Annons:
ToppBlogg.se Lägg till din blogg
visa alla Allmänt Bil/MC Data/IT Ekonomi & Finans Film/Tv Filosofi/Religion Fotobloggar Företagsbloggar Hem & Inredning Humor Hälsa Kultur Litteratur Marknadsföring Mat Miljö Mode & kläder Musik Nöjen Personligt Politik Resor Sex & Samlevnad Shopping Spel & Dobbel Sport Teknik Lägg till blogg logga in & ändra blogg Om ToppBlogg.se / faq Kontakta oss

Lindas smultron

Materfarenheter, recept och annat kul. Njut!


Homepage » Besök Lindas smultron

Inlägg i Lindas smultron

Pastasallad med fetaost
Nu när jag börjat på ett riktigt program och går i skolan mer än tidigare är det extra viktigt att ta med matlåda för att inte pengarna ska ta slut direkt... Idag har jag gjort pastasallad att ta med imorrn, och den blev mumsig!1 port kokad pasta av någon rolig och fin sort3 st kronärtkockshjärtan (ca ½ burk konserverade)Fetaost (tror jag hade i ca 70 g)4 st färska champinjoner3 st soltorkade tomater i oljaOlivolja1 vitlöksklyftaSalt och pepparSkär kronärtkockshjärtana, fetaosten och champinjonerna i bitar, strimla de soltorkade tomaterna och blanda i den kokta och avkylda pastan. Rör ihop olivolja, en pressad vitlöksklyfta och salt och peppar och häll det över salladen. Blanda... Klart!Salladen står just nu i kylen, tänkte den skulle få lite extra smak av att marineras över natten... Om jag nu lyckas hålla mig från att äta upp den ikväll vill säga...

Wok med snabbnudlar
Idag var jag hungrig på något snabbt och gott och då blev det wok med snabbnudlar och frusna grönsaker:1 pkt snabbnudlarFrusna grönsaker på påseExtra minimajs och vattenkastanjerRöd currypastaOstronsåsFisksåsMalen ingefäraMalen korianderCashewnötterMin wok räckte till ca 3 portioner, men det beror såklart på hur mycket grönsaker och så man har i.Koka upp vatten och häll över nudlarna i en skål, täck med lock och låt stå till nudlarna är mjuka.Stek eller woka grönsakerna tillsammans med röd curry tills de är upptinade. Häll av vattnet från nudlarna och släng ner dem i grönsakerna. Häll i några mtsk ostronsås och blanda runt. Smaksätt med fisksås, ingefära och koriander. Någon näve cashewnötter i blir mums! Blanda och lägg upp på en fin tallrik.

Släktkalas: Gratinerade kycklingwraps med guacamole och fruktcocktailkaka
I fredags hade jag kalas för släkten och ville bjuda på nåt gott men enkelt. Det blev mumsiga wraps och fruktkaka...Gratinerade kycklingwraps:1700 g kycklingfilé, tinad och skuren i strimlor3 påsar tacokryddaolja5 dl gräddfil350 g salsasås mediumca 300 g riven ost till fyllningensalttortillabrödca 300 g riven ost till gratineringenBlanda olja, vatten och tacokrydda till en bra konsistens och blanda med kycklingfilén. Låt marinera i kyl över natten.Stek kycklingen i omgångar, i slutet av stektiden är det bra att hälla på lite vatten så kycklingen blir genomlagad utan att bli bränd. Låt kycklingen svalna.Låt salsan rinna av i en sil och häll i den i kycklingen tillsammans med gräddfil och ost. Smaka av med salt.Vira in kycklingröran i tortillabröden och lägg med skarven ner i en långpanna. Strö riven ost över och gratinera i ugn, 225*, tills osten smält och fått lite färg.Guacamole:6 st mogna avokados2 vitlöksklyftor1 tsk sambal oelekpressad citronsaltGröp ur och mosa guacamolen i en djup tallrik, pressa i vitlöken och blanda i tillsammans med sambal oelek. Smaka av med salt. Pressa eller droppa citronsaft över så att den inte mister sin vackra gröna färg.Servera tillsammans med en härlig sallad.Recepten räckte till 10 vuxna. När jag gjorde det blev det 27 wraps tror jag men det var väldigt ojämnt med kyckling i dem... Om jag skulle göra detta receptet igen tror jag det skulle bli ca 15-20 wraps med lagom mycket fyllning. Jag skulle även ta mindre gräddfil, 3 dl skulle räcka gott och väl.Lenas fruktcocktailkaka:Det här receptet fick mamma av en grannfru i området vi bodde i när jag va liten. Jag har skrivit av det till min egen lilla receptsamling. Den känns ganska 80-tal men jag var nyfiken på hur den skulle bli. Mycket god tyckte alla på kalaset. I originalreceptet ska man använda brunt farinsocker men jag hade inte det hemma så jag bytte ut det mot råsocker. Man kan även strö över hackade nötter.4 dl vetemjöl4 dl socker2 tsk bikarbonat2 tsk salt2 ägg1 burk fruktcocktail (ca 800 g)spadet från fruktcocktailenråsockerBlanda alla ingredienser utom råsocker i en bunke.Häll i kakform och strö över råsockret och eventuellt nöthack.Grädda i 1 timme i 125-150*.Servera med grädde.Receptet ger 2 kakor.Mamma hälsar att det bästa är att göra den i pajform... Hrm... Jag gjorde den i sockerkaksform som jag smörade och bröade med strömjöl.Mormor hade även med vår älskade mormorskaka, mer om den kan du läsa här.All maten var uppskattad av gästerna, de ville till och med ha recept - kan man få bättre betyg?!

Kycklingsoppa
Idag har jag lagat kycklingsoppa, det blev gott och värmande :)Detta räcker till en portion:1 kycklingfilé1/4 gul lök1/2 morot1/2 tomat1 vitlöksklyfta1/2 kycklingbuljongtärningEn skvätt citronsaft4-5 dl vattenOlivoljaEn skvätt vispgräddeMaizena eller vetemjöl att reda av medEn skvätt soyaKryddor, jag använde malen koriander, ingefära och svartpepparSkär morot och tomat i små bitar, hacka vitlöken och skiva löken tunt. Häll lite olivolja i en upphettad kastrull och släng i grönsakerna och stek nån minut. Smula i buljongen och häll på vattnet. Skär kycklingen i strimlor och lägg i kastrullen. Puttra till kycklingen är genomkokt. Krydda efter smak och red av med maizena samt häll i lite grädde. Koka upp igen och servera varmt. Njut med en bit bröd.

Nötbit med hasselbackspotatis och svampsås
Jag köpte nötbit när det var extrapris för ett tag sen och visste inte riktigt vad jag skulle göra med den... För någon vecka sen tog jag upp den ur frysen och gjorde den i ugnen. Jag serverade den med hasselbackspotatis, svampsås och sallad, gott! Såhär gjorde jag:Kött:ca 1 kg nötbitolivoljasoyabalsamvinägersalt&peppargrillkryddaSätt ugnen på 125*. Blanda olja, soya, balsamvinäger och kryddor och kleta in köttet med det. Lägg köttbiten i en ugnssäker form och stick i en stektermometer i den tjockaste delen av köttet, sätt in formen i ugnen och stek tills termometern visar 75*. Steken är då rosa inuti. Jag har för mig att det tog runt 1½-2 timmar ungefär. Låt steken svalna i ca 15 minuter och skär sedan upp den i tunna skivor.Hasselbackspotatis:potatis, ca 3 st per portionsmörströbrödsaltSkala potatisen, skär sedan skivor nästan ända ner, de ska inte delas helt. Lättast är att lägga potatisen i en träslev och skära ned tills kniven tar i trä't. Lägg i en ugnssäker form, pensla med smält smör och salta. Sätt in i ugnen på 225* i ca 30 minuter. Pensla med mer smör ibland. När det är ca 10 minuter kvar, pensla en sista gång med smöret och sikta ströbröd över. Ställ in i ugnen igen och baka klart. Känn efter med en sticka så att potatisen är mjuk inuti.Sås:skyvattenköttbuljongtärningfärska champinjonersmörvetemjölgräddesoyasalt&pepparSkiva champinjornerna och stek i en torr kastrull tills vattnet kokat in. Klicka i smör och stek ytterligare en stund. Strö i någon matsked mjöl och fördela över svampen, häll sedan på skyn från steken. Vispa ur ugnsformen med vatten för att få ur allt det gottiga och smula sedan ner i buljongtärningen i svampblandningen. Koka ett tag. Häll på grädde och koka upp igen. Smaka av med soya, salt och peppar.Servera med blandad sallad.Köttet går bra att frysa in och värma i micron men potatisen var inte så god när man värmt den... Rekommenderar att man fryser in bara köttet och ev. sås och gör i ordning tillbehör för sig när man ska äta.

Kycklinglår med couscous och grönsaker
Eftersom jag ska flytta till sommaren har jag bestämt mig för att det kan vara käckt att äta upp all mat som finns i frysen, igår tillagade jag kycklinglår som jag hittade långt in i en låda.2 kycklinglår2 dl couscous3 dl vatten1 paprikanågra nävar fryst broccoli1 stor morot1 lök1 vitlöki buljongtärninggrillkryddasalt&pepparolivoljaSätt ugnen på 225*. Skär moroten, paprikan och löken i bitar och lägg i en långpanna. Dela och skala vitlöken, pressa klyftorna under en kniv och lägg i dem och broccoli i långpannan. Häll över couscousen, smula ner buljongen och häll över vatten. Olja in kycklinglåren, krydda på båda sidorna och lägg dem ovanpå couscousblandningen. Ställ in långpannan i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Skär ett snitt i kycklingen för att se så den är klar.Jag delade kycklingen när den va klar och blandade delarna med couscousen, då räcker det till ca 3-4 portioner i stället för 2. Couscousen blir lite överkokt men det funkar fint ändå, och det är ju väldigt smidigt att tillaga allt samtidigt :)

En frukt om dagen...
I måndags såg min fruktskål ut såhär! Idag är den tom... Det får nog bli ett besök i min favvofruktaffär 4frukt ovanför Skanstorget, vid Brunnsgatan snart igen :)

Macaroni & cheese
4 portioner smaskig pasta med ost:Makaroner, jag gillar idealmakaroner2 dl mjölkNågon mtsk vetemjölOst i skivor, sådan där man kan ha på hamburgare, med cheddarsmakSalt & pepparKoka makaronerna enligt förpackningen. Värm mjölken och vispa ner mjölet, koka några minuter. Smält ostskivorna i såsen, smaka av efter hand och ta så många skivor du tycker blir bra. Smaka av med salt och peppar och blanda med pastan. Lägg upp i djup tallrik och njut!

Svamprisotto utan parmesan
Risotto är nog något av det godaste som finns... Sist jag blev sugen hade jag dock varken parmesan eller smör hemma, det blev inte riktigt lika gott som med såklart men det stillade suget.4 portioner:4 dl arboriorisca 7-10 dl kokande vatten2 buljongtärningar, grönsaksbuljong använde jag men kyckling är också gott1 gul lök, hackadnågra vitlöksklyftor, hackadetorkad svamp, jag valde karl-johansalt & svartpepparolivoljaVärm oljan i en kastrull och stek lök och vitlök en stund, det ska inte brynas utan bara svettas lite. Häll på riset och stek tills det blir lite genomskinligt. Lös upp buljongtärningarna i vattnet och häll på en del av det i riset. Lägg i svamp efter behag, man behöver inte blötlägga den innan men om man gör det kan man använda svampspadet som en del av vätskan. Häll på en del av buljongen och rör runt i grytan tills den absorberats. Upprepa några gånger... Det är inte säkert att allt vattnet behövs, eller så kanske du behöver lite mer vatten så det är bra att smaka av ibland för att se om riset är tillräcklgit mjukt. Det ska vara lite tuggmotstånd kvar. Om du vill ha i riven parmesan och en klick smör så är det här rätt tillfälle. Smaka av med salt och peppar.

Födelsedagsfest hos Pedram
Igår va de kalasdags hos Pedram, vi hade mycket trevligt! Han bjöd på en hemmagjord, vegetarisk smörgåstårta som var helt fantastisk! Jag och Agnes var lyriska :) Vi fick även två olika mumsiga tårtor. Han hade dekorerat allt så himla fint, jag önskar att jag hade varit smart nog att fota dem..! -Men jag har i alla fall hört med honom om han kan tänka sig att gästblogga om smörgåstårtan och håller tummarna för att han vill det. Fortsättning följer.........

Pasta med kycklinglevergryta
Jag vet att det är många som tycker att lever låter riktigt äckligt... Men kycklinglever är faktiskt gott! Här kommer ett recept som jag slängde ihop i förra veckan som blev riktigt lyckat.4 portioner pasta, jag använde Barillas ihåliga spagetti som är den godaste som finns!400 g kycklingleverVitlökVispgräddeMaizenaKycklingbuljongBalsamvinägerSoyaOlivoljaSalt & PepparBryn den tinade kycklinglevern i olivolja tills den fått lite färg, skiva ner vitlök och stek nån minut till. Häll på vatten, ca 4 dl och en buljongtärning. Låt puttra ett tag. Häll på en skvätt vispgrädde och red av med maizena. Låt puttra lite till. Smaka sedan av med balsamvinäger, soya samt salt & nymalen svartpeppar.Koka pasta enligt förpackningen. Blanda och ät varmt.Räcker till ca 4 portioner.


Annons:

Vill du tjäna pengar på din blogg?

Vet du om att du kan tjäna pengar på ditt bloggande? Genom att publicera annonser från olika affiliatenätverk på din blogg får du provision på den försäljning som dina besökare genererar. Du väljer själv vilka företag och produkter du vill marknadsföra men en enkel tumregel är att hålla sig till sådant som intresserar just dina besökare.

Nedan listar vi olika affiliatenätverk som vi rekommenderar. Besök dem alla och registrera ett konto som "Publisher / Annonsör". Därefter kan du välja och vraka mellan olika program som du vill marknadsföra. Kontakta oss gärna om du har några frågor så ska vi försöka hjälpa dig framåt. Lycka till!


Registrera konto på AdTraction - Har många bra annonsprogram för t.ex. hälsa, skönhet, parfym, smink m.m.