Annons:
ToppBlogg.se Lägg till din blogg
visa alla Allmänt Bil/MC Data/IT Ekonomi & Finans Film/Tv Filosofi/Religion Fotobloggar Företagsbloggar Hem & Inredning Humor Hälsa Kultur Litteratur Marknadsföring Mat Miljö Mode & kläder Musik Nöjen Personligt Politik Resor Sex & Samlevnad Shopping Spel & Dobbel Sport Teknik Lägg till blogg logga in & ändra blogg Om ToppBlogg.se / faq Kontakta oss

Strax utanför Prag


En svensk boende i en liten, liten by strax utanför Prag. Det är snart 10 år sedan flyttlådorna packades upp och en hel del har hänt sedan dess.

RSS Feed RSS Feed
Homepage » Besök Strax utanför Prag

Inlägg i Strax utanför Prag

Glatt värre
Även hösten tillåter en eller två utomhusöl. : Den hör kanske till saken att bilden är tagen från vårt köksfönster klockan 8:33 på lördag morgonen. Buben är ännu inte öppen men som tur är så öppnar handelsboden väldigt tidigt, och kan man tänka sig, där säljs det också öl. R. PS. För att få deras uppmärksamhet så var jag tvungen att hojta lite.

Allergitest med sting
Eftersom min allergi var något kraftigare än vanligt det här året, så beställde en av mina kollegor tid hos doktorn, och det utan min vetskap. Min kollega skickade ett mail som beordrade mig att jag skulle infinna mig hos doktorn den 22 September kl 9:30. Jag lydde ordern och tog mig dit för att sedan snart bli invisad till doktorn. Det började med "tjugofrågor", har jag allergiker i familjen? när mår jag som sämst? vilka symtom har jag? tar jag några läkemedel? och så vidare... Doktorn stack sedan ett gäng hål i underarmen för att sedan droppa en droppe i varje hål ur lika många småflaskor. Sedan blev jag utskickad i väntrummet igen för att låta det verka. Det tar inte många minuter förrän det börjar klia och svullna rejält på tre ställen. Egentligen så kittlade och kliade det på hela underarmen, men på tre ställen så syntes det också en härlig reaktion. Efter 20 minuters väntan så blir jag inkallad till doktorn igen. Hon kikar på armen och konstaterar att det var klokt att uppsöka läkare för detta. Tydligen så reagerade jag, enligt doktorn på fler än tre ställen, så jag gratulerar mig tyst och tilldelar mig titeln "blandallergiker". Nu tar doktorn ett blodprov på en halv deciliter för att skicka på analys. Doktorn säger därefter att jag har två val: Det första är att fortsätta som tidigare, det vill säga, knapra receptfria antihistaminpiller, och doktorn kommer dessutom skriva ut astmaspray vid behov. Eller så kan jag köra hela racet, det betyder en injection en gång i veckan under tre månader för att sedan följa upp med en spruta i månaden under tre till fem år. Jag valde injektionerna... Efter det jag hade lämnat doktorn så började jag känna mig något trött och illamående. Det blev bara värre och värre under eftermiddagen. På kvällen när jag kom hem så hade jag feber, men startade ändå upp datorn för att avsluta lite jobb jag hade tagit med mig hem. Det är nu jag ser att det är något som inte riktigt stämmer på högerhanden. Jag har inte ett pekfinger på högerhanden som brukligt, ja till min stora förvåning så har jag nu två pekfingrar, i alla fall när jag rörde på fingret. Det normala pekfingret följdes nämligen av ett pekfinger till. Det såg ut som om ett "spökfinger" följde rörelsen av det medfödda pekfingret. Jag började nu skratta och ropade samtidigt på min fru, för jag ville ju gärna dela med mig med det jag såg. Min fru tyckte inte att det var lika fascinerande, av naturliga skäl hon så kunde hon ju inte se det jag såg... Nu undrar jag bara om jag kommer få liknande hallucinationer vid varje injektion, en gång i veckan under tre månader för att sedan få en kick en gång i månaden under tre till fem år?!? R.

Första lektionen avklarad
Jag överlevde första lektionen i konsten om skådespeleri. "Klassen" består av fyra skådespelaraspiranter, två damer och två herrar inklusive min chef och mig. Första timmen gick åt att utestänga omvärlden, en dialog med sig själv som vår teaterguru och lärare utryckte det. Det är svårt att helt plötsligt börja prata med sig själv och verkligen tro att man är ensam när Gurun och de tre övriga skådespelaraspiranterna sitter på rad och aktivt studerar en. Tydligen så lurade jag dem tillräckligt, för gurun tyckte att jag var trovärdig i mitt utestängande av omvärlden. Nu gäller det bara att lära sig att lura sig själv, för det är tydligen det som den där övningen går ut på. De övriga tre timmarna gick åt att läsa texten till pjäsen som vi tillslut kommer att dela med omvärlden efter det att kursen är avslutad. Vi blev tilldelade våra roller som vi nu kommer att arbeta med de följande tre månaderna. Jag ska nu agera en psykolog som det har slagit slint i skallen på. Skälet till dennes hjänsläpp är en djup och fanatisk men omöjlig och obesvarad kärlek till en föredetta patient. Jag blev också tilldelad rollen som blivande svärfar och nuvarande Irak-krigsveteran. Jag måste säga att han inte är mycket friskare i knoppen än psykologen, han pendlar fram och tillbaka mellan nutid och tiden i Irak på grund av grav postkrigspsykos. Stackars fru, stackars barn, de kommer inte få det lätt med mig hemma den närmaste tiden, den saken är klar. ... Att det är svårt att leka skådis på svenska hade jag ju ett hum om sedan tidigare, att jag nu måste göra det på tjeckiska gör det definitivt inte lättare. Till nästa lektion så skall det präntas in text, för under nästa lektion så skall det inte läsas innantill. Hur det nu skall gå till har jag ingen aning om. Trevlig helg. R.

Chefen har anmält mig till en kvällskurs
I måndags så tog min chef in mig på sitt kontor, han sade att vi behövde prata allvar. När det händer så betyder det alltid att det är något galet på gång. Jag vill att du skall gå en intensivkurs, säger han kort och bestämt. Kursen är lagd till torsdagskvällar, fyra timmar i stöten, från 18:00 till 22:00, tolv lektioner totalt. Alla omkostnader tar företaget. - Okej, säger jag lite försiktigt, men får man fråga vad det är för kurs? Han säger att kursen inte är förknippad med jobbet, inte heller är den något som kommer att ge mer i hushållskassan, ja, det vill säga om man inte riktigt duktig på det eller har en fruktansvärd tur kombinerat med bra kontakter. Eftersom kursen inte har något med mitt jobb göra, så frågade jag självklart varför jag blivit anmäld till kursen speciellt eftersom den förmodligen inte är billig. Jag ser förmodligen väldigt skeptisk ut när jag frågar detta, för han svarade inte på en gång, men efter en kort konstpaus så föreslog han entusiastiskt att också han kunde anmäla sig till kursen, ja då skulle jag ju slippa gå ensam, menade han, det är ju ändå roligare om man är två som känner varandra om man går en sådan kurs. Ni ska veta att han såg väldigt nöjd ut efter att han hade sagt detta. - Okej, okej jag ska väl gå den där kursen med dig, men kan jag nu få veta vad det är för kurs det handlar om. Det är en..... skådespelarkurs! säger han samtidigt som han bugar djupt och teatraliskt. ... Jo, det där är min chef. Det var han som ville gå den där kursen och min roll i det hela var att hålla honom sällskap. Nu återstår nästa problem, hur skall jag förklara för min fru att jag kommer att vara borta varje torsdag i tolv veckor för att lära mig spela teater. R. Ps. Första lektionen är imorgon.

Requiem
Förra veckan inleddes av en requiemmässa i katedralen vid Prags slott. Det var W. A. Mozarts requiem som jag och min fru tyckte kunde vara trevligt att uppleva tillsammans. Herr Mozart håller ännu. Under en hel timme stod håret på armarna. Senast jag fick en sådan kraftig gåshudsattack var när min son precis hade upptäckt hur kul det är när man upprepande drar en gaffel över en porslinstallrik. Jag måste erkänna att Mozarts requiemsmässgåshud faktiskt var betydligt behagligare än sonens intensiva tallriksgnisslande. Man blir alltid lika imponerad när man gör ett besök i ”Katedral sv. Vita” inom Prags slottsområde, så fort man kommit in i katedralen så får man automatiskt en känsla av svindel. Takhöjden är tämligen överväldigande. När man väl har bemästrat svindelkänslan så slår det en att ett sådant bygge måste ju bara vara näst intill omöjligt att bygga. Jag förmodar att ett av arkitektens mål var just detta. Jag är faktiskt ganska barnsligt förtjust i att besöka kyrkor och katedraler här i Tjeckien, just för att byggnaderna ofta är så fantastiska. Men något som stör mig är alla målade fönster, det är inte det att de är målade, utan det är motiven som stör. Jesus på korset som ska se ut som om han har tagit på sig hela mänsligehetens lindande, människorna omkring korset som ber om förlåtelse och ser om möjligt ännu mer lidande ut. Jag förstår inte varför det ska vara så dystert, varför finns det inga målningar som visar det positiva som Jesus påstås ha utfört?  Kyrkan skulle säkert kunna vara en väldigt positiv plats men på grund av alla deprimerande och mörka bilder, gör det snarare till det motsatta. Att katedralerna dessutom är rikligt utsmyckade med guld ger en väldigt underlig kontrast till allt det mörka. Att jag tycker så hör säkert till saken att jag inte är speciellt religiöst lagd, och jag har egentligen väldigt svårt att förstå hur man kan hänge sig till ett religiöst samfund. Det är lite väl mycket ”hokus pokus” för min del. Jag har inget emot att andra är troende, det är ju faktiskt upp till var och en, och vem vet en dag kanske jag också blir frälst och blir övertygad att det är den är rätta vägen här i livet? Man ska jag vara riktigt ärlig så ”tror” jag inte det. Tjohej från ett varmt Tjeckien strax utanför Prag. R,

Kast med liten granat (takbyte)
I helgen så hjälpte jag till med att riva tak, ett gammalt tak, ett väldigt gammalt tak. Nej, det var inte vårt tak som gick i graven utan det var en närliggande grannes tak som hade gjort sitt. Eftersom taket var så gammalt och uttjänat så for takstolarna med av bara farten, ja även bitar av väggen följde med, till husägarens stora fasa. Vid upprepande tillfällen under rivningen så påminde husägaren sig själv både ljudligt och grovt, att detta var sista gången han lyssnade på sin fru. Det var nämligen hennes idé att det var dags att det snart tvåhundraåriga huset skulle få en ny "frisyr". Jag kan hålla med om att det såg dystert ut ett tag. Så många kubik tegelsten, tjocka lager av 200-årigt damm, otroligt många meter ruttet virke blandat med kilometer av antikt spindelnät, som var tvunget att "städas" bort. Sent på lördagskvällen så såg hus och tomt ut som om de hade fått fingera som en övningsplats för kast-med-liten-granat-lekar. Men jag måste säga att idén med att byta tak inte var helt befängd, för taket bestod faktiskt av mer hål än tak. Vinden var fylld av baljor, bunkar och grytor av alla de slag, självklart var de mycket strategiskt placerade under de största sprickorna och hålen. Småhålen var händigt nog igentejpade från ovansidan. Det är tur att de också passade på att byta kök i samma veva för nu kommer frun i huset behöva en hel del extra utrymme för alla "nya" och nu lediga grytor och kastruller. Men eftersom jag vet vad som simmade i dessa grytor så kommer jag förmodligen aldrig acceptera en middagsinvitation från det hushållet. Det vill säga om jag inte blir garanterad att maten har tillagats i någon annan kastrull, ja en som inte har haft till uppgift att hålla innertaken torra. En bit in på söndagen så var husägaren på bättre humör, tak, vägg, damm, smuts, skräp och föredetta takstolar var nu nämligen sorterade i fina högar. Väggarna var på nytt uppmurade och grunden till de nya takstolarna var nu tillsågade och monterade. När jag lämnade dem på söndagskvällen så såg faktiskt huset riktigt prydligt ut även om den nya "frisyren" ännu inte var fullbordad. Takstolarna skall sättas nästa helg. R.

Användning av droger under bilkörning
Den här  korta instruktionsfilmen är bokad och planerad att visas nästa fredag kl: 20:00 på vår bub i vår lilla by strax utanför Prag. R.

TV Djungeln
Det blev inte en LCD, inte heller blev det en LED TV. Utan det blev en plasma 42" Panasonic Viera. Det är inte den mest avancerade på marknaden, den har inte heller den senaste teknologin, men framförallt så var priset rätt samtidigt som bilden är klart godkänd, om man nu bortser från vissa DVD filmers lägre bildkvalitet. Plasma har fortfarande bättre bild än LCD, iallafall i den prisklass min plånbok tillåter förnärvarande. Förutom att LED TV lockade en heldel så ville jag också ha en TV med bildformatet 2.39:1, det vill säga det rätta filmformatet, men även där hade plånboken sitt att säga. Egentligen är det för tidigt att köpa platt-TV, priset i förhållande till bildkvaliten är inte är ännu inte riktigt där det skall vara. Men jag hoppas när Vieran lägger av om 5-6 år, att det kommer att finnas ett bättre utbud med både bättre kvalitet till lägre priser. ... Nästa maskin som jag hoppas snart har gjort sitt är DVD-spelaren, det väntar nämligen en framtida godvän ute i butikerna som heter herr Blue-ray. R.

R.I.P
Idag på morgonen gav vår TV upp. Vi tog farväl och önskade vår gamla trotjänare en lycklig resa till TV-aparaternas Nangijala. Med blandade känslor ger jag mig nu ut i den stora och förvirrande LCD- och plasma-TV-djungeln. Trevlig helg! R.

Dagen som var full av nior.
Prag 2009-09-09 kl 09:09 Många "nior" är det. Nu får vi tålmodigt och vackert vänta på en liknande "niokombination" som inträffar om 990 år. Den är definitivt kraftfullare än den som inträffade nyss och verkligen värd att vänta på. Nåja, den som lever får se. 2999-09-09 kl 09:09 R. PS. Kanske blir det biokväll ikväll?


Annons:

Vill du tjäna pengar på din blogg?

Vet du om att du kan tjäna pengar på ditt bloggande? Genom att publicera annonser från olika affiliatenätverk på din blogg får du provision på den försäljning som dina besökare genererar. Du väljer själv vilka företag och produkter du vill marknadsföra men en enkel tumregel är att hålla sig till sådant som intresserar just dina besökare.

Nedan listar vi olika affiliatenätverk som vi rekommenderar. Besök dem alla och registrera ett konto som "Publisher / Annonsör". Därefter kan du välja och vraka mellan olika program som du vill marknadsföra. Kontakta oss gärna om du har några frågor så ska vi försöka hjälpa dig framåt. Lycka till!


Registrera konto på AdTraction - Har många bra annonsprogram för t.ex. hälsa, skönhet, parfym, smink m.m.