Annons:
ToppBlogg.se Lägg till din blogg
visa alla Allmänt Bil/MC Data/IT Ekonomi & Finans Film/Tv Filosofi/Religion Fotobloggar Företagsbloggar Hem & Inredning Humor Hälsa Kultur Litteratur Marknadsföring Mat Miljö Mode & kläder Musik Nöjen Personligt Politik Resor Sex & Samlevnad Shopping Spel & Dobbel Sport Teknik Lägg till blogg logga in & ändra blogg Om ToppBlogg.se / faq Kontakta oss

Antikvitetsbloggen


Bloggen tar upp antikviteter, konst, utställningar, auktioner, konstnärer och designers.


Homepage » Besök Antikvitetsbloggen

Inlägg i Antikvitetsbloggen

Mera majolika
Den här vackra urnan från Rörstrand gick på Stockholms auktionsverks stadsauktion igår. Den hade ett utropspris på 2 000 kr, men… majolika är ju inne nu, så priset hamnade på 4 200 kr. Det var vanligt att man använde samma modell och färgsatte med olika färgsättningar. Jag har till exempel sett samma modell som denna i en mörkblå nyans.8612 - URNA med lock, Rörstrand, majolika, höjd 49Utrop: SEK 2 000 Slutpris: SEK 4 200

Norrköpings sommarauktion avslutad...
Norrköpings sommarauktion är avslutad och Antikvitetsbloggen har varit på plats för att känna av pulsen. Det mesta gick runt, eller strax över, utropspriset.En del föremål blev rejält dyra. En kinesisk vas, som enligt auktionskatalogen var från 1800-talet slutade först på 15 500 kr. Utropspriset var 1 500 kr. Antagligen var den äldre och antagligen ett kejserligt föremål.Ett ytterligare kinesist föremål som blev rejält dyrt var en vackert fat med en polykrom dekor av blommor, blad och fiskar. Fatet var värderat till 2 000 kr, men klubban slog inte i bordet förrän det var uppe i 41 000 kr. Ja, tänk om man kunde lite mer om kinesisk keramik, då skulle man säkert kunna göra ett och annat fynd.Ett mycket trevligt allmogeskrin i trä, vackert målat med blommor och med skuren dekor i relief, började på 2 000 kr. Det var inte bara klubban som hördes i slutet av detta utropet, utan även applåderna smattrade. Jag tror folk blev lite förvånade över att ett allmogeskrin från 1800-talet kunde komma upp i dessa prisnivåer, men några intressenter ville verkligen ha det här lilla skrinet. Det slutade på 26 200 kr.En egen favorit var Lenke Rothmans målning "I am sad glad" från 1974. Tyvärr ropade jag inte in den - den började på 2 000 och slutade på 4 400 kr. Ångrar mig lite nu i efterhand, men... det går fler tåg.

På tal om Wilhelm Kåge...
På tal om Wilhelm Kåge så gick det alldeles nyss en målning av honom på Auktionskompaniet. Jag har inte sett särskilt många målningar av Kåge tidigare (har inte varit på Kåge-uställningen ännu), men hans målningar brukar vara ganska färgstarka. Den här målningen är lite naivistisk och har starka, kontrastfulla färger. Ju mer jag tittar på den desto mer gillar jag den.Utropspriset är 1 200 kr, men den gick för enbart 500 kr. Wilhelm Kåge började sin karriär med att rita affischer till bland annat teatrar och utställningar, och han är även gjort en och annan målning, men det är som sagt som keramiker han är mest känd, därav det låga utropspriset.

Kåge-uställning på Gustavsbergs porslinsmuseum
Ni missar väl inte Wilhelm Kåge-utställningen på Gustavsbergs porslinsmuseum?! Flera välkända och okända exempel på hans produktion visas där. Mest känd är nog Kåge för Argentan och Farstagodset, samt sina många porslinsserviser. Men på utställningen går det även att beskåda lite mer ovanliga Kåge-alster som affischer, reklam, skisser, teckningar och målningar. Ni har chansen att lära känna Wilhelm Kåges konstnärsskap lite närmare ända fram i höst, för först i oktober tar den slut.Bilden är ett exempel på Argenta Celadon. Den är mer ljusgrön än den vanliga argentan och den skulle efterlikna den kinesiska celadon-glasyren.Foto: Bertil Wreting/Nationalmuseum/Fototeket

I väntan på snön
Det är förvisso långt kvar till vintern och till snön lägger sig på backen, men vill man redan nu börja förbereda sig för inställda tunnelbanetåg, bussar och annat kan man kika närmare på den här vackra släden. Den går till försäljning den 23:e augusti hos Auktionshuset Kolonn. Priset är satt till låga 3 000 kr. Rätt billigt ändå med tanke på att den är daterad till år 1785.

Sommarauktion i Norrköping
Norrköping har idag avslutat sin stadsauktion med synnerligen blandade poster. Kvällen avslutades med två utrop av två bilar från ett dödsbo, varav en var en cab. Ingen såldes dock. I övrigt var det ett ganska normalt utbud för att vara en stadsauktion. Möjligtvis var det väl många utropsnummer för att vara mitt i sommaren. Några saker som gick dyrt var till exempel en jugendservis från Rörstrand som slutade på 1 900 kr. Det var många som ville ha den. Även jag. Men tyvärr blev det inte så… ”Vår lilla stad” är populära. Det fanns flera nummer med av JIEs burkar. De här två – Killans kondis – samt Kaffekvarnen – slutade på 1 100 kr. Utropet var satt till 600 kr.Keramiken hade inte sin största dag idag. Det gick att fynda. Några pjäser av Stålhane blev dock lite dyra. Stålhanes ateljégods är på väg upp i pris, och så även idag.

Frossa i kakor och antikviteter på Taxinge slott
Befinner du dig i närheten av Nykvarn i Södermanland bör du göra ett besök på Taxinge slott. Och varför då? Jo, förutom att beskåda det vackra slottet, kan man även mätta sin aptit på både konst och auktioner, och på... kakor. Den vackra huvudbyggnaden i Karl-Johanstil är ritad av arkitekten Carl Christoffer Gjörwell (1766-1837), även känd för byggnader som Åbo universitetssjukhus och Garnisonssjukhuset i Stockholm (nuvarande Landstingshuset på hantverkaregatan). Slottscaféet kan stoltsera med att ha norra Europas största kak- och tårtbuffé. Och när du ätit dig mätt, kan du besöka galleriet, där kända och okända konstnärer visar upp sina alster. I sommar kommer bland andra en keramikern Berit Karlsson, som arbetar med rakubränd keramik, att ställa ut. De erbjuder också två auktioner som går av stapeln 4-5 juli, samt 1-2 augusti. Bland annat kommer persiska mattor, porslin, kuriosa och kristallkronor att ropas ut. Besök slottets hemsida HÄR!

Djungeltrumman dunkar för majolikapiedestaler
I det senaste numret av Antikvärlden (nr 6) går det att läsa om att den senaste heta trenden är att ha majolikapiedestaler i badrummet. Jo, minsann, det är Antikvitetsbloggen som dunkade igång djungeltrumman.Jag pratade med Björn Andersson på Nostalgia då jag var på Antikmässan i Skara, och han berättade att mitt blogginlägg om piedestaler fått stort genomslag. Flera personer hade hört av sig till honom efter min intervju och frågat efter piedestaler. Och på Älvsjömässan hade Winston Håkansson, chefredaktör på Antikvärlden, kommit fram och frågat vad det där med piedistalerna handlade om, enligt Björn Andersson. Det känns trevligt att bloggen hörs genom internetbruset, och det gör det värt att fortsätta med bloggandet. Motivationen är på topp!Ni kan läsa intervjun med Björn Andersson HÄR!

När man har en skatt som man inte känner till
Ja, ibland vet man inte vad det är man har. Det här klippet är från den amerikanska varianten av Antikrundan - The Antique Roadshow . Personen som är med i klippet har tagit med en vävd filt som har funnits i hans släkt under några generationer. När experten börjar berätta om vad det faktiskt är han har i sin ägo, och vad det är värt, är det verkligen inte svårt att glädjas med mannen. Han blir så förbluffad att han nästan börjar gråta.

Plastigt skelett i aliminiumförpackning
Vad sägs om en riddarrustning, med en dödskalle i. Detta går just nu att ropa in på Auktionskompaniets nätauktion. Det armerade benranglet är rustad upp till sina allför synliga tänderna - han bär både svärd, hillebard och yxor.Ja, det är kanske inte konstigt att han dog, med tanke på att rustningen är gjord av aluminium. Vilket vasst föremål som helst går väl igenom tunn aluminium?! Ja, stackars pöjk! Han borde förstått att nytillverkat inte håller lika bra som antika prylar. Utropspriset för denna plastiga dödskalle med rustning är satt till 6 000 kronor, men den är redan uppe i 7 200 kronor. Auktionen avslutas imorgon (lördag 16/5).46557. RIDDARRUSTNING och HILLEBARD, SVÄRD samt YXOR, 2 st, 1900-tal.Auktionskompaniet

Vårens internationella kvalitétsauktioner
Ni får ursäkta att jag inte skrivit på ett tag, men jag har haft massor att göra. Kvällskurser. Övningsuppgifter. Jobb. Men nu börjar det äntligen lugna ner sig igen. Detta betyder förhoppningsvis att blogginläggen kommer bli lite fler. Nu när de moderna kvalitétsauktionerna på Bukowski och Stockholms auktionsverk varit, är nästa stora händelser naturligtvis de internationella kvalitétsauktionerna. På Bukowskis kommer bland annat en del Titanic-föremål att ropas ut. Bland annat en bordsbiljett för tredje klass. Det lär bara finnas två stycken sådana biljetter. Ska bli intressant att se hur mycket samlarna är villiga att betala. 1091. R.M.S. TITANIC SAMLING MALKOLM JOHNSON: "Tredje klass bordsbiljett. Första servering". Utropspris: 60 000 - 80 000 kr. Jag kan även informera, lite sent förstås, att Antikvitetsbloggen, det vill säga JAG, Fredrik, fanns på plats på Norrköpings kvalitétsauktion - ja, kanske inte för att rapportera i första hand, utan för att shoppa. Lyckades bland annat ropa in en flambévas. Flambékeramik tillverkades av ALP (AB Lidköpings porslinsfabrik) som ägdes av Rörstrand, och det tillverkades som en direkt det konkurrent till Gustavsbergs populära argentakeramik. Det var Gunnar Nylund som låg bakom formen, men motiven gjordes ofta av andra, framförallt av Oscar Dahl. Just den jag köpte har ett motiv av Willbord, och det föreställer en ridande shejk eller beduin. Pjäsen är unik och handdrejad. Känns gött! Flambévas, motivet av Willbord. I privat ägo.


Annons:

Vill du tjäna pengar på din blogg?

Vet du om att du kan tjäna pengar på ditt bloggande? Genom att publicera annonser från olika affiliatenätverk på din blogg får du provision på den försäljning som dina besökare genererar. Du väljer själv vilka företag och produkter du vill marknadsföra men en enkel tumregel är att hålla sig till sådant som intresserar just dina besökare.

Nedan listar vi olika affiliatenätverk som vi rekommenderar. Besök dem alla och registrera ett konto som "Publisher / Annonsör". Därefter kan du välja och vraka mellan olika program som du vill marknadsföra. Kontakta oss gärna om du har några frågor så ska vi försöka hjälpa dig framåt. Lycka till!


Registrera konto på AdTraction - Har många bra annonsprogram för t.ex. hälsa, skönhet, parfym, smink m.m.