Annons:
ToppBlogg.se Lägg till din blogg
visa alla Allmänt Bil/MC Data/IT Ekonomi & Finans Film/Tv Filosofi/Religion Fotobloggar Företagsbloggar Hem & Inredning Humor Hälsa Kultur Litteratur Marknadsföring Mat Miljö Mode & kläder Musik Nöjen Personligt Politik Resor Sex & Samlevnad Shopping Spel & Dobbel Sport Teknik Lägg till blogg logga in & ändra blogg Om ToppBlogg.se / faq Kontakta oss

Milstolpe - Vägen till ekonomisk vishet

Om att vandra den långa vägen från lyckligt ovetande till ekonomisk vishet. Jag vet fortfarande inte vad som väntar i änden av min resa men den stora frågan är: Har du råd att inte följa mig på vägen?

RSS Feed RSS Feed
Homepage » Besök Milstolpe - Vägen till ekonomisk vishet

Inlägg i Milstolpe - Vägen till ekonomisk vishet

Bottenfiske
Jag glömde nästan att skriva att jag gjorde ett litet aktieköp i fredags. Åter igen köpte jag i Rederi Transatlantic AB och denna gången blev det 30 aktier för 25,10 kr styck. Det är ganska många som frågar vad jag håller på med när det gäller mina småköp och om inte courtageavgifterna äter upp min vinst. Därför tänkte jag försöka visa en del av mina tankegångar.Nu har jag 55 aktier i detta bolag med en anskaffningskurs på 25,74 kronor. Första köpet var på 25 aktier till kursen 26,50 kr. Hade jag köpt alla aktier som jag äger i detta bolag idag så hade det kostat 26,50 kr * 55 aktier + 9 kr courtage = 1466,5 kr och jag hade haft en snittkurs på 26,50 kr. Slutkursen i fredags var 25,90 kr och då hade utvecklingen från snittkursen gjort att jag legat på 2% minus i dagsläget.Nu delade jag upp mina köp i två omgångar och uträkningen för det blir 26,50 kr * 25 aktier + 9 kr courtage + 30 aktier*25,10 kr + 9 kr courtage = 1434 kronor för 55 aktier. Det blev alltså 32,50 kr billigare för mig att göra köpet genom att dela upp det.Detta är ingen strategi jag tillämpar hela tiden men den ökar mina chanser att få iaf ett köp i närheten av botten i aktier som förhoppningsvis vänder uppåt inom de närmaste månaderna. En del tycker väl att att 32,50 kr är lite pengar som inte gör det värt besväret att göra två köp. Visst kan det vara så men denna gången handlade det om courtageavgift och 32,50 kr är 3,61 nya köp.Jag är inte riktigt säker på att jag kommer fylla på med mer aktier i detta bolag trots att jag hade ett inplanerat köp tre på 45 aktier och anledningen till detta kommer i nästa inlägg.

Klipp till bensinkostnaden
Nu är det snart fyra månader sen jag klippte mig och min personliga smärtgräns för långt hår har passerats. Som jag skrivit tidigare så ska jag prova att klippa mig på ett nytt ställe då tidigare frisör är dyrast i staden. Jag ska beställa en klipptid imorgon trots att jag inte gjort någon prisjämförelse än. Billigare blir det bara jag väljer ett nytt ställe och nu är håret nästan en trafikfara. Billigast hade varit att raka huvudet men det har jag provat och jag behåller mitt hår så länge det inte dyker upp synbara luckor i hårfästet.Det finns mycket att spara på saker som ändå kan kännas nödvändiga. Vi har t.ex. bara en bil och vi känner att livet på landet skulle bli ganska jobbigt utan vårt bilägande. Det är stor skillnad på bil och bil och det går även att minska kostnaderna genom att inte använda den mer än nödvändigt, planera och snålbilsköra.

Inköp klart
Nu har vi köpt mattor och det blev:3 st Frida (Svart)1 st Ayla (Grön)2 st June (Svart)Mattorna ligger på plats och vår hund verkar gilla att sitta på dom istället för det kalla golvet. Jag fick en förfrågan om att redovisa kvalitet och hur lätt det är att dammsuga mattorna. Detta får jag vänta med ett tag då det ena kräver damm och det andra tid. Jag är nöjd hittills och det blev både trevligare och förmodligen lite billigare att leva här. Detta shoppingäventyr kostade oss 534 kronor.

Riktigt kalla nätter
Inatt var det riktigt kallt och nu är vår luftpump igång (inte på någon hög temperatur men den går igång om det blir alldeles för kallt). Det är golven som kyler ner hela huset och det börjar kännas akut med mattköpet.Eftersom det inte blir någon resa till IKEA så funderar vi på att åka till Rusta och handla. Jag har tittat på hemsidan och de har ett ganska stort utbud av billiga mattor så vi får åka dit och handla snart. Väldigt snart!

Istället för engångsgrill
Idag när jag kom från jobbet så stannade jag till vid brevlådan och tömde den. Den var verkligen helt full med reklam och tankar om en "Ingen reklam tack!"-skylt dök upp. Här skulle jag kunna missa en räkning bland alla erbjudanden vilket skulle kunna innebära en påminnelseavgift.Samtidigt som att jag tycker att det är jobbigt med reklam så tittar jag igenom en del av högen efter fynd. Olika byggvaror är rabatterade under vissa perioder och då jag är igång i flera av hemmets hörn så kan det göra stor skillnad att handla till ett tillfälligt lägre pris.Det jobbigaste delen är att samla all reklam för att sedan köra det till en miljöstation. Eftersom vi har ett ganska litet boende så finns det ingen naturlig plats till detta ändamål. Som tur är så finns det en annan sak som jag använder en del av reklamen till.Den reklam som är av tidningspapper använder jag till att tillreda fisk. Det är bara att fylla den nyfångade och rensade fisken med citronpeppar, salt och lite smör. Sen drar jag ett ganska tjockt lager med tidningspapper runt så att det blir tätt.Efter det lägger jag fisken rätt på en öppen eld. Det börjar brinna i pappret men det når inte ända in och jag vet faktiskt inget sätt att få fisken godare än genom denna tilllagningsmetod. Enkelt är det också då jag inte vänder fisken mer än en gång när den grillas och detta fungerar lika bra ute på en ö under fisketuren som hemma i trädgården.

Bloggen, mitt extraminne
Ibland glömmer jag tidigare tankar och håller på att falla tillbaka i oekonomiska spår. Vissa saker behöver jag inte se innan köp och till den kategorin tillhör jordkabeln som ska inhandlas. Idag läste jag ett av mina tidigare inlägg och kom att tänka på att en av mina nya arbetskompisar bor i samma stad som vi tänkt att åka till för att handla i veckan. En jordkabel är inte så jobbig att ta med sig imorgon så jag ska fråga honom om han kan köpa en åt mig i veckan.Går han med på det så sparar vi in på både bensinen och bilen. Att jag får en kväll till att göra annat än att handla är också en bonus som jag skulle välkomna.

Börjat samla
Jag har börjat samla på länkar till spartips. Det är inte fel att ha en lista att gå tillbaka till och läsa igenom när sparandet ska nå nya nivåer. Främst ska jag fokusera på länkar till olika bloggares spartips då jag tycker att det är roligast att läsa då.Har du läst ett bra spartips eller skrivit något på din blogg så får du gärna tipsa mig om detta med en kommentar så att jag kan fylla på min SPARTIPSSAMLING. (Jag har gärna dubbletter i min samling)Mera Makuus (klicka är)

Golvisolering
Igår satte jag in gipstaket i förrådet tillsammans med en kompis. Nu är nästa steg att köpa en jordkabel så att jag kan dra ut ström. Sist vi köpte en sådan kabel så var det absolut billigast på Biltema. Nu är det inte säkert att det är så längre men jag ska göra en prisjämförelse för att se om det är värt resan till närmaste butik. I jämförelsen så ska jag även ha med en oljefylld elradiator då vi ska hålla plusgrader i förrådet.Blir det en resa till Biltema så kommer vi även att stanna till på IKEA. Där ska vi köpa ett par mattor då vi inte har en enda matta i huset. Det handlar inte om att vi inte ägt några men de vi haft tidigare passade tydligen inte enligt min sambos estetiska sinne.Ett relativt billigt sätt att isolera golven lite extra för att få ett trevligare inomhusklimat (och hem) även om det inte tillförs lika mycket värme som förra året.

Ett par kronor extra per månad
Nu har jag betalat månadens räkningar och de företag som jag hittat faktureringsavgift på hittills är:1. Boxer2. Telia3. Tele 2Någon som har uppmärksammat faktureringsavgifter hos andra företag? (Mycket möjligt att jag missade någon i räkningshögen)Jag tror att jag ska börja använda mig av e-faktura på alla räkningar där det är möjligt. Då missar jag inga faktureringsavgifter och slipper betala de extra kronorna. Det blir en även en tidsbesparing som gynnar miljön. Helt enkelt en vinnande blandning av fördelar.

Procentuell förändring
Som Ni ser på bilden (klicka på den för att få större) så är det enorm skillnad på utvecklingen på mina aktier. I dagsläget (kl 12.52) har jag ingen aktie över 300 % men ändå har några innehav ökat fantastiskt många procent sen köp. Att jag använder ord som fantastiskt är för att innehaven inte funnits i min ägo någon längre tid. Jag fyller på med nya aktier hela tiden och den uppmärksamma ser även att det tilkommit en aktie sen sist.Transatlantic är ett företag som verkligen läcker pengar och därför borde jag inte vara så intresserad av att investera i detta bolag. Jag tror däremot att det kommer en vändpunkt snart och att framtiden blir bättre (kanske redan inom ett halvår). Min köpkurs idag blev 26,50 kr styck och minskar kursen så ökar jag innehavet. Vi får se om jag har rätt inom ett par år. (Alla ansvarar för sina egna investeringar!)

Kostnadsminskande filmer
Äntligen har jag lärt mig att infoga videoklipp i inlägg. Naturligtvis så började jag att testa på min undersida "Ekonomisk länksamling" och nu vet jag hur det fungerar vilket innebär att det antagligen blir lite videoklipp på denna sida också framåt i tiden.Jag kom inte på något mer passande än att lägga upp ett par videoklipp med fokus på att minska kostnader. Videoklippen hittar du HÄR (klicka)


Annons:

Vill du tjäna pengar på din blogg?

Vet du om att du kan tjäna pengar på ditt bloggande? Genom att publicera annonser från olika affiliatenätverk på din blogg får du provision på den försäljning som dina besökare genererar. Du väljer själv vilka företag och produkter du vill marknadsföra men en enkel tumregel är att hålla sig till sådant som intresserar just dina besökare.

Nedan listar vi olika affiliatenätverk som vi rekommenderar. Besök dem alla och registrera ett konto som "Publisher / Annonsör". Därefter kan du välja och vraka mellan olika program som du vill marknadsföra. Kontakta oss gärna om du har några frågor så ska vi försöka hjälpa dig framåt. Lycka till!


Registrera konto på AdTraction - Har många bra annonsprogram för t.ex. hälsa, skönhet, parfym, smink m.m.