Annons:
ToppBlogg.se Lägg till din blogg
visa alla Allmänt Bil/MC Data/IT Ekonomi & Finans Film/Tv Filosofi/Religion Fotobloggar Företagsbloggar Hem & Inredning Humor Hälsa Kultur Litteratur Marknadsföring Mat Miljö Mode & kläder Musik Nöjen Personligt Politik Resor Sex & Samlevnad Shopping Spel & Dobbel Sport Teknik Lägg till blogg logga in & ändra blogg Om ToppBlogg.se / faq Kontakta oss

Prat & Mat

En matälskares bilder och berättelser om mingel och ätande, recept utlovas!

RSS Feed RSS Feed
Homepage » Besök Prat & Mat

Inlägg i Prat & Mat

Trevligt trettioårskalas a la surprise!
När min väninna AnnLo fyllde 30 år firade vi henne med en kalasfest på Cicero i Göteborg!Jag läste en specialkomponerad dikt för den mycket överraskade trettioåringen :-)Tack Marie för välplanerat event!

Gästbloggare med bi-syssla
Vi har den stora glädjen att välkomna Sofia Engvall som gästbloggare!.Gott nytt bi-år!.Honungen har tappats på burk, köket sanerats, vax smälts och bin försetts med sockerlösning att äta under vintern. Visst låter det som att biodlarnas verksamhet borde ligga nere nu?Det nya bi-året inleds på hösten med kampen mot varroakvalstret: ramar med yngel (bi-barn) avlägsnas från samhället, som även behandlas med olika organiska syror. Utan åtgärder mot varroakvalstret kommer det bland annat att kläckas missbildade bin och till sist går bisamhället under.Under tiden som den moderna svenska vintern varar återstår att grubbla över årets begångna misstag, avstyra hungriga talgoxar från godisautomaten (bikupan), snickra och reparera samt vara uppmärksam på vädret.Att börja odla bin är inte helt olikt att bli förälder. Om man ber om hjälp kan de flesta erfarna odlare presentera minst två olika lösningar på ett specifikt problem.Efter en kort säsong som biodlare (började i juli med två halva samhällen) har vi skördat cirka 8 kilo honung, fått känna på en och annan gadd, erfarit externa irritationsmoment (bin gillar inte lukten av bigift, väderomslag, att bli regnade på eller att få kupan uppbruten när det är kallt ute) och insett hur lite man faktiskt behöver använda rökpusten. I vår ska vi lära oss att tygla svärmlust..............................................................................Vi tackar vår gästbloggare Sofia för denna inblick i bivärlden, som är helt ny för mig. Fantastiskt roligt att träffa Sofia som brinner för sina bisamhällen. Hon kommer att återkomma till oss på Prat & Mat när bina vaknar till efter vintervila med en hel serie blogginlägg så vi får följa det spännande biodlarlivet! Sofias egen blogg heter (såklart :) Bisysslan!

Matfestligheter på Gunnebo Slott
Helgen den 12 och 13 september är det dags för matfesten "Jordens mat" på vackra Gunnebo Slott igen.----Jag och Janne planerar att besöka matfesten på lördagen som en matinspiration :-)----Tipstack till Magnus på Omform (@magnla på Twitter) som ursprungligen tipsade om en matfest i Falun. Klicka på Omform så kommer du direkt dit och bor du närmare än jag så besök Omform och gästblogga gärna därifrån. Min mail är mikumaria(at)gmail.com

Matnördar träffas på SSWC :-)
Lördagens lunch var en smaskig kycklinggryta med ris och sallad. Skulle fått högsta betyg om det var utan ben, lite kladdigt blev det allt...--Förra helgen var jag på Sweden Social Web Camp 2009 (SSWC). Där träffade jag många fantastiska människor, vänliga, generösa med kunskap och lätta att prata med. Vårt gemensamma intresse är kommunikation på internet och framtidens möjligheter. Mitt i allt träffar jag Kinna Jonsson också hon matnörd som jag. I sin blogg Kinnas mat - mormors skafferi skriver hon fint om SSWC.

Nybadad med färsk räkmacka!
Häromdagen tillbringade vi hela dagen på en klippa utanför Skärhamn på Tjörn. Vi hade packat med oss kaffe och frukt, som mer matigt inslag gick vi och köpte räkmackor i fiskaffären. Med färska spänstiga fantastiska räkor njöt vi efter badet. :-) Härligt!

Göteborgskänslan med Kulturkalas

Gästbloggare Lullan
Vår gästbloggare Lullan Backman på Heartex återkommer med nytt inlägg, välkommen! ---En av de få kvällarna i juli med uppehållsväder tog vi grannarna med oss och åkte till Mariagården i Stenungsund. Uno Svenningsson skulle spela och den underbara trädgården inbäddad i höga lövträd var fylld av förväntansfulla männskor i alla åldrar som fikade vid de små borden eller gick runt och beundrade ört- och kryddträdgården. -Supergoda muffins hade de och bäst av allt det goda de hade att erbjuda; en helt perfekt äggost med björnbärssylt. -Små bitar i taget njöt vi av den utsökta Bohusländska specialiteten medan mörkret sänkte sig och Uno, hans gitarrister och trummis intog den lilla scenen alldeles nära oss. Vi rekommenderar denna lilla inte så kända oas för rekreation eller avnjuta en konsert eller teater under bar himmel. -Information och bokning av Mariagården: 0303 - 680 65, 680 63.-----Ja, det är ett kanonfint ställe, vi håller med! Tack för detta gästinlägg Lullan och välkommen tillbaks vid nästa spaning!

Mamaaaa...
Imorse över frukostflingorna så pratade vi om olika favoritlåtar och då sjöng min dotter ett enda ord på denna låt: mamaaaa... direkt kände jag igen Bohemian rapsody med The Queen! Tänk att skapa en så omtyckt och välkänd låt! Höj ljudet och njut! Det gör jag nu :-)

Båstadsbaugette med båtliv
Sommar och tennisveckor i Båstad. Jag och Janne var nere och hälsade på våra vänner Ewa och Frida. Vi cyklade in till Båstad och strosade runt i vimlet. När vi kände suget i magtrakten valde vi baugetter med olika fyllningar nere i hamnen, jag valde laxröra. Mycket gott och perfekt för att orka strosa vidare. :-) Med MIKU-hatten på såklart!

Smaskig sushifest i Stockholm
Efter en kul och ovanlig heldag med styling och fotograferande med Jeanette Gardners affärsnätverk BizWoman och Stockholm Stylisterna (blogginlägg kommer :-) i Stockholm fick jag ett sms från min vän Carina: Vi är bjudna på middag hos vänner i kväll! Det visade sig att det var till Carinas tonårsvän Anna och hennes man Justin. Och vilken middag sedan! Se bilderna, Justin som är från Australien, hade själv lagat till alla dessa godbitar. Han berättade att i Australien köper man en längre bit sushi för en liten summa och äter som snabbmat medan man går. Typ som en wrap.-Han hade blivit förvånad närhan såg hur dyrt det är och så lyxigt sushi anses vara här i Sverige. "Du kan inte ta så mycket betalt i Australien, det är ju bara ris"... fick mig att se suhi utan det skimrande lyxglittret...-Det är ju inte ofta man kan äta precis hur många sushibitar man vill, men här fick vi verkligen smaska till det. Fast det var första gången vi sågs, hade vi fantastiskt gott prat och vi kommer helt säkert att träffas många gånger. Som efterrätt fick vi glass och sedan såg vi på roliga flash mob-filmer på YouTube. :-) På bilden är också Jon men Carina saknas på bilden tyvärr.Fantastiskt mysigt, trevligt, kul och gott! Tack gulliga Anna och Justin! :-)

Sommarjobbssmörgåstårta
Smörgåstårtan de luxe skapas med mycket av allt. Utom brödkanterna.-Vår yngsta son Laban har sommarjobbat fyra veckor på förrådet på Ineos i Stenungsund. "Inventerat, packat och massa olika saker". För att överraska sina fem arbetskamrater, som han trivts väldigt bra med, ville han göra en riktigt smaskig smörgåstårta. Omdömet från arbetskamraterna löd: "Det var asgött!" :-) Recept:Brödet är vanligt gott skivat rostebröd.Fyllning 1: Leverpastej med hackad gurka och utrörd med ovispad vispgrädde. Fyllning 2: Ägg, räkor, majonnäs, färskriven pepparrot, hackad dill, grädde, gravad lax, färskpressad citron, salt och peppar.Fyllning 3: Som en blandning mellan fyllning 1 och 2 med hackad rökt skinka, leverpastej, hackade räkor, riven ost, majonnäs och grädde. Dekoration: Rökt skinka, räkor, röd rom, gurka, gravad lax, ostrullar, äggskivor, plommontomater, salladsblad, dillvippor och citronskivor. Ja, och så massor av spritsad majonnäs. Till hösten kommer Laban att påbörja sina studier till stjärnkock på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg. Som ni ser är detta en bra och god början :-) ----------------------------------------------För att få inspiration till goda fyllningar (fler än leverpastej, gurka och grädde som är min favorit och den enda jag kom på) frågade jag i microbloggen Twitter och i nätverket Facebook. Många gillar smörgåstårta och dessa goda förslagen fick vi + lite dialog mellan tipsarna: Leif: Leverpastej + Hackad Inlagd Gurka + Grädde. Katarina: Kyckling, chili? Kräfttema?Louise: Blanda ihop tonfisk, purjolök, chili med gräddfil/creme fraiche, det är smaskens...Leif: Kolla Kanape Pagrotsky! Garanterad succé, kavring och en röra på rökt lax, pepparrot och små pärontärningar. Dekorerat med med lite räkor och gräslök överst. Självaste Christer Lindström har skapat den. Kolla: Bloggen En smak av Karin.Henna: Mamma brukade ha tonfisk i, det tycker jag är gott som fyllning. Stina: Mammas recept med tonfisk, creme fraiche, rödlök, dill, hackade hårdkokta ägg funkar alltid som fyllning. Kallrökt lax, räkor, rom och citron uppe på och gurkskivor runt on. Supergott!Linda: Den grekiska med creme fraiche, keso, vitlök, fetaost och gurka inuti och rödlöksmarmelad uppepå och ruccola på sidorna *drömmer mig bort*. Marie: Själv är jag väldigt svag för tonfisk som fyllning... den grekiska ovan ser ut som en dröm. - Tack för alla fina tips som nu kan inspirera oss till fler smörgåstårtor. Ja, jag behöver kanske inte ens skriva att vi blev hungriga under tiden som vi läste tipsen! :-)


Annons:

Vill du tjäna pengar på din blogg?

Vet du om att du kan tjäna pengar på ditt bloggande? Genom att publicera annonser från olika affiliatenätverk på din blogg får du provision på den försäljning som dina besökare genererar. Du väljer själv vilka företag och produkter du vill marknadsföra men en enkel tumregel är att hålla sig till sådant som intresserar just dina besökare.

Nedan listar vi olika affiliatenätverk som vi rekommenderar. Besök dem alla och registrera ett konto som "Publisher / Annonsör". Därefter kan du välja och vraka mellan olika program som du vill marknadsföra. Kontakta oss gärna om du har några frågor så ska vi försöka hjälpa dig framåt. Lycka till!


Registrera konto på AdTraction - Har många bra annonsprogram för t.ex. hälsa, skönhet, parfym, smink m.m.