivr väl nästan 220 skott var, inte dåligt.Tyvärr lyckades jag inte ta några bilder idag, men det var andra som gjorde så jag ska försöka få ta på några bilder som jag kan lägga upp här så får ni se lite var vi höll på med idag.Så jag säger, på återseende.

Dag 2 med KSP
Idag har vi legat och fipplat med KSPn hela dagen och drillat ladda, patron ur och byt pipa, samt även åtgärden vid eldavbrott.Segt som i jätte segt, hela dagen låg vi och gjorde samma sak hela tiden, men men, vi blev ju bättre till slut i alla fall.På kvällen sen så hade vi prov i skjutregler och säkregler, inga konstigheter där utan det var i stort sätt samma som för alla andra vapen.Imorgon ska vi ut till skjutbanan, då ska jag försöka ta lite bilder som jag kan lägga upp åt er.

KSP 58 - framåt
Idag har vi haft utbildning i KSP 58B (kulspruta modell 58 B) som är en bandmatad och luftkyld kulspruta.Det vi gjorde idag var att ta isär och sätta ihop vapnet, vilket inte var lätt första gången, men efter lite övning så tog det bara 2 minuter att ta isär vapnet helt. Det är sjukt många och små delar på det vapnet och väldigt mycket pill för att få allt att funka som det ska.Den väger 11, 6 kg med benstöd vilket betyder att det inte är något vapen man skjuter med från axeln direkt.Man kan antingen vara 2 pers per vapen eller ensam, med fördel är man då personer, således kan den ena personen vara laddare och den andra personen skjuter, laddaren håller då även i ett utav benen som sitter längst fram för att stabilisera skjutningen något.I morgon så ska vi träna på "PATRON UR!" och "LADDA!" hela dagen vilket garanterat kommer bli segt. Jag minns när vi stod och tränade på det med AK5an i 2 x 8 timmar.Det var allt för idag, återkommer senare i veckan.

Back in boden
Nu är vi tillbaka igen för en ny spännande vecka.Idag har vi bland annat haft lite utbildning i hur man gör vattenfilter av en ölburk, och hur man ritar en skiss av en karta.Vi har även fått lite info om olika rötter och växter som man kan äta, typ hundkex och rallarros och lite sådant.Bilder kommer senare.

Semester
Nu har jag semester och har följaktligen inte så mycket att rapportera om, det kan komma något enstaka  inlägg på sin höjd.jag har semester i en vecka bara så snart lämnar jag det civila mörkret och kommer åter till platsen där solen alltid skiner.Anledningen till att det ibland kan bli väldigt torrt här är för att det är så mycket regler jag måste tänka på varje gång jag skriver ett inlägg så jag inte nått som kan tolkas fel eller som kan skada försvarets anseende.Jag har sagt det förr men det tål att upprepas, ALLT JAG SKRIVER PÅ DEN HÄR SIDAN ÄR MINA ÅSIKTER OCH MINA TANKAR, DET ÄR INTE FÖRSVARETS ÅSIKTER, JAG ÄR INTE EN OFFICIELL REPRESENTANT FÖR FÖRSVARSMAKTEN.Jag försöker att hålla inläggen så objektiva som möjligt, men självklart spelar mina åsikter in på det jag skriver, jag försöker också skriva en så objektiv utvärdering som möjligt när jag skriver vad jag tycker och tänker om saker vi gör och får lära oss.Jag hoppas ni har förståelse för detta, och har ni inte det så tror jag nog att blondin-bellas eller kenzas bloggar är mer på eran nivå.


Annons:

Vill du tjäna pengar på din blogg?

Vet du om att du kan tjäna pengar på ditt bloggande? Genom att publicera annonser från olika affiliatenätverk på din blogg får du provision på den försäljning som dina besökare genererar. Du väljer själv vilka företag och produkter du vill marknadsföra men en enkel tumregel är att hålla sig till sådant som intresserar just dina besökare.

Nedan listar vi olika affiliatenätverk som vi rekommenderar. Besök dem alla och registrera ett konto som "Publisher / Annonsör". Därefter kan du välja och vraka mellan olika program som du vill marknadsföra. Kontakta oss gärna om du har några frågor så ska vi försöka hjälpa dig framåt. Lycka till!


Registrera konto på AdTraction - Har många bra annonsprogram för t.ex. hälsa, skönhet, parfym, smink m.m.